Επιστολή για τη γρίπη
Ο Γ. Παπανδρέου με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης σε σχέση με τον ιό.
Στην επιστολή, ο κ. Παπανδρέου προτείνει τη σύσταση Διϋπουργικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, η οποία θα λειτουργεί σε διαρκή βάση, ενώ ταυτόχρονα θέτει στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών όλα τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος για να συμβάλλουν στην εθνική, όπως αναφέρει, προσπάθεια για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της νέα
Ο Γ. Παπανδρέου με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης σε σχέση με τον ιό.
Στην επιστολή, ο κ. Παπανδρέου προτείνει τη σύσταση Διϋπουργικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, η οποία θα λειτουργεί σε διαρκή βάση, ενώ ταυτόχρονα θέτει στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών όλα τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος για να συμβάλλουν στην εθνική, όπως αναφέρει, προσπάθεια για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της νέας γρίπης στη χώρα. Και επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ένα πλήρες εθνικό σχέδιο και σωστή ενημέρωση χωρίς άλλες καθυστερήσεις και ανακρίβειες στο δημόσιο διάλογο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για αδυναμίες και αβελτηρίες από την πλευρά της κυβέρνησης, που δημιουργούν τον κίνδυνο ώστε μια πανδημία με συμπτώματα ήπιας μορφής να εξελιχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης τη δική του ανησυχία, η οποία προέρχεται από την έλλειψη ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδιασμού προετοιμασίας και συντονισμού, διαπίστωσε ότι συμμερίζεται και ο ιατρικός και επιστημονικός κόσμος της χώρας.
Το πρόβλημα τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταβάλλεται κυρίως σε ζήτημα διαχείρισης, δηλαδή προετοιμασίας, σχεδιασμού, συντονισμού συναρμόδιων φορέων, πληροφόρησης του κοινού και κινητοποίησης των μηχανισμών του κράτους και της κοινωνίας.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι η ανησυχία του επιτείνεται από το γεγονός της έλλειψης πολιτικών για την ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.
Και αυτά τονίζει καθιστούν τη χώρα μας περισσότερο ευάλωτη απέναντι σε μια κρίση, όπως αυτή της νέας γρίπης.
Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει την ανάγκη ενός σωστού επιχειρησιακού σχεδιασμού, αλλά πέραν αυτού όπως τονίζει, την καλύτερη αντιμετώπιση της νέας γρίπης είναι, η σωστή και συνεχής ενημέρωση όλων των πολιτών και όλων των συντελεστών υγείας.
Επισημαίνει επίσης, ότι στη χώρα μας, παρά τα βήματα που έχουν γίνει παρατηρήθηκαν πολλαπλά φαινόμενα επίσημης αντιφατικής ενημέρωσης του κοινού, που έχουν ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία σύγχυσης και ανησυχίας.
Το πλήρες κείμενο της απάντησης του πρωθυπουργού
«Κύριε Πρόεδρε,
Λυπούμαι διότι, με την επιστολή σας, αποδεικνύετε είτε άγνοια είτε πρόθεση κομματικής προσέγγισης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Η Κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πήρε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα κατά τρόπο, μάλιστα, που η χώρα μας έλαβε εύσημα από τον Π.Ο.Υ. Είναι η πρώτη στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε προληπτικό έλεγχο στα αεροδρόμια και τις εισόδους της, ενημερώνοντας συγχρόνως τους επισκέπτες αλλά και τους πολίτες της με ειδικά έντυπα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων για την ενημέρωση τόσο των ευπαθών ομάδων όσο και του συνόλου του πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές εισηγήσεις σας θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι αποτελούν, ήδη, πραγματικότητα. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με το παρελθόν, από το 2005. Το Σχέδιο αυτό έχει, ήδη, επικαιροποιηθεί για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης από τον Μάιο του 2009 και έχει τεθεί σε τελική διαβούλευση από το αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το Σχέδιο, το οποίο, βεβαίως, θα προσαρμόζεται και θα εμπλουτίζεται ανάλογα με τις εξελίξεις, πρόκειται να επικυρωθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδριάζει για δεύτερη φορά την ερχόμενη εβδομάδα, και θα σας δοθεί αμέσως.
Δεν κατανοώ γιατί αγνοείτε ακόμη και τη λειτουργία Διυπουργικής Επιτροπής, την οποία συγκάλεσα για πρώτη φορά στις 2 Μαΐου 2009, και εισηγείστε τώρα τη συγκρότησή της, δηλαδή τρεις μήνες περίπου μετά. Θα έπρεπε επίσης να μη λησμονείτε ότι, για όλα αυτά τα θέματα, ο Υπουργός Υγείας έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Σας πληροφορώ ότι θα επανέλθει, την ερχόμενη εβδομάδα και, φυσικά, όποτε χρειαστεί στο μέλλον.
Είναι αυτονόητο ότι ο ισχυρισμός σας για υποτιθέμενη «έλλειψη σχεδίου», καθώς και ο ισχυρισμός σας ότι η Χώρα μας είναι, δήθεν, «περισσότερο ευάλωτη» βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι όχι μόνον αβάσιμοι, αλλά και κινδυνολογικοί. Θεωρώ, επίσης, ατυχή και προϊόν κομματικής σκοπιμότητας την αναφορά σας ότι «μια πανδημία με συμπτώματα ήπιας μορφής, θα εξελιχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες... για την υγεία των πολιτών και τη λειτουργία της χώρας».
Είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται αβασάνιστα υιοθέτηση ακραίων σεναρίων. Αυτή η στάση σας σήμερα αδικεί και την ωριμότητα της Κοινωνίας, το κύρος των επιστημόνων μας και την ικανότητα των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών.
Καταλήγοντας θα ήθελα να σας βεβαιώσω ότι δεν αρνούμαστε - αντιθέτως μάλιστα - ούτε τη συμβολή, ούτε τις ιδέες κανενός. Είναι, όμως, θλιβερό να επιχειρείται τη στιγμή αυτή η εκμετάλλευση ενός τέτοιου ζητήματος για κομματικές σκοπιμότητες».
Επίθεση Αντώναρου
Αφού ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει γραπτή απάντηση στην επιστολή, ο κ. Αντώναρος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γ. Παπανδρέου, σημειώνμοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «όπως και σε άλλα θέματα, εκδηλώνει την ανησυχία του - για ένα θέμα που και την ελληνική κοινή γνώμη και την ελληνική Πολιτεία την απασχολεί εδώ καιρό - με καθυστέρηση».
Ο κ. Αντώναρος συμπλήρωσε επίσης ότι «διαφεύγει της προσοχής και ενημέρωσης του κ. Παπανδρέου, γιατί εκεί προφανώς τον παραπληροφορούν» ότι υπάρχουν τρία Σχέδια Αντιμετώπισης της Γρίπης. Εξήγησε ότι το διευκρινίζει αυτό γιατί επιμένει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχουν δύο σχέδια, του 2005 και 2006, ενώ τον ενημέρωσε ότι από τις αρχές Μαίου του 2009 υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για αυτή τη μορφή της γρίπης.
«Κάνει ότι δεν το ακούει, γιατί προφανώς δεν τον βολεύει να το παραδεχθεί και εξακολουθεί για 72 ώρες μέχρι σήμερα να μιλάει για δύο σχέδια», ανέφερε.
Ζήτησε δε από τον κ. Γ. Παπανδρέου «να κάνει τον κόπο να ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι - λόγω των πολλαπλών τους ρόλων και εδώ και στο εξωτερικό - δεν είναι απολύτως ενήμεροι, να τον ενημερώσουν πλήρως για να μην κάνει τέτοιες γκάφες».
«Γιατί, αν δε είναι γκάφα αυτό που κάνει ο κ.Παπανδρέου, είναι πρόθεση. Κι αυτό θα ήταν ακόμη πιο δυσάρεστο να προσπαθεί να δημιουργήσει με πρόσθεση πανικό στους Έλληνες πολίτες για ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο και έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα», είπε.
«Ασθμαίνοντας και με το μυαλό πάντα σε μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν δίνονται απαντήσεις σε τέτοια θέματα», είπε ο εκπρόσωπος και καταλήγοντας τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα «την έλλειψη της οποίας διαπιστώνει σε μεγάλο βαθμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr