«Προσπάθεια σφετερισμού της Μακεδονίας απο τα Σκόπια»

Βαρυσήμαντη παρέμβαση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και στις εν εξελίξει απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμήν του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

 Ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για «αδικοπραξία» από πλευράς των Σκοπίων και «προσπάθεια σφετερισμού» της Μακεδονίας προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα μέχρι να αρθεί η εκκρεμότητα «δεν μπορεί

Βαρυσήμαντη παρέμβαση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και στις εν εξελίξει απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμήν του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

 Ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για «αδικοπραξία» από πλευράς των Σκοπίων και «προσπάθεια σφετερισμού» της Μακεδονίας προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα μέχρι να αρθεί η εκκρεμότητα «δεν μπορεί να δώσει την συναίνεσή της για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

 «Το πρόβλημα είναι απλό. Ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας είναι από τον Μεσαίωνα μία πολυεθνική περιοχή. Δεν είναι η πατρίδα ενός έθνους. Η αδικοπραξία των Σκοπίων συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ ως κράτος και ως εθνότητα είναι Μέρος, αυτοπροβάλλονται σαν να είναι Όλον. Αποκαλούν το κράτος τους “Μακεδονία”, την εθνότητα και την γλώσσα “μακεδονική”, γιατί μέσω αυτών των ονομάτων προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η ρητορική τους για την μεγάλη διαμελισμένη μακεδονική πατρίδα» επισήμανε ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στον κ. Μπαν.

 «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ούτε να βαφτίσει το γειτονικό κράτος ούτε τίποτα σχετικό. Αντιστέκεται στην προαναφερθείσα προσπάθεια σφετερισμού» συνέχισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

 Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την ελληνική θέση περί μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό «που θα είναι για όλες τις χρήσεις με αποκλειστικό σκοπό οι ονομασίες να αντανακλούν την πραγματικότητα της περιοχής για να λειτουργούν ως παράγοντας καλής γειτονίας κι όχι ως παράγοντας, που δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις και το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή» ενώ σημείωσε απευθυνόμενος στην σκοπιανή πολιτική ηγεσία ότι οι  σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα σε χώρες δεν χτίζονται πάνω σε εκκρεμότητες.

 «Η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες, εάν το Κυπριακό παραμένει ανοικτή πληγή» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι «η επίλυση του Κυπριακού είναι αυτόνομη διαδικασία από τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

 Εις ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «δεν έπαψε ποτέ να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα όπως χαρακτηριστικά είπε: το  γεγονός ότι μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί εξώφθαλμο παράδοξο, που θίγει το κύρος της ίδιας της Ένωσης.

 Απευθυνόμενος στον γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει  παγκόσμια ισορροπία και ειρήνη εάν συνεχίσει να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των εχόντων και  των μη εχόντων.  «Θέλουμε τα Ηνωμένα Έθνη ισχυρά και αποτελεσματικά, να ασκούν ουσιαστικό συλλογικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή» τόνισε ότι «αποτελεσματικές λύσεις δεν θα προκύψουν  από την πολιτική βούληση των  ολίγων και ιδιοτελών. Θα προκύψουν  από την πολιτική βούληση των πολλών».

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr