Δρούτσας: «Η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη»

Τη βούληση της Ελλάδας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης να είναι και πάλι πρωταγωνιστής στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις πληροφορίες που αφορούν το περιεχόμενο της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ό

Τη βούληση της Ελλάδας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης να είναι και πάλι πρωταγωνιστής στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις πληροφορίες που αφορούν το περιεχόμενο της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ότι «η θέση της Ελλάδας, η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστικά θέμα των κρατών - μελών της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας».

Ο Δημήτρης Δρούτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η «ατμομηχανή» της ενταξιακής πορείας των χωρών της περιοχής «και αυτό προϋποθέτει βεβαίως και την απαραίτητη προετοιμασία των χωρών αυτών και συγκεκριμένα για τα Σκόπια, προϋποθέτει την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Δέσμευση της Ελλάδας για βοήθεια στα Δ. Βαλκάνια

Την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να υποστηρίξει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων προσφέροντας κάθε δυνατή συνδρομή, εξέφρασε σήμερα ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς, ο οποίος συναντήθηκε επίσης και με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου.

Με την πεποίθηση ότι μια νέα δυναμική διεύρυνσης της ΕΕ μπορεί να γεννηθεί προς τη γειτονιά μας, ο κ. Δρούτσας μετέφερε στον συνομιλητή του τη συγκεκριμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς για «τη διαμόρφωση ενός νέου Οδικού Χάρτη για τα Δυτικά Βαλκάνια», όπως έγινε το 2003, επί της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, με τη λεγόμενη «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι ο νέος Οδικός Χάρτης θα υιοθετεί «ένα χρονικό ορόσημο αυτής της διαδικασίας, ένα ορόσημο θαραλλέο, αλλά εφικτό και συμβολικό».

Θα είναι το 2014, δηλαδή ακριβώς 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου Πολέμου, «και αυτό θα δείξει ότι μάθαμε από τα λάθη μας και ότι είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε, από κοινού, ένα μέλλον ειρήνης και ανάπτυξης για όλη την περιοχή».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς ήταν ο πρώτος ξένος Υπουργός που έγινε δεκτός επισήμως στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την αλλαγή κυβέρνησης και αυτό καταδεικνύει τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και τους δυο λαούς, δήλωσεο κ. Δρούτσας.

«Η Ελλάδα γίνεται ξανά, με σχέδιο, με όραμα, ταγός στην ευρωατλαντική πορεία των γειτόνων της» και στο διμερές επίπεδο «συναντήσεις σαν τη σημερινή συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο, στην οικονομία, στον πολιτισμό και στην κοινωνία», υπογράμμισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε αναφορά στις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας, αλλά, όπως επισήμανε, πάνω από όλα, «μοιραζόμαστε ένα ελπιδοφόρο όραμα για την Ευρώπη, όραμα για μια γειτονιά ειρήνης, ευημερίας και δημιουργίας, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Μια γειτονιά που δεν θα κρύβει και δεν θα αφήνει να διαιωνίζονται τα προβλήματα, όσο σύνθετα κι αν είναι, αλλά θα τα αντιμετωπίζει, πάντα με διάλογο και διπλωματία, ώστε να φτάσουμε σε λύσεις συναινετικές και βιώσιμες».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι το πιο πετυχημένο μοντέλο ειρήνης.

«Μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη στην περιοχή μας, αναλαμβάνοντας τις ιστορικές της ευθύνες», είπε.

Ο Σέρβος Υπουργός των Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που είχε για τη χώρα του η λεγόμενη «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», η οποία διαμόρφωσε το στρατηγικό στόχο της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

«Ο στόχος του 2014 μας βρίσκει σύμφωνους με μεγάλη χαρά, ήταν μία πρόταση την οποία διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας και το ακούσαμε με πολύ μεγάλη χαρά», τόνισε ο Σέρβος Υπουργός.

Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα νέο όραμα και εξέφρασε την ελπίδα οτι «θα υποστηρίξουν την προοπτική αυτή και άλλες χώρες των Βαλκανίων».

Συμφώνησε, επίσης, ότι η ΕΕ είναι το πιο πετυχημένο μοντέλο ειρήνης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εφαρμοστεί και στην περιοχή των Βαλκανίων, τερματίζοντας έριδες εκατονταετιών.

Αναφέρθηκε στην ιστορική φιλία των δύο χωρών αλλά και στην φιλία του με τον Έλληνα συνομιλητή του, τον οποίο γνώριζε από το παρελθόν.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτημα ξένου ανταποκριτή για την πορεία της ένταξης στην ΕΕ, σε σχέση με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για σύλληψη του Μλάντιτς,ο κ. Γιέρεμιτς είπε ότι «η κυβέρνησή της Σερβίας θα συνεχίσει να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια συνεργασίας με το Δικαστήριο της Χάγης», όπως κάνει από τον περασμένο Ιούλιο.

«Ελπίζουμε ότι η εντατικοποίηση των προσπαθειών θα οδηγήσει στο ξεπάγωμα των διαδικασιών της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Σερβία προχωρεί με όλα όσα οφείλει να κάνει ενόψει αυτού του στόχου», κατέληξε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr