Προεδρία Αυστρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετά από δέκα μήνες συμμετοχής της (από την 1.1.2009) ως μη μόνιμο μέλος του ανώτατου οργάνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Αυστρία ανέλαβε από σήμερα και για ένα μήνα την, εκ περιτροπής, προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς Οργανισμού.

Την αυστριακή προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα απασχολήσουν επείγοντα θέματα τρέχουσας επικαιρότητας όπως, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στο οποίο παρουσιάζεται τελευταία μια κάποια κινητικότητα, η ασφάλεια της αποστολής των Ηνωμένων Εθ

Μετά από δέκα μήνες συμμετοχής της (από την 1.1.2009) ως μη μόνιμο μέλος του ανώτατου οργάνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Αυστρία ανέλαβε από σήμερα και για ένα μήνα την, εκ περιτροπής, προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς Οργανισμού.

Την αυστριακή προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα απασχολήσουν επείγοντα θέματα τρέχουσας επικαιρότητας όπως, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στο οποίο παρουσιάζεται τελευταία μια κάποια κινητικότητα, η ασφάλεια της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν μετά την πρόσφατη επίθεση σε κτίριο του Οργανισμού, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, όπως επίσης η προσεχής Διάσκεψη για το Κλίμα τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Όπως έχει ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, η Αυστρία επιθυμεί να θέσει στην ημερήσια διάταξη στη διάρκεια της προεδρίας της, και την προστασία του αμάχου πληθυσμού σε ένοπλες διενέξεις, ειδικότερα των παιδιών, και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα.

Θα επιδιώξει επίσης να ενισχύσει το ρόλο της Βιέννης, στην οποία βρίσκεται η τρίτη έδρα του ΟΗΕ, ως κέντρο και πλατφόρμας για διάλογο και έργο ειρήνης.

Στα καθήκοντα της προεδρεύουσας χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαταλέγονται η επεξεργασία του προγράμματος εργασίας, η διοργάνωση και ο συντονισμός των σχεδόν καθημερινών συνεδριάσεών του, όπως επίσης η σύνταξη των ανακοινώσεων Τύπου, σε συνεννόηση με τα άλλα 14 μέλη του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποτελείται από πέντε μόνιμα μέλη του, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία, και δέκα μη μόνιμα μέλη τα οποία εκλέγονται για μία διετή θητεία.

Η Αυστρία είναι από την 1.1.2009 μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2009-2010, μαζί με Ιαπωνία, Τουρκία, Μεξικό και Ουγκάντα, ενώ τα άλλα πέντε μη μόνιμα μέλη, για τη διετία 2008-2009 είναι, Βιετνάμ, Λιβύη, Κροατία, Κόστα Ρίκα και Μπουργκίνα Φάσο.

Σε αντίθεση με τα μη μόνιμα, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν δικαίωμα «βέτο» και μπορούν να μπλοκάρουν ένα ψήφισμά του για το οποίο απαιτείται να μην υπάρχει βέτο των μονίμων μελών και η υπερψήφιση από τουλάχιστον εννέα των συνολικά 15 μελών του.

Η Αυστρία είχε εκλεγεί πέρσι τον Οκτώβριο για τρίτη φορά ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού υπήρξε μη μόνιμο μέλος του ήδη δύο φορές στο παρελθόν, στην περίοδο 1973-1974 και 1991-1992.

Στα υπέρ της νέας υποψηφιότητάς της ήταν και το γεγονός ότι η Αυστρία είναι η μόνη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία φιλοξενείται έδρα των Ηνωμένων Εθνών - στη Βιέννη βρίσκεται ήδη από το 1979 η τρίτη έδρα τους - και είναι κράτος με καθεστώς από το 1955 διαρκούς ουδετερότητας, με σημαντική παρουσία σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Αυστριακός Κουρτ Βάλντχαιμ διετέλεσε από το 1971 και για δέκα χρόνια, δηλαδή για δύο θητείες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ ως προερχόμενοι από μια ουδέτερη χώρα, δεκάδες χιλιάδες Αυστριακοί «κυανόκρανοι» έχουν υπηρετήσει τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές ειρηνευτικές αποστολές και ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Μία από τις κυριότερες από τις αποστολές αυτές ήταν στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στην οποία η Αυστρία συμμετείχε, με χιλιάδες κυανόκρανους της, ανελλιπώς για πάνω από 35 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή, επίσης πέρσι τον Οκτώβριο, της Τουρκίας, ως νέου μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το διάστημα 2009-2010, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της Κυπριακής ηγεσίας.

Η επίσημη Λευκωσία είχε καταγγείλει τότε ότι με τον τρόπο αυτό επιβραβεύεται μια χώρα η οποία κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατέχει μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr