Διαδικασίες εξπρές χωρίς εσωκομματική συζήτηση

Άρχισε ο εσωκομματικός πόλεμος ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ με πρώτο αλλά ουσιαστικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δελφίνων αλλά και των βουλευτών και κομματικών στελεχών την διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Η διαδικασία εξπρές που επιλέγει ο κ. Κώστας Καραμανλής που ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο για την εκλογή αρχηγού στην 7 Νοεμβρίου κάνει πολλά στελέχη να μιλάνε για «στημένη διαδικασία» που ε

Άρχισε ο εσωκομματικός πόλεμος ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ με πρώτο αλλά ουσιαστικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δελφίνων αλλά και των βουλευτών και κομματικών στελεχών την διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Η διαδικασία εξπρές που επιλέγει ο κ. Κώστας Καραμανλής που ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο για την εκλογή αρχηγού στην 7 Νοεμβρίου κάνει πολλά στελέχη να μιλάνε για «στημένη διαδικασία» που ευνοεί την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο μηχανισμό στο εσωτερικό του κόμματος. Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Καραμανλής υπό το πρόσχημα να αποφευχθούν οι κραδασμοί και η εσωστρέφεια προσπαθεί να αποτρέψει την συζήτηση για τις δικές του ευθύνες στην πανωλεθρία του κόμματος. Με την στάση του όμως ο κ. Καραμανλής δείχνει ότι η μεταβίβαση της ηγεσίας είναι προαποφασισμένη υπόθεση. Αν ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό τότε το συνέδριο θα έχει την ίδια σύνθεση που είχε το τελευταίο τακτικό συνέδριο του 2007 ακόμη και αν εν τω μεταξύ τα μέλη του έχουν αλλάξει κόμμα. Σύμφωνα με το καταστατικό την ημέρα του συνεδρίου θα μιλήσουν οι υποψήφιοι και θα ακολουθήσει η εκλογή. Δεν προβλέπεται συζήτηση για την πολιτική φυσιογνωμία και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος ούτε καν για τις αιτίες της ήττας. Στελέχη που παρακολουθούν τις εξελίξεις λένε ότι αν οι υποψήφιοι συμφωνήσουν τότε η διαδικασία μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο δημοκρατική και πιο ουσιαστική. Είναι πολλοί οι βουλευτές και τα στελέχη που λένε ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές και πρέπει να γίνει συνέδριο επανίδρυσης σε συνδυασμό με την εκλογή νέου αρχηγού. Παρέμβαση έκανε χθες ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Καραμανλή στην Ρηγίλλης και ζήτησε να γίνουν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών του συνεδρίου παράλληλα με διάλογο στις κομματικές οργανώσεις. Η πρότασή του όμως απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μειμάράκης δεν ξεκαθάρισε αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Παράλληλα ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε και την επιτροπή της διεξαγωγής του συνεδρίου που θα έχει πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Σιούφα και θα μετέχουν οι κ.κ. Λευτέρης  Ζαγορίτης  Μαριέττα Γιαννάκου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης    Ντόρα  Μπακογιάννη    Φάνη Πάλλη – Πετραλιά Πάνος  Παναγιωτόπουλος    Προκόπης Παυλόπουλος    Βύρων Πολύδωρας    Γιάννης Τραγάκης    Δημήτρης  Κοντός    Κώστας Κωστούλας Χαράλαμπος Μανιάτης Δημήτρης Πανοζάχος Φεβρωνίας Πατριανάκου Σέργιος Τσίφτης Γιώργος  Παπανικολάου και  Μανόλης Δασκαλάκης. Πρόκειται για το Πολιτικό Συμβούλιο με εξαίρεση τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Ο κ. Καραμανλής έβαλε επικεφαλής τον κ. Σιούφα και απέρριψε την πρόταση που είχαν καταθέσει ο κ. Τσιτουρίδης και άλλα στελέχη για τον κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Στην επιτροπή μετέχει και η κ. Μπακογιάννη η οποία θα παραιτηθεί αν θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

 Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την απόφαση του κ. Καραμανλή είναι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος ζήτησε δημοσίως εκλογή από την κομματική βάση της ΝΔ. Πρέπει να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα , ώστε όλοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ να αναδείξουν τον αρχηγό του κόμματος,  είπε ο κ. Αβραμόπουλος και σε ερώτηση που αφορούσε το αν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ απάντησε αυτά στην ώρα τους.  Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο κ. Αντώνης Σαμαράς το άφησε ανοικτό λέγοντας ότι η εκλογή μπορεί να γίνει «είτε από το συνέδριο είτε από την βάση». Δεν έχει πάρει θέση μέχρι στιγμής η κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία καλύπτεται πίσω από την απόφαση του πρωθυπουργού. Υπέρ της εκλογής από την βάση του κόμματος έχει ταχθεί μέχρι στιγμής και ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης όπως και ο κ. Σάββας Τσιρουρίδης και οι κ.κ. Γιάννη Μανώλης και ο βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος. Οι δύο τελευταίοι σε δηλώσεις τους μίλησαν για την ανάγκη να εκφραστεί η βάση του κόμματος. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την βάση της παράταξης» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Βολές εναντίον της κ. Μπακογιάννη άφησε κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Τουρισμού ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος ο οποίος είπε παραδίδοντας στον κ. Γερουλάνο: «Εύχομαι τέλος σε αυτήν σας την πορεία να μη συναντήσετε ως κυβέρνηση αυτά που συνάντησε μερικές φορές η δική μας, που δυσκόλεψαν την παράταξη, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αγκυλώσεις, βαρονίες που λειτούργησαν ορισμένες φορές σαν μυστικοσύμβουλοι και οικογένειες που έπαιξαν το ρόλο των ψιθυριστών. Γιατί η πολιτική έχει δύσκολες στροφές».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr