Στενότερη συνεργασία με την Κίνα ζητά ο Ομπάμα
Έκκληση για στενότερη σινοαμερικανική συνεργασία απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας πώς οι δύο χώρες έχουν αμοιβαίο συμφέρον για τη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας.
Στην ομιλία του, κατά την έναρξη των διήμερων συνομιλιών στην Ουάσινγκτον μεταξύ υψηλόβαθμων αμερικανών και κινέζων αξιωματούχων, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις με την Κίνα είναι από τις σημαντικότερες στον κόσμο για τις ΗΠΑ και θα παραμείνουν καθοριστικές κατά
Έκκληση για στενότερη σινοαμερικανική συνεργασία απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας πώς οι δύο χώρες έχουν αμοιβαίο συμφέρον για τη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας.
Στην ομιλία του, κατά την έναρξη των διήμερων συνομιλιών στην Ουάσινγκτον μεταξύ υψηλόβαθμων αμερικανών και κινέζων αξιωματούχων, ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις με την Κίνα είναι από τις σημαντικότερες στον κόσμο για τις ΗΠΑ και θα παραμείνουν καθοριστικές κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.
Ωστόσο, τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ απέφυγαν κάθε αναφορά σε ευαίσθητα για τις σχέσεις των δύο χωρών θέματα.
Ο Μπάρακ Ομπάμα κάλεσε επίσης την Κίνα να σεβαστεί τα δικαιώματα των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με το Πεκίνο για τον τερματισμό των προγραμμάτων πυρηνικών εξοπλισμών της Βόρειας Κορέας.
«Οι Αμερικανοί πιστεύουν πολύ ότι η θρησκεία και ο πολιτισμός όλων των λαών πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται και όλοι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την γνώμη τους. Αυτό περιλαμβάνει τις εθνοτικές και τις θρησκευτικές μειονότητες στην Κίνα», τόνισε.
ΗΠΑ και Κίνα «πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για να επιτύχουμε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να καταστήσουμε σαφές προς τη Βόρεια Κορέα ότι η πορεία προς την ασφάλεια και τον σεβασμό μπορεί να επιτευχθεί εάν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», ανέφερε.
Παράλληλα, ζήτησε από το Πεκίνο να συνεργαστεί στην εξεύρεση μίας διεθνούς απάντησης στη κλιματική αλλαγή ενόψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.
«ΗΠΑ και Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες σε κατανάλωση ενέργειας χώρες στο κόσμο. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να βρεθεί μία διεθνής απάντηση στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr