Ζητά συναίνεση ο Παυλόπουλος

Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη εντός των προσεχών ημερών να καταθέσει προς διαβούλευση την τελική της πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης μέσα στα επιτρεπτά από το Σύνταγμα όρια, γνωστοποίησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Εσωτερικών κ.Π.Παυλόπουλος.

Ο ίδιος ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής είπε ότι η κυβερνητική πρόταση θα κινηθεί στο πλαίσιο της πρότασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ.Ε.Βενιζέλου για την παρεμβολή ενός δικαστικού οργάνου γνωμο

Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη εντός των προσεχών ημερών να καταθέσει προς διαβούλευση την τελική της πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης μέσα στα επιτρεπτά από το Σύνταγμα όρια, γνωστοποίησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Εσωτερικών κ.Π.Παυλόπουλος.

Ο ίδιος ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής είπε ότι η κυβερνητική πρόταση θα κινηθεί στο πλαίσιο της πρότασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ.Ε.Βενιζέλου για την παρεμβολή ενός δικαστικού οργάνου γνωμοδοτικού χαρακτήρα που θα αποφαίνεται χωρίς να δεσμεύει την Ολομέλεια για το «προδήλως βάσιμο ή αβάσιμο » της υποθέσεως που φθάνει στη Βουλή.

Ενδεχομένως το ίδιο συμβουλευτικό δικαστικό όργανο θα μπορεί να επιλαμβάνεται και ανακριτικού προκαταρκτικού έργου, αλλά τον τελικό λόγο στην παραπομπή ενδεχομένως πολιτικού προσώπου θα τον έχει μόνον η Ολομέλεια.

Ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι η πρόταση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ.Α.Αλαβάνου να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη απευθείας, όποια υπόθεση φθάνει στη Βουλή ξεπερνά τα όρια που θέτει το άρθρο 86 του Συντάγματος κι ότι η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης που θα έλθει για περιορισμένες αλλαγές, θα κινείται στα όρια του Συντάγματος και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αν όχι ομοφωνία, τουλάχιστον μεγάλη πλειοψηφία κατά τη νομοθέτησή της.

Παράλληλα, ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων, προκειμένου να ψηφιστεί νομοσχέδιο με το οποίο θα ορίζεται ότι δεν θα επιτρέπεται άλλη πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων, πλην της κρατικής επιχορήγησης. Ο υπουργός γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καταθέσει το νομοσχέδιο, αν και τα κόμματα, προς τα οποία απευθύνθηκε, δεν απάντησαν στο σχετικό αίτημα διαβούλευσης. Πρότεινε δε, όλες οι συναλλαγές των κομμάτων να γνωστοποιούνται μέσω του διαδικτύου.

«Ξέρω ότι υπάρχουν κόμματα που διαφωνούν, αλλά το ζήτημα είναι, τι εικόνα παρουσιάζουμε στο λαό, υποσκάπτοντας το κύρος μας», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. Στην πρόθεση του υπουργού συνηγόρησε και η τ. πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία, με αφορμή τα όσα καταγγέλλονται στο πλαίσιο διερεύνησης του σκανδάλου Siemens, ανέφερε πως «δεν ελέγχουμε πλέον τα κόμματά μας, με αποτέλεσμα να σηκώνονται οι τρίχες του κόσμου με αυτά, που βγαίνουν».

«Το θέμα του πολιτικού χρήματος πρέπει να συζητηθεί καθώς και η αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση, αλλά και οτιδήποτε άλλο δημιουργεί παρεξηγήσεις και αδιαφάνεια», ήταν η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου.

Σε θετική κατεύθυνση ήταν η απάντηση και του Φ. Κουβέλη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ: «Σαφώς η πρότασή μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία άλλη ενίσχυση πέραν της κρατικής επιχορήγησης και των συνδρομών των μελών των κομμάτων, τα οποία μόνα θα πρέπει να έχουν την ευθύνη να αποκρούσουν κάθε απόπειρα χειραγώγησής τους, αλλά και να αποφεύγουν τις εξόφθαλμες και προκλητικές δαπάνες. Από την άλλη, τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν νοιώθουν την ανάγκη να αυτοκαθαρθούν, δίνοντας ό,τι στοιχεία διαθέτουν στη δημοσιότητα;».

Τη σφοδρή αντίθεσή του με τη νομοθετική πρωτοβουλία, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζής υπογραμμίζοντας ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν ότι θέλουν κόμματα ελεγχόμενα από το αστικό πολιτικό σύστημα». Είπε ότι αξιοποιείται το κλίμα της σκανδαλολογίας και της μίζας «για να προωθηθούν επικίνδυνοι σχεδιασμοί με σύμφωνη γνώμη των δύο μεγάλων κομμάτων», προσθέτοντας ότι «όσον αφορά το ΚΚΕ, πηγή χρηματοδότησης θα είναι πάντα οι εργαζόμενοι με τα κουπόνια, γιατί το ΚΚΕ έχει καθαρό μέτωπο». «Αναποτελεσματική» προέβλεψε για τη νομοθετική πρωτοβουλία ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης, κρίνοντας ότι οι περιοριστικές πολιτικές σε περίοδο οξυμένου πολιτικού ανταγωνισμού θα οδηγήσει «στο να τα παίρνουν τα κόμματα κάτω από το τραπέζι».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, από την πλευρά του, τόνισε ότι διακομματικώς η Βουλή μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα «από οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να τα νομοθετήσει». Υπέρ των μέτρων δήλωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, Εμ. Κεφαλογιάννης, Γ. Τρυφωνίδης και Ιω. Τραγάκης, που ζήτησαν ακόμη στο πλαίσιο της διαφάνειας να επανέλθει το καθεστώς της διενέργειας δημοσκοπήσεων κατά την προεκλογική περίοδο στις 15 ημέρες πριν τις εκλογές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr