Ετοιμοι για την υπογραφή συμφωνίας

Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν σε κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, η οποία θα υπογραφεί από τους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ σήμερα στη Μόσχα.

Κατά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες του με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος με τη Ρωσία σε ένα ολόκληρο φάσμα ζητημάτων.  Υποδεχόμενος τον αμερικανό ομόλογό του στο

Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν σε κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, η οποία θα υπογραφεί από τους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ σήμερα στη Μόσχα.

Κατά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες του με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος με τη Ρωσία σε ένα ολόκληρο φάσμα ζητημάτων.  Υποδεχόμενος τον αμερικανό ομόλογό του στο Κρεμλίνο, ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την ευχή οι δύο χώρες να γυρίσουν τις δύσκολες σελίδες των τελευταίων ετών και να ανοίξουν νέες.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι αναμένεται ανακοίνωση προκαταρκτικής συμφωνίας στη Μόσχα ανάμεσα στους δύο προέδρους, η οποία θα επιτρέψει την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας πριν από το τέλος του 2009 για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και μια νέα συνθήκη START.

Την Παρασκευή ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Πριχόντκο, είχε δηλώσει ότι οι δύο πρόεδροι θα υπογράψουν συμφωνία που θα περιέχει αριθμητικούς στόχους περιορισμού των στρατηγικών τους οπλοστασίων, ένα από τα θέματα συμβολικής σημασίας στις διμερείς σχέσεις από την εποχή της ύφεσης των δεκαετιών 1970 και 1980.

Η συμφωνία θα καθορίσει τις κατευθύνσεις των μελλοντικών συνομιλιών για τη συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη συνθήκη START, η ισχύς της οποίας λήγει στις 5 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Σεργκέι Πριχόντκο.

Η συνθήκη START Ι υπεγράφη λίγους μήνες πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και προέβλεπε τον περιορισμό των στρατηγικών οπλοστασίων των δύο χωρών από 10.000 σε λιγότερες από 6.000 πυρηνικές κεφαλές.

Το 2002, Ουάσινγκτον και Μόσχα υπέγραψαν τη συνθήκη SORT που προβλέπει πλαφόν 1.700-2.200 ανεπτυγμένων και επιχειρησιακά λειτουργικών πυρηνικών κεφαλών μέχρι το 2012.

Την 1η Απριλίου οι κ.κ. Μεντβέντεφ και Ομπάμα συμφώνησαν στη μείωση των επιπέδων των στρατηγικών όπλων που προβλέπονται από τη συνθήκη SORT.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr