Αρρύθμιστος διαβήτης, «αρρύθμιστες» δαπάνες υγείας

Έως και το 12% των ετήσιων δαπανών για την υγεία «απορροφούν» στην χώρα μας οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ποσοστό που σε πραγματικούς αριθμούς μεταφράζεται σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Ειδικότερα, το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των περίπου 800..000 διαβητικών ατόμων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,4% των δαπανών υγείας. Εάν όμως συνυπολογιστεί και το κόστος των επιπλοκών που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης, τότε οι δαπάνες εκτινάσ

Έως και το 12% των ετήσιων δαπανών για την υγεία «απορροφούν» στην χώρα μας οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ποσοστό που σε πραγματικούς αριθμούς μεταφράζεται σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Ειδικότερα, το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των περίπου 800..000 διαβητικών ατόμων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,4% των δαπανών υγείας. Εάν όμως συνυπολογιστεί και το κόστος των επιπλοκών που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης, τότε οι δαπάνες εκτινάσσονται στα 2,3% δις ευρώ, καθιστώντας έτσι τον διαβήτη ως μία από τις πλέον «ακριβές» νόσους για το σύστημα υγείας.

Αυτό προκύπτει από έρευνα  που διεξήγαγε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi-Aventis, και η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Διαχείριση και Οικονομική Αξιολόγηση του Διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα» από την καθηγήτρια κυρία Ασημίνα Μητράκου , παθολόγο – διαβητολόγο στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και τον  καθηγητή Οικονομικών της Υγείας κ. Ιωάννη Κυριόπουλο, κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη απαιτούν υπερδιπλάσιο κόστος ιατρικής φροντίδας. Η καλή ρύθμιση του σακχάρου συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, με αισθητά μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών για τα άτομα με διαβήτη, αλλά και μειωμένο κόστος φροντίδας για το ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα.Όσοι διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στα σωστά επίπεδα, επισκέπτονται πολύ λιγότερο τον παθολόγο, τον καρδιολόγο ή τον οφθαλμίατρο, ενώ αισθητά λιγότερες είναι και οι εξετάσεις στις οποίες χρειάζεται να υποβληθούν.

Σε ετήσια βάση το κόστος των ιατρικών επισκέψεων για κάθε μη ρυθμισμένο ασθενή ανέρχεται σε 408 ευρώ, ποσό που είναι κατά 90% υψηλότερο από εκείνο που απαιτείται για έναν σωστά ρυθμισμένο σε ό,τι αφορά το σάκχαρο ασθενή, και το οποίο δεν ξεπερνά τα 215 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο κόστος για φάρμακα για τη ρύθμιση του σακχάρου είναι 339 ευρώ για τους ρυθμισμένους ασθενείς και 441 ευρώ για τους μη ρυθμισμένους ασθενείς. Το  κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων για τους ρυθμισμένους ασθενείς είναι 429 ευρώ, έναντι 720 ευρώ που δαπανώνται για τους μη ρυθμισμένους.

Το συνολικό ετήσιο κόστος για φάρμακα ρύθμισης του σακχάρου, ιατρικές επισκέψεις και εργαστηριακές εξετάσεις είναι 983 ευρώ για τον ασθενή με ρυθμισμένο σάκχαρο ενώ σχεδόν διπλασιάζεται για τον μη ρυθμισμένο ασθενή, καθώς το κόστος φτάνει τα 1570 ευρώ.

Ο διαβήτης στη γλώσσα των αριθμών

-Ο διαβήτης αποτελεί την 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως

-Κύρια αιτία θανάτου στους διαβητικούς ασθενείς είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα (50%), ενώ σημαντικό ποσοστό θανάτων οφείλεται στη νεφρική ανεπάρκεια (20%)

-Σοβαρές είναι οι επιπλοκές της νόσου με 2,5 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως να πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

-800.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 υπάρχουν στην χώρα μας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr