ΟΗΕ: Απόφαση υπέρ των μεταναστών

Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατηγορεί σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι τις αρχές των χωρών και τους καπετάνιους των πλοίων που δεν προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται στη θάλασσα.

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρχές γυρίζουν την πλάτη σε αυτούς τους μετανάστες και τους αφήνουν να αντιμετωπίσουν (...) τον κίνδυνο, ή το θάνατο, σαν να επρόκειτο για πλοία με τοξικά απόβλητα», κατήγγειλε η Πιλάι ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δ

Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατηγορεί σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι τις αρχές των χωρών και τους καπετάνιους των πλοίων που δεν προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται στη θάλασσα.

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρχές γυρίζουν την πλάτη σε αυτούς τους μετανάστες και τους αφήνουν να αντιμετωπίσουν (...) τον κίνδυνο, ή το θάνατο, σαν να επρόκειτο για πλοία με τοξικά απόβλητα», κατήγγειλε η Πιλάι ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ολομέλεια του οποίου συνεδριάζει από τη Δευτέρα στη Γενεύη.

«Σε μια συμπεριφορά που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εγκαταλείπονται και απορρίπτονται χωρίς καν να ελέγχεται αν προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις», συνέχισε.

Η Πιλάι εξέφρασε τη λύπη της για τα βάσανα που περνούν οι μετανάστες που επιζητούν να αποβιβαστούν στις ακτές της Λιβύης, της Μάλτας και της Ιταλίας και κάλεσε τις χώρες αυτές να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Στην ομιλία της ενώπιον των 47 μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Πιλάι καταδίκασε επίσης τη βία στην Κίνα και κάλεσε το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να «σκεφτεί» τις «διακρίσεις» και τη «μη προστασία των μειονοτήτων», που αποτέλεσαν, σύμφωνα με την ίδια, τις «υποκείμενες αιτίες» των ταραχών που σημειώθηκαν το Μάρτιο του 2008 στο Θιβέτ και τον περασμένο Ιούλιο στην Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, όπου ζουν οι Ουϊγούροι, τουρκόφωνη μουσουλμανική εθνότητα.

Η Πιλάι αναφέρθηκε επίσης με επικριτικό τρόπο στη μεταχείριση των Ρομά στην Ευρώπη. Καταδίκασε «τις διακρίσεις και την εξευτελιστική μεταχείρισή» τους στην Ιταλία, την περιορισμένη πρόσβαση που έχουν πολλοί Ρομά στο σύστημα υγείας στη Βουλγαρία καθώς δεν έχουν ταυτότητες ή ασφάλιση, όπως και το γεγονός ότι οι Ρομά πέφτουν θύμα «εξαναγκαστικών απελάσεων» ή διακρίσεων όταν επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε ακίνητη περιουσία στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Βρετανία ή στη Σουηδία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr