Tα ερωτήματα της επόμενης ημέρας για τη ΝΔ

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αδειάσει από υλικό και συνεργάτες εδώ και μέρες καθώς η ήττα εθεωρείτο βεβαία από όλους και το κέντρο των αποφάσεων της ΝΔ μεταφέρεται από σήμερα στην Ρηγίλλης όπου κυριαρχεί το ερώτημα τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Όλα τα μάτια σήμερα το βράδυ είναι στραμμένα στο Ζάππειο και στην δήλωση που θα κάνει ο κ. Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής θα ψηφίσει το πρωί στην Θεσσαλονίκη θα επιστέψει στην Ραφήνα και το απόγευμα μετά τις 5:00 θα μεταβεί στην Ρηγίλλης όπου θα π

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αδειάσει από υλικό και συνεργάτες εδώ και μέρες καθώς η ήττα εθεωρείτο βεβαία από όλους και το κέντρο των αποφάσεων της ΝΔ μεταφέρεται από σήμερα στην Ρηγίλλης όπου κυριαρχεί το ερώτημα τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Όλα τα μάτια σήμερα το βράδυ είναι στραμμένα στο Ζάππειο και στην δήλωση που θα κάνει ο κ. Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής θα ψηφίσει το πρωί στην Θεσσαλονίκη θα επιστέψει στην Ραφήνα και το απόγευμα μετά τις 5:00 θα μεταβεί στην Ρηγίλλης όπου θα περιμένει το exit poll και την ροή των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση της πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών και από την εταιρία που έχει την διαχείριση των αποτελεσμάτων γύρω στις 8:30 θα υπάρχει αντίληψη του τελικού αποτελέσματος. Η δήλωσή του κ. Καραμανλή θα αρχίσει να διαμορφώνεται από την στιγμή που θα έχει πλήρη και ακριβή εικόνα για την έκταση της ήττας. Όπως και στις ευρωεκλογές θα προτιμήσει να είναι μόνος του με τους στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του στην Ρηγίλλης και επίσης θα είναι μόνος στο Ζάππειο όταν θα κάνει την δήλωση. Φυσικά έχει ενδιαφέρον ποια στελέχη θα προσέλθουν στην Ρηγίλλης για δηλώσεις και τι υποδοχή θα έχουν από τον κόσμο που θα είναι συγκεντρωμένος έξω από το νεοκλασσικό.

Ο κ. Καραμανλής θα υπερασπιστεί την επιλογή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες που υπαγορεύτηκε από την ανάγκη δύσκολων αποφάσεων στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε και την προεκλογική τακτική που ακολούθησε ακόμη κι αν έχει αποδοκιμαστεί από την κοινωνία χάρη στις σειρήνες του αντίπαλου κόμματος. Όλα τα άλλα είναι ανοικτά και θα εξαρτηθούν από το εύρος του αποτελέσματος και από το κλίμα που θα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μεταξύ των βουλευτών  και των κομματικών στελεχών του κόμματος στις μεταξύ τους επικοινωνίες και στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Όσον αφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις της επόμενης ημέρας το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο του κόμματος είτε είναι συνέδριο επιβεβαίωσης της ηγεσίας του κ. Καραμανλή είτε είναι συνέδριο διαδοχής.

 

Ερωτήματα της επόμενης ημέρας στη ΝΔ

 

Το πρώτο ερώτημα είναι αν ο κ. Καραμανλής θα θελήσει να ανανεώσει μετά από ένα συνέδριο της παραμονή του στην ηγεσία της ΝΔ. Η απάντηση είναι ότι θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα. Αν το αποτέλεσμα είναι κοντά στο 4% όπως διαρρέουν το τελευταίο σαρανταοκτάωρο οι επιτελείς της Ρηγίλλης τότε θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο κ. Καραμανλής θα συνεχίσει να «αισθάνεται χρήσιμος και θα θελήσει να διερευνήσει αν τον θέλουν». Οπότε θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο επιβεβαίωσης της ηγεσία του με σκοπό να μείνει για να ανασυγκροτήσει το κόμμα και να διεκδικήσει ξανά την εξουσία. Η αίσθηση γενικής κρίσης της οικονομίας και το ερώτημα αν θα τα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ ευνοεί αυτή την εκδοχή. Πάντα όμως υπό την αίρεση ενός καλού αποτελέσματος δηλαδή της μικρής και διαχειρίσιμης ήττας. Αυτό το σενάριο αποκτά ενδιαφέρον καθώς οι δελφίνοι έχουν «οκριστεί» ότι δεν θα τον αμφισβητήσουν. Υπάρχον όμως δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος και προσωπικότητες όπως οι κ.κ. Μιχάλης Λιάπης και Σάββας Τσιτουρίδης που θα θέσουν εκείνοι θέμα ευθυνών του κ. Καραμανλή και της ηγετικής ομάδας και αποχώρησής του.

 

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο κ. Καραμανλής ξεκαθαρίσει από την Κυριακή το βράδυ τις προθέσεις του ή αν θα περιμένει τις επόμενες ημέρες να κατακάτσει ο κουρνιαχτός να αναλύσει τα δεδομένα και το κλίμα στο κόμμα του πριν πάρει αποφάσεις. Ο αναβλητικός και επιφυλακτικός χαρακτήρας του κ. Καραμανλή δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Το τρίτο ερώτημα που είναι και το πιο καίριο είναι αν ο κ. Καραμανλής παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και οδηγήσει εκείνος στο συνέδριο προκειμένου να εγγυηθεί τις εσωκομματικές διαδικασίες. Συναφές είναι πότε θα γίνει το έκτακτο συνέδριο και αν δοθεί χρόνος για εσωκομματικό διάλογο. Φυσικά αν ο κ. Καραμανλής ανακοινώσει ότι θα φύγει θα υπάρχουν σίγουρα τρεις υποψηφιότητες των κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλου χωρίς να μπορεί στην πορεία να αποκλειστεί και έκπληξη από τη νέα γενιά των στελεχών.

Εδώ υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία λέει να μείνει ο κ. Καραμανλής να απαντήσει εκείνος στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου και να εγγυηθεί τις εσωκομματικές διαδικασίες μέχρι το συνέδριο για να αποφευχθούν διαλυτικά φαινόμενα. Επίσης λέει αυτή η άποψη το συνέδριο θα πρέπει να γίνει σύντομα επίσης για να αποφευχθούν οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Η εξέλιξη αυτή θα ευνοούσε την κ. Μπακογιάννη η οποία διαθέτει συγκροτημένο μηχανισμό και με την ανοχή του κ. Καραμανλή θα μπορούσε να καταλάβει το κόμμα με διαδικασίες εξπρές πριν προλάβουν οι άλλοι να οργανωθούν.

Υπάρχει όμως κι άλλη άποψη ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να παραιτηθεί, και να οριστεί προσωρινά πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα απαντήσει στον κ. Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (προτείνουν μάλιστα τον κ. Δημήτρη Σιούφα ως πρώην πρόεδρο της Βουλής). Επίσης να οριστεί πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής για να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο (εδώ κάποιοι ήδη ρίχνουν το όνομα του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη). Σύμφωνα με αυτή την άποψη θα πρέπει να δωθεί επαρκής χρόνος για τις προσυνεδριακές διαδικασίες και η επιλογή του αρχηγού να συνδυαστεί με ολοκληρωμένο πολιτικό διάλογο. Στο συνέδριο δηλαδή να μην εκλεγεί μόνο ο επόμενος αρχηγός αλλά να αποφασισθεί ποιο θα είναι το πολιτικό στίγμα του κόμματος στο επόμενο διάστημα και να προσδιορισθεί το πολιτικό του πρόγραμμα και η ιδεολογία του σε μία εποχή που το πολιτικό λάιφ στάιλ θα προσδιορίζεται από τον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το οποίο ενσωματώνει διεθνείς τάσεις αλλαγής που ξεκινούν από τις ΗΠΑ του κ. Μπαράκ Ομπάμα και διατρέχουν και την κεντρική Ευρώπη. Υπάρχουν ήδη στελέχη που δηλώνουν: «Αυτή την φορά δεν θα πάμε σε ένα συνέδριο πασαρέλα όπως το 1997 όπου πρώτα εκλέξαμε αρχηγό και μετά συζητήσαμε για την πολιτική φυσιογνωμία και το πρόγραμμα του κόμματος. Αρνούμαστε να επιλέξουμε με κριτήριο αν κάποιος είναι ψηλός ή έχει καλή καταγωγή, και κάποιος άλλος τα λέει ωραία και έχει τρόπους».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr