Ερντογάν: Δεν φεύγουν οι έποικοι από την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνομιλίας του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, υποστήριξε ότι οι έποικοι δεν θα φύγουν από την Κύπρο.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι «όταν του έθεσα (στον κ. Ερντογάν) το θέμα των εποίκων, μου απάντησε ότι το θέμα έχει λυθεί. Πως; «Έχουν γίνει», είπε ο Ερντογάν, «πολίτες της ΤΔΒΚ». Όπως αντιλαμβάνεστε», υπογράμμισ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνομιλίας του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, υποστήριξε ότι οι έποικοι δεν θα φύγουν από την Κύπρο.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι «όταν του έθεσα (στον κ. Ερντογάν) το θέμα των εποίκων, μου απάντησε ότι το θέμα έχει λυθεί. Πως; «Έχουν γίνει», είπε ο Ερντογάν, «πολίτες της ΤΔΒΚ». Όπως αντιλαμβάνεστε», υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας «με τέτοιες θέσεις, ακόμη κι αν συναντηθούμε χίλιες φορές, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε σε λύση».

Ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την επιδιαιτησία και ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, όπως ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Επίσης, σημείωσε ότι έκανε «γενναίες προσφορές» στους Τουρκοκύπριους, αλλά, όπως τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν να κάνω άλλες υποχωρήσεις χωρίς απάντηση, χωρίς ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι «κλειδί της λύσης» είναι η Άγκυρα, προσθέτοντας: «Πρέπει να ζητήσουμε και οι δύο (σ.σ. ο ίδιος και ο κ. Ταλάτ) από την Τουρκία να μας βοηθήσει. Η Τουρκία είναι κλειδί της λύσης, εξ αιτίας της κατάστασης επί του εδάφους. Υπάρχει η κατοχή, τα στρατεύματα, οι έποικοι και τα προβλήματα για τα οποία η Τουρκία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη σύντομα. Ακόμη κι αν εγώ με τον Ταλάτ συμφωνήσουμε στην αποχώρηση των στρατευμάτων και την αποστρατικοποίηση, αυτό θα είναι ένα καλό μήνυμα, όμως εναπόκειται μόνο στην Τουρκία η απόσυρση των στρατευμάτων της».

Στη συνέχεια, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε: «Μας απογοητεύουν. Ελπίζω σύγχρονοι πολιτικοί, όπως ο κ. Ερντογάν και ο πρόεδρος Γκιουλ θα κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ζήτησα να μου δώσουν τη δυνατότητα για διάλογο μαζί τους. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν τις θέσεις τους για την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως πρέπει να προχωρήσουν πέραν τούτων. Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα προοδευτικό βήμα προς τα μπρος, από μέρους μίας χώρας η οποία προσεγγίζει την ενωμένη Ευρώπη, με στόχο να καταστεί πλήρες μέλος. Η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., όμως δεν δίνουμε επιταγή εν λευκώ. Υπάρχει όρος η τουρκική ηγεσία να σεβαστεί την Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και αποκαταστήσει σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε: «Η επιβολή λύσης δεν είναι αποδεκτή. Θα ήταν επανάληψη του ίδιου λάθους, δεν είναι σοφό. Πέρυσι που είχα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα πήραμε την ξεκάθαρη απόφαση ότι ο ρόλος του ΟΗΕ θα είναι διευκολυντικός, όχι επιδιαιτησία, ότι αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Κανένα ψήφισμα του Σ.Α. ή της Γ.Σ. του ΟΗΕ δεν αναφέρεται σε επιδιαιτησία. Κι ήταν μεγάλο λάθος των Ηνωμένων Εθνών και δικό μας που αποδεχθήκαμε επιδιαιτη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr