Τρομάζουν το Μαξίμου οι αντιδράσεις στις πρόωρες εκλογές

Ο ένας μετά τον άλλο υπουργοί και βουλευτές παίρνουν δημόσια θέση στο δίλημμα. Μετά τον  κ. Μιχάλη Λιάπη και τον κ. Σάββα  Τσιτουρίδη που έδειξαν τον δρόμο  την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Μαρκόπουλος, υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, και αρκετοί βουλευτές μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κατερίν

Ο ένας μετά τον άλλο υπουργοί και βουλευτές παίρνουν δημόσια θέση στο δίλημμα. Μετά τον  κ. Μιχάλη Λιάπη και τον κ. Σάββα  Τσιτουρίδη που έδειξαν τον δρόμο  την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Μαρκόπουλος, υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, και αρκετοί βουλευτές μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Καλατζής, Γιώργος Σαλαγκούδης τάχθηκαν με έντονο τρόπο εναντίον των πρόωρων εκλογών. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι υπό τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν και καθώς η κυβέρνηση είναι έξι μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ «πρόωρες εκλογές σημαίνουν αυτοκτονία για την κυβέρνηση και την παράταξη». Στην συγκυρία παρενέβη ο κ. Γιάννης Μανώλης υποβάλλοντας την παραίτησή του νωρίτερα από ότι είχε τον Ιούνιο προαναγγείλει προκειμένου όπως αναφέρει στην επιστολή του να μην επηρεάσει τον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ. Ο κ. Μανώλης επιτίθεται σε εκείνους που εισηγούνται πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι «τις εκλογές προτείνουν ορισμένοι που ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος, έστω και αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο».

Το ρεύμα που  τείνει να δημιουργηθεί επιχείρησε να ανακόψει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς απαντώντας ταυτόχρονα στις αιτιάσεις ότι εισηγείται εκλογές κινούμενος από ιδιοτελή κίνητρα. Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι οι προτάσεις και η απόψεις του αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και στο καλό του τόπου. Εκείνοι που εισηγούνται πρόωρες εκλογές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην οικονομία και στην δημόσια διοίκηση απαιτεί σημαντικές αποφάσεις που για να ληφθούν και να εφαρμοστούν προυποθέτουν νωπή λαική εντολή και ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Επιπροσθέτως αναφέρουν ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει παραλύσει ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα πολλά αιτήματα των κοινωνικών ομάδων που πιέζουν.

Εκτός από τους βουλευτές  όμως έντονες πιέσεις ασκούν και  τα κομματικά στελέχη που έχουν καταλάβει τις θέσεις του κρατικού μηχανισμού από τις οποίες εξαρτούν πλέον τον πολυτελή βιοπορισμό τους. Εν ολίγοις η αντίθεση όλων δεν προέρχεται από πολιτικούς λόγους αλλά από απλή ιδιοτέλεια. Αντιδρούν οι βουλευτές που φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους και τα κομματικά στελέχη που θα χάσουν τις παχυλές αμοιβές από το δημόσιο και τις μπίζνες που κάνουν εκμεταλλευόμενοι την θέση τους στον κρατικό μηχανισμό. Η λογική που τους ωθεί –όπως επισημαίνουν αρκετοί υπουργοί- είναι να προλάβουν να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο πριν να χάσουν την εξουσία.

Πάντως ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν  σφίγγα ενώ όσοι είναι σε κάποια επαφή μαζί του και αποκωδικοποιούν  τις ακριτομυθίες του έλεγαν την  Δευτέρα ότι ο κ. Καραμανλής έχει πάρει την απόφαση να πάει σε πρόωρες εκλογές. Πρόσθεταν ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών και των κομματικών παραγόντων δεν αλλάζουν την βασική απόφαση προκαλούν πάντως προβληματισμό και τροποποιούν τις επιμέρους κινήσεις του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr