Στην Αθήνα η Eurostat, κάνει φύλλο και φτερό τα νούμερα…
Σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και τη Eurostat ξεκινά ο υπουργός Οικονομικών, για το ύψος των ελλειμμάτων του 2008 και 2009.
Κλιμάκιο της Eurostat έρχεται στην Αθήνα και μέχρι το Σάββατο θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα.
«Στην πρέσα των Βρυξελλών» μπαίνουν έτσι και τα σχέδια για τόνωση της οικονομίας. Οι ταμειακές ανάγκες είναι μεγάλες και πιεστικές και για να χρηματοδοτήσει το
Σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και τη Eurostat ξεκινά ο υπουργός Οικονομικών, για το ύψος των ελλειμμάτων του 2008 και 2009.
Κλιμάκιο της Eurostat έρχεται στην Αθήνα και μέχρι το Σάββατο θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα.
«Στην πρέσα των Βρυξελλών» μπαίνουν έτσι και τα σχέδια για τόνωση της οικονομίας. Οι ταμειακές ανάγκες είναι μεγάλες και πιεστικές και για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα ανάταξης της Οικονομίας, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρόσθετο δανεισμό πριν από Νοέμβριο, έως 10 δισ. ευρώ, υπό το βλέμμα των Βρυξελλών αλλά και των διεθνών αγορών –με διάχυτη την ανησυχία μήπως εκδηλωθούν ανοδικές πιέσεις στα spread με τα οποία δανείζεται η χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει πλήρη στοιχεία –ή όσα τουλάχιστον διαθέτει ως τώρα- για το πραγματικό έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν θα «φουσκώσει» τα στοιχεία για την λεγόμενη «άσπρη τρύπα» του προϋπολογισμού (δηλαδή τα πλεονάσματα δημοσίων οργανισμών, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ) τα οποία «παραδοσιακά» μειώνουν το δημόσιο έλλειμμα, αλλά αποτελούν και σημείο τριβής και διαφωνιών ανάμεσα στις εθνικές και τις κοινοτικές αρχές.
Έτσι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πέσει αμέσως στα «βαθιά», ξεκινώντας ένα «παζάρι» στις Βρυξέλλες, με το έλλειμμα της χώρας να ξεπερνά και το 10% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η εκτόξευση του ταμειακού ελλείμματος σε 12%-14% δείχνει πως τελικά –μετά και την αφαίρεση της «άσπρης τρύπας»- θα διαμορφωθεί σε ύψος ρεκόρ, 11%-13% του ΑΕΠ.
Σε Eurogroup και Ecofin
Στη συνέχεια ο νέος υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει σε Γιούρογκρουπ και Εκοφίν, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, όπου το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η εξέλιξη των οικονομιών των χωρών-μελών της ΕΕ. Στο διήμερο αυτό θα γίνουν και οι πρώτες διαβουλεύσεις για το ελληνικό αίτημα παράτασης της επιτήρησης.
Στις 19 Οκτωβρίου, η Eurostat θα ανακοινώσει επίσημα τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2008 και θα προβεί σε πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009, με βάση τα στοιχεία που έχει υποβάλει Στατιστική Υπηρεσία και εκείνα που έχουν συλλέξει στελέχη της απευθείας από τους ελληνικούς λογαριασμούς.
Στις 24 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή από την Ελλάδα των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2010, αλλά και του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δεσμεύτηκε έναντι της Κομισιόν να κάνει στην οικονομία. «Στην πρέσα των Βρυξελλών» μπαίνουν έτσι και τα σχέδια για τόνωση της οικονομίας, αν και εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση και το πακέτο των μέτρων θα υποβληθεί μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, πιθανότατα στα μέσα Δεκεμβρίου.
Στις 3 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τη φθινοπωρινή της έκθεση (με βάση τα στοιχεία της Eurostat), η οποία αναμένεται να περιέχει επικριτικά σχόλια και συστάσεις για τις χώρες που εμφανίζουν αποκλίσεις από τους στόχους. Λίγο νωρίτερα, στα τέλη Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει και το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Ακολούθως και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει και να καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010.
Εντός του Δεκεμβρίου το υπουργείο θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αναθεωρημένο ΠΣΑ όπου θα περιγράφει αναλυτικότερα τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει στην προσεχή τριετία και έως το 2012.
Η τελική ετυμηγορία της Κομισιόν για την παράταση αναμένεται να ληφθεί το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο του 2010.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr