Τα Fund του...Ψυχολόγου

Το όνομα K1 Group ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό στους απλούς επενδυτές. Καίτοι πρόκειται για τον όμιλο που διαχειρίζεται μερικά από τα πιο «ενεργά» επενδυτικά κεφάλαια των τελευταίων ετών, ο όμιλος Κ1 ουδέποτε απασχόλησε ιδιαίτερα αυτούς που είθισται να ασχολούνται με την … «λιανική». Γιατί … «χονδρικώς» δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα και … «χοντρικά» φέρεται μέχρι στιγμής να έχει … «φεσώσει» μια σειρά από μεγάλες τράπεζες (Barclays Plc, JPMorgan Chase & Co., BNP Pa

Το όνομα K1 Group ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό στους απλούς επενδυτές. Καίτοι πρόκειται για τον όμιλο που διαχειρίζεται μερικά από τα πιο «ενεργά» επενδυτικά κεφάλαια των τελευταίων ετών, ο όμιλος Κ1 ουδέποτε απασχόλησε ιδιαίτερα αυτούς που είθισται να ασχολούνται με την … «λιανική». Γιατί … «χονδρικώς» δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα και … «χοντρικά» φέρεται μέχρι στιγμής να έχει … «φεσώσει» μια σειρά από μεγάλες τράπεζες (Barclays Plc, JPMorgan Chase & Co., BNP Paribas) με τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια ζημιές. Ή τουλάχιστον τόσα έχουν βρει προς ώρας οι αρμόδιες εποπτικές και δικαστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ που εδώ και καιρό ασχολούνται με την … «αποσαφήνιση» των δραστηριοτήτων του επενδυτικού ομίλου που ίδρυσε προ ετών ένας … ψυχολόγος!!! Ο χερ Helmut Kiener, 50 ετών σήμερα, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται αυτά που σπούδασε στο πανεπιστήμιο Johann Wolfgang Goethe University όντως τα αφομοίωσε άπταιστα! Κι έτσι, από το 1995, όταν και ίδρυσε την επενδυτική και συμβουλευτική φίρμα K1, κατάφερε να πείσει πλείστους όσους πελάτες για τις επενδυτικές (!) τους αρετές.  

Καθότι αρχικώς  το Κ1 λειτουργούσε μόνο στο διαδίκτυο  και ουσιαστικά πρόσφερε στους χρήστες  μια ηλεκτρονική σελίδα επιλογής του συνόλου των funds που τότε δραστηριοποιούνταν καθώς και εύκολη πρόσβαση στην επιλογή του πλέον κατάλληλου επενδυτικού εργαλείου για τον καθένα. Πρακτικά λοιπόν ξεκίνησε περίπου ως ο «Χρυσός Οδηγός» των απανταχού funds και κατέληξε σήμερα ένας όμιλος επενδυτικών κεφαλαίων με ίδια ταμεία ύψους ενός (1) δις δολαρίων. Λένε οι γνωρίζοντες … 

Στη διαδρομή αυτών  των 15 ετών ο χερ Kiener και οι κατά καιρούς συνεργάτες του φέρονται να δημιούργησαν ένα επενδυτικό «σύστημα» το οποίο διαφήμιζαν ως το εργαλείο εκείνο που από το 1996 έως σήμερα απέφερε συνολικά κέρδη πάνω από 800% (!!!) του συνολικού επενδεδυμένου κεφαλαίου. Κι αν σε αυτή την απάτη τύπου Μέιντοφ έμοιαζε δύσκολο να πιστέψει κανείς, αυτό να το πείτε στους ιθύνοντες της Bear Stearns που ουσιαστικά «αγόρασαν» το σύνολο σχεδόν του χαρτοφυλακίου του Κ1. Στη συνέχεια τη … χασούρα, διότι τελικώς ουδείς – ακόμα κι αν είναι διπλωματούχος ψυχολόγος – δεν μπορεί να «ψυχολογήσει» τόσο καλά τις αγορές, την κληρονόμησε η

JPMorgan και πάει λέγοντας … 

Σήμερα το FBI, η αμερικανική Εφορία (IRS), καθώς και οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας ερευνούν κατά πόσον οι ιθύνοντες του Κ1 εξαπάτησαν τις μεγαλύτερες τράπεζες Ευρώπης και Αμερικής και εξασφάλισαν από αυτές δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων με την εγγύηση των αποδόσεων των hedge funds που διαχειρίζονταν, αποδόσεις φυσικά πλασματικές!  

Πάντως ήδη από το 2001 η γερμανική εποπτική οικονομική αρχή, η BaFin, είχε δημόσια εκφράσει τις ανησυχίες της για τη δράση του Kiener και της Κ1. Πλην όμως δεν μπόρεσε να κάνει και πολλά καθώς ο ψυχολόγος – οικονομικός «γκουρού» Kiener είχε προβλέψει να δηλώσει ως έδρα των επιχειρήσεών του τα βρετανικά Virgin Islands. Οπότε …

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr