Αναβάλλεται η έκδοση Χριστοφοράκου

Αναβάλλεται προς το παρόν η έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, χρονική παράταση για να εξετάσει περαιτέρω το φάκελο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναστέλλει προς το παρόν την παράδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens

Αναβάλλεται προς το παρόν η έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, χρονική παράταση για να εξετάσει περαιτέρω το φάκελο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναστέλλει προς το παρόν την παράδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Siemens ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «η Πολιτεία έκανε και κάνει τα πάντα ώστε και να έρθει ο κ.Χριστοφοράκος στην Ελλάδα και να λάμψει η αλήθεια σε όλο της το μέγεθος» και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται και δεν του επιτρέπεται να σχολιάσει αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε τον κ. Χριστοφοράκο να φύγει με 71 εμβάσματα των μαύρων ταμείων και προσπαθεί να τον γυρίσει πίσω με «τροχαία παράβαση», αλλά ούτε αυτό δεν καταφέρνει, τουλάχιστον επί του παρόντος. Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναζητά ευθύνες για τις συνεχείς αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση Siemens - Χριστοφοράκου, επιβεβαιώνει ότι κρύβεται πίσω από αυτές».

Σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφάσιζε επί της προσφυγής των συνηγόρων Χριστοφοράκου, που έχουν ζητήσει διακοπή της διαδικασίας έκδοσής του στην Ελλάδα. Σε περίπτωση απόρριψης, θα άνοιγε ο δρόμος για την παράδοση του κ. Χριστοφοράκου, καθώς η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου, που είπε ναι στην έκδοση, έχει άμεσα εκτελεστέο χαρακτήρα.

Στο απυρόβλητο

Πάντως, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με τα έως τώρα δεδομένα, μένει στο ποινικό απυρόβλητο για όλα τα αδικήματα από το 1998 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2003, για τα οποία οι ελληνικές δικαστικές αρχές ζητούσαν την έκδοσή του.

Με απόφασή του το Εφετείο του Μονάχου είπε «ναι» στην έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αλλά υπό όρους που περιορίζουν ασφυκτικά το κατηγορητήριο της ελληνικής Δικαιοσύνης και που αφορούν τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, περιλαμβάνοντας αδικήματα (δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) με χρόνο τέλεσης από τις 13 Φεβρουαρίου 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 2003.

Σύμφωνα με την απόφαση του γερμανικού εφετείου η παράδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου αφορά τα δύο προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά μόνο για το διάστημα από τις 18 Απριλίου 2003 έως και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Και αυτό γιατί οι προγενέστερες αξιόποινες πράξεις που βρίσκονται στο «στόχαστρο» του Έλληνα ανακριτή έχουν πλέον παραγραφεί με τη συμπλήρωση πενταετίας, καθώς το ίδιο αδίκημα κατά το γερμανικό δίκαιο έχει πλημμεληματικό χαρακτήρα.

Επιπλέον, ο Μ. Χριστοφοράκος καλύπτεται από το δεδικασμένο όσον αφορά την κατηγορία της δωροδοκίας για την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. 2004-2007, μετά το γερμανικό εισαγγελικό αίτημα επιβολής ποινής ενός έτους φυλάκισης. Δεν μπορεί να διωχθεί για το ίδιο αδίκημα στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο από κοινού ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens με άλλα ήδη προφυλακισμένα στελέχη της εταιρείας, αλλά και πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ, τέλεσε τις βαρύτατες αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με τη διακίνηση χρημάτων από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού. Μόνο που από τα συνολικά 71 εμβάσματα συνολικής αξίας περίπου 57 εκατ. ευρώ, μετά τη γερμανική απόφαση ο Μιχ. Χριστοφοράκος επιτρέπεται να δικαστεί μόνο για τρία ύποπτα εμβάσματα, που το ύψος τους φτάνει το 1.450.000 ευρώ.

Σε περίπτωση, πάντως, που απαγγελθούν νέες κατηγορίες για το διάστημα 2004-2007, οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν και άλλο αίτημα έκδοσης στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr