Ψήφος εμπιστοσύνης
Με 160 ψήφους υπέρ και 140 κατά, χωρίς δηλαδή καμία έκπληξη, η Βουλή ενέκρινε, μετά από τριήμερη συζήτηση και σχετικά ήπια πολιτική αντιπαράθεση, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στη δευτερολογία του και πριν την ψηφοφορία, το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, κατά την τριήμερη συζήτηση.
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τις θέσεις του για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η κυβέ
Με 160 ψήφους υπέρ και 140 κατά, χωρίς δηλαδή καμία έκπληξη, η Βουλή ενέκρινε, μετά από τριήμερη συζήτηση και σχετικά ήπια πολιτική αντιπαράθεση, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στη δευτερολογία του και πριν την ψηφοφορία, το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, κατά την τριήμερη συζήτηση.
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τις θέσεις του για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έλαβε μέτρα για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας όπως οι άλλες χώρες, αλλά μείωσε τις δημόσιες επενδύσεις και βοήθησε τις τράπεζες, χωρίς στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν ορισμένες από τις τράπεζες να επιβάλουν ακόμα δυσμενέστερους όρους και η κατάληξη ήταν να στεγνώσει η αγορά, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δανειζόταν «διπλασιάζοντας το χρέος μέσα σε 6 μόλις χρόνια», όπως είπε. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «λεφτά, λοιπόν, υπήρχαν, λεφτά από το δανεισμό, από το ΕΣΠΑ, από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου όπως ο ΟΤΕ», συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Δεν ήταν το πρόβλημα τα λεφτά, αλλά το πού πήγαν τα λεφτά».
Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν «θα λύσουν το πρόβλημά μας τα 500 εκ. ευρώ, που εξοικονομήσαμε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Ζητάτε να πληρώσουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας τη διεθνή ύφεση για την ευνοιοκρατία των τελευταίων ετών; Το πρόβλημα δεν είναι αν είμαστε δυσάρεστοι, αλλά για ποιους. Δημιουργήθηκαν εκατοντάδες νέες επιτροπές και υπηρεσίες, με διοικήσεις με υπέρογκες απολαβές, με αποτέλεσμα μια ετήσια επιβάρυνση του κράτους 230 εκ. ευρώ».
Ο πρωθυπουργός σχολίασε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για «προγραμματική αντιπολίτευση» και συμφώνησε με πολλές από τις απόψεις του, υπενθυμίζοντας πως ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει κάνει σκληρή κριτική στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Όμως, αύριο που θα διαπραγματεύομαι στο Συμβούλιο Κορυφής, ίσως να τους προβληματίσω με την κριτική μου, ίσως και να πείσω ορισμένους από τους συντηρητικούς πως το Μάαστριχτ έχει πολλά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εκεί πηγαίνω πρωτίστως για να προασπίσω τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη, για να προασπίσω τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θα μας πουν, ‘‘νοικοκυρέψτε τα οικονομικά σας και μετά τα λέμε’’. Ναι, να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά με μια Ελλάδα με κύρος, γιατί η Ελλάδα έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια».
Για τη στάση του ΚΚΕ, παρατήρησε πως «εξήγγειλε τόσες κινητοποιήσεις, όσες δεν έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια» για να συνεχίσει: «Υπάρχουν και εκείνοι που με ευκολία ισοπεδώνουν και τα βάφουν όλα μαύρα. Ορισμένοι βλέπουν την κυβέρνηση δέσμια του μεγάλου κεφαλαίου, άλλοι διακρίνουν συνομωσίες, δεσμεύσεις, διακύβευση των εθνικών συμφερόντων. Και οι δύο αυτές θεωρίες οδηγούν στον εξτρεμισμό, στον διχασμό, καλλιεργούν φοβία αντί για τόλμη και παρρησία. Απέναντι σ αυτές λέω απλά: Αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν χρωστά σε κανέναν. Και η προσωπική μου πορεία, το βλέπει ο ελληνικός λαός, πως δεν χρωστώ σε κανέναν. Για μας, θεός δεν είναι καμία πολυεθνική, καμία μεγάλη δύναμη, κανένα συγκεντρωτικό κράτος. Και στρατηγικές συμμαχίες θα δημιουργήσουμε με Ρωσία, Κίνα, Ευρωπαίους και Άραβες, αλλά κάθε μας διαπραγμάτευση θα γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού και κανενός άλλου».
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόσκληση για συναινέσεις: «Μπαίνω μπροστά, αλλά δεν θα τα καταφέρω μόνος μου. Ζητώ τη συμμετοχή και την ευθύνη όλων μας. Αύριο θα καλέσω όλους τους Έλληνες να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλιώς η πατρίδα μας θα χρεοκοπήσει. Αλλά ο Έλληνας θα πρέπει να ξέρει ότι το φορολογικό σύστημα θα είναι δίκαιο και πως κάθε ευρώ θα πιάνει τόπο και θα πηγαίνει στην ανάπτυξη. Πως αν είναι συνεπής, δεν θα έχει μπλεξίματα με την Εφορία και συναλλαγές κάτω απ το τραπέζι. Γι αυτό πήραμε από την πρώτη στιγμή μέτρα για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, για την σπατάλη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr