«Αρωμα» Ελλάδας στην Ευρωβουλή
Με έναν νέο πρόεδρο και 14 νέους αντιπροέδρους, αλλά και με την κατανομή των ευρωβουλευτών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, έκλεισε την Πέμπτη την πρώτη Σύνοδο της νέας πενταετούς θητείας του και τοποθετείται σε παράταξη μάχης για την αντιμετώπιση του δύσκολου δεύτερου εξάμηνου του 2009.
Σύμφωνα βέβαια με τις καθιερωμένες διαδικασίες, η θητεία του εκλεγέντος, αυτήν την εβδομάδα προεδρείου, με επικεφαλής τον χριστιανοδημοκράτη Πολωνό Φρεντερίκ Μπ
Με έναν νέο πρόεδρο και 14 νέους αντιπροέδρους, αλλά και με την κατανομή των ευρωβουλευτών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, έκλεισε την Πέμπτη την πρώτη Σύνοδο της νέας πενταετούς θητείας του και τοποθετείται σε παράταξη μάχης για την αντιμετώπιση του δύσκολου δεύτερου εξάμηνου του 2009.
Σύμφωνα βέβαια με τις καθιερωμένες διαδικασίες, η θητεία του εκλεγέντος, αυτήν την εβδομάδα προεδρείου, με επικεφαλής τον χριστιανοδημοκράτη Πολωνό Φρεντερίκ Μπούζακ, είναι μόνο για δυόμισι έτη, τα άλλα δυόμισι θα αναλάβει πρόεδρος από την ομάδα των σοσιαλιστών.
Η Ελλάδα είχε τη μεγάλη επιτυχία αυτήν την εβδομάδα να βγάλει δύο αντιπροέδρους στις πρώτες θέσεις: την κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (ΝΔ) και τον κ. Σταύρο Λαμπρινίδη (ΠΑΣΟΚ).
Με δηλώσεις τους στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο αντιπρόεδροι ανέπτυξαν τα αδύναμα σημεία στον επικοινωνιακό ιδιαίτερα τομέα του Κοινοβουλίου, για τα οποία το προεδρείο του ΕΚ θα πρέπει να προτείνει λύσεις.
Σύμφωνα με την κα Κράτσα, η συγκυρία της νέας θητείας προσφέρει σειρά προκλήσεων: ένα νέο Κοινοβούλιο, μία περίοδο προετοιμασίας για τη Συνθήκη της Λισαβώνας και έναν νέο πρόεδρο με βαρύ συμβολισμό, τον Πολωνό κ. Μπούζεκ”.
Για την ίδια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι το νέο Κοινοβούλιο, παρότι ανανεωμένο κατά 50%, την επανεξέλεξε σε υψηλή μάλιστα θέση.
Για έναν τόσο μεγάλο όργανο, όπως το ΕΚ, τα δυόμισι χρόνια της θητείας δεν είναι επαρκή εξήγησε, δηλώνοντας την ικανοποίησή της για την εμπειρία της.
Για τους ευρωβουλευτές, η κα Κράτσα πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να περιορίζονται σε απλές παρεμβάσεις χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αντιλόγου και αντιδράσεων, αλλά αντίθετα να δίνεται η ευκαιρία για ντιμπέϊτ .
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή και την επικοινωνία με τους πολίτες, οι ευρωεκλογές απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι τα μηνύματα δεν έχουν περάσει και ο κόσμος δεν ξέρει τη σημασία της δουλειάς του ΕΚ.
Κατά την άποψη της κας Κράτσα, το θέμα κρίνεται εθνικά και όχι μόνο ευρωπαϊκά. Η ευρωπαϊκή πολιτική αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, συναποφασίζεται στο Στρασβούργο και εφαρμόζεται στην Αθήνα ή στο πιο απόμερο χωριό. Εάν δεν γίνει η παραμικρή συζήτηση στη χώρα, εάν δεν γίνει κουβέντα στην πλατεία του χωριού, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει .
Τον σημαντικό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου ως αντίβαρο του Συμβουλίου υπογραμμίζει ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης.
Το Ευρωκοινοβούλιο - δήλωσε στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων- έχει αποδείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει τις πιο αντιδραστικές προτάσεις των πρωθυπουργών σε πολλά θέματα, όπως στα εργασιακά ή στα δικαιώματα των πολιτών. Αυτός ο ρόλος του αντίβαρου έναντι του Συμβουλίου, θα πρέπει να ενισχυθεί κατά την ερχόμενη πενταετία και εκεί θα βάλω μεγάλη έμφαση ως αντιπρόεδρος.
Οι ευρωεκλογές, είπε, απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι ο κόσμος δεν ξέρει ότι οι αποφάσεις που αφορούν την καθημερινή ζωή του λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, και γι αυτό δεν ενδιαφέρεται.
Κατά την άποψη του αντιπροέδρου, πρέπει να κατορθώσει το ΕΚ να πείσει τους πολίτες, ότι οι αποφάσεις που παίρνει δεν αποτελούν παρωνυχίδα των εσωτερικών πολιτικών της κάθε χώρας, αλλά είναι σημαντικές και τους αφορούν άμεσα .
Βρισκόμαστε σε μία καμπή πρόσθεσε, και εξαρτάται από την ικανότητα των αντιπροέδρων να βρουν λύσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr