Ε.Ε.: Δράσεις για την γρίπη και τη νόσο Alzheimer

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει στον τομέα της δημόσιας υγείας, και οι οποίες συμπληρώνουν τις εθνικές πολιτικές των «27», καλεί τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότερο τρόπο όχι μόνο τη νέα γρίπη, αλλά και την εποχική γρίπη και τη νόσο του Alzheimer.

Η εποχική γρίπη

Η Υγεία των Ευρωπαίων πολιτών εξαρτάται από το αν θα επέλθει συμφωνία για μια προσέγγιση σχετικά με τον περιορισμό της εποχικ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει στον τομέα της δημόσιας υγείας, και οι οποίες συμπληρώνουν τις εθνικές πολιτικές των «27», καλεί τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότερο τρόπο όχι μόνο τη νέα γρίπη, αλλά και την εποχική γρίπη και τη νόσο του Alzheimer.

Η εποχική γρίπη

Η Υγεία των Ευρωπαίων πολιτών εξαρτάται από το αν θα επέλθει συμφωνία για μια προσέγγιση σχετικά με τον περιορισμό της εποχικής γρίπης, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά από το Συμβούλιο Υπουργών να απευθύνει σύσταση στα κράτη- μέλη της Ένωσης, ώστε αυτά να εφαρμόσουν μέτρα για την εμβολιακή κάλυψη του 75% των ομάδων κινδύνου (ηλικιωμένων άνω των 65 χρόνων και ατόμων με ειδικά προβλήματα υγείας), το αργότερο έως το χειμώνα 2014/2015.

Η γρίπη, επισημαίνει η Επιτροπή, είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία εκδηλώνεται, συνήθως, τους χειμερινούς μήνες υπό τη μορφή επιδημίας.

Όπως αναφέρει στο σχέδιο σύστασης που έχει υποβάλει στο Συμβούλιο προς έγκριση, μία από τις επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονία, βαρειάς ή και θανατηφόρου μορφής. Τέτοιου είδους επιπλοκές μπορούν να συμβούν στον καθένα, αλλά είναι συνηθέστερες στους ηλικιωμένους και στα άτομα πού πάσχουν από χρόνια νοσήματα, με επακόλουθο υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Η εμβολιαστική κάλυψη

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εποχική γρίπη, αναφέρει η Επιτροπή, είναι ο εμβολιασμός, αλλά παρά τα αναγνωρισμένα οφέλη του η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή.

Σε είκοσι χώρες, στις οποίες καταμετρήθηκαν τα εμβόλια που χορηγήθηκαν στα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι από 1,8% έως 82,1%. Μόνο σε επτά χώρες αξιολογήθηκε η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού που πάσχει από χρόνια νοσήματα και διαπιστώθηκαν ποσοστά από 27,6% έως 75,2%.

Στο σχέδιο σύστασης η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ανάγκη για τη λήψη μέτρων για την εμβολιακή κάλυψη έχει επισημανθεί από πολλούς αρμόδιους φορείς, όπως είναι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νόσος του Alzheimer

Eως το 2020 υπολογίζεται, ότι θα έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων στην ΕΕ που πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer και συναφείς διαταραχές και τα οποία σήμερα φθάνουν τα 7,3 εκατομμύρια, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέδιο σύστασης που ζητά να την εγκρίνει το Συμβούλιο και να την απευθύνει στα κράτη- μέλη της Ένωσης.

Η νόσος αυτή είναι, όπως αναφέρει, η τέταρτη πιο συνήθης αιτία νοσοεπιβάρυνσης στις χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία, για να ανακόψει την επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Με την υπό έγκριση σύσταση του Συμβουλίου καλούνται τα κράτη-μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ερευνα σχετικά με τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και κυρίως με τη νόσο του Alzheimer, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της αντιμετώπισης αυτών των νόσων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr