Βερολίνο: Είκοσι χρόνια μετά...

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, μια σελίδα της ιστορίας που σήμανε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ανήγγειλε την επανένωση της Γερμανίας, και ηγέτες από ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα συμμετάσχουν μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στους εορτασμούς που θα γίνουν στη γερμανική πρωτεύουσα για την στιγμή που χιλιάδες χαρούμενοι Ανατολικογερμανοί πέρασαν τα σύνορα.

Στις 2 Νοεμβρίου

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, μια σελίδα της ιστορίας που σήμανε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ανήγγειλε την επανένωση της Γερμανίας, και ηγέτες από ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα συμμετάσχουν μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στους εορτασμούς που θα γίνουν στη γερμανική πρωτεύουσα για την στιγμή που χιλιάδες χαρούμενοι Ανατολικογερμανοί πέρασαν τα σύνορα.

Στις 2 Νοεμβρίου 1989, το κομμουνιστικό καθεστώς, υπό την πίεση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούσαν ελευθερία, αποφάσισε να επιτρέψει τις μετακινήσεις των πολιτών του προς το εξωτερικό.

Συγκεντρωμένοι στα συνοριακά φυλάκια ανάμεσα στο Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο οι Γερμανοί της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας αγκαλιάσθηκαν εκείνη τη νύκτα στο Βερολίνο, την ώρα που έπεφταν οι πρώτες σφυριές που γκρέμισαν το Τείχος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβεντεφ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα περάσουν μαζί την πύλη του Βραδεμβούργου που για 28 χρόνια βρισκόταν στο κέντρο της διαιρεμένης πόλης.

Στη Γερμανία θα βρεθεί πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 20η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ανάμεσα στους άλλους προσκεκλημένους θα είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Γέρζι Μπούζεκ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία έφθασε χθες στη Γερμανία, απηύθυνε έκκληση για ισχυρότερη σύμπραξη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για την πτώση των τειχών του 21ου αιώνα και για την αντιμετώπιση της θρησκευτικής καταπίεσης.

Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η γερμανική ενοποίηση δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Η γερμανική ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί, διότι παραμένουν οι θεσμικές διαφορές ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, υπενθυμίζοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο στη Δύση.

Η Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι ο φόρος αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι Γερμανοί της Ανατολής και της Δύσης για τη χρηματοδότηση της ενοποίησης παραμένει αναγκαίος.

Ο ισραηλινός πιανίστας και συνθέτης, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ θα διευθύνει μία συναυλία η οποία θα υπενθυμίζει άλλες λιγότερο ευτυχείς επετείους, συμπεριλαμβανομένης της «νύχτας των κρυστάλλων» του 1938 κατά την οποία οι Ναζί είχαν καταστρέψει εβραϊκά σπίτια, μαγαζιά και συναγωγές.

Οι μάρτυρες των γεγονότων του 1989 θα είναι επίσης παρόντες. Ανάμεσα τους, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και η Μαριάν Μπίρτλερ, που ερευνά τα αρχεία της Στάζι, της πρώην μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας.

Πριν από αυτά, η Αγγελα Μέρκελ θα επιστρέψει στο πρώην συνοριακό φυλάκιο της γέφυρα της οδού Μπορνχόλμερ που ήταν το πρώτο σημείο, το οποίο άνοιξε τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου λίγο μετά τη λανθασμένη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ανατολικής Γερμανίας ότι από εκείνη τη στιγμή αίρεται η απαγόρευση πραγματοποίησης ταξιδιών. 

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία ήταν ανάμεσα στο εκστατικό πλήθος εκείνης της βραδιάς και ο Γκορμπατσόφ με το Βαλέσα θα τη συνοδεύσουν καθώς θα ξαναζεί τις αναμνήσεις της.

Χίλιες γιγάντιες πέτρες θα στηθούν κατά μήκος του αρχικού τείχους, δημιουργώντας ένα φράγμα από την Πλατεία Ποτσντάμερ, ένα χιλιόμετρο νότια της φημισμένης πύλης μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου, στο βόρειο τμήμα της πλατείας.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, οι πέτρες θα πέσουν σαν ντόμινο για να συμβολίσουν τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις αρχές του 1989 στην Πολωνία και οδήγησαν στην πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδοτώντας το τέλος του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο γνωστός τραγουδιστής Μπον Τζόβι θα εκτελέσει το τραγούδι του We Werent Born To Follow (δεν γεννηθήκαμε για να ακολουθούμε), το οποίο γράφηκε για την περίσταση και ο γνωστός μουσικός παραγωγός του Βερολίνου Πολ βαν Ντικ θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα τον ύμνο που έγραψε για το γεγονός με τίτλο We Are One, ενώ η νύχτα θα ολοκληρωθεί με επίδειξη πυροτεχνημάτων.

Τις προηγούμενες ημέρες, όσοι βρέθηκαν στο Βερολίνο μπόρεσαν να δουν τις ύψους 2,5 μέτρων πέτρες, τις οποίες διακόσμησαν καλλιτέχνες και μαθητές και οι οποίες δημιουργούν ένα προσωρινό φράγμα μέσα στην πόλη

Οι πέτρες είναι κατασκευασμένες από πολυστυρένιο και χρωματίστηκαν σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Πολωνία, η Γαλλία, η Τουρκία, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ, πριν επιστρέψουν στο Βερολίνο.

   Εορτασμοί και στο Παρίσι

Με ένα υπερθέαμα, ήχου, εικόνας και φωτός στην κεντρική πλατεία Κονκόρντ του Παρισιού και σε απευθείας σύνδεση με το Βερολίνο, η Γαλλία θα συμμετάσχει το βράδυ (οκτώ, ώρα Ελλάδας), στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Μέσα από πέντε «ταμπλό », με εικόνες, φιλμ και μουσική, θα καταγραφεί η ιστορία του Βερολίνου σε σχέση με την Ευρώπη. 

Τα «ταμπλό» έχουν τίτλους: «Οι σκοτεινές ώρες της διχοτόμησης της Ευρώπης», «Η πτώση του τείχους», «Η επανενωμένη Ευρώπη», «Η Ευρώπη που προχωράει μπροστά» και «Προς την ελευθερία».

Για την παραγωγή του υπερθεάματος συμμετέχουν γύρω στους 100 καλλιτέχνες και γύρω στους 200 δημιουργούς και τεχνικούς. Παράλληλα, 29 μουσικοί και χορωδοί, πλαισιώνοντας τον Γάλλο βιολοντσελίστα Μαρκ Κοπέ, θα ερμηνεύσουν σειρά κλασικών έργων των συνθετών Gabriel Faur?, Jean-S?bastien Bach και dAlfred Schnittke.

Το ρεσιτάλ αυτό θεωρείται και ως ένα είδος φόρου τιμής στον μεγάλο βιολοντσελίστα και μαέστρο Μστισλάβ Ροστρόποβιτς, ο οποίος αυθόρμητα στήθηκε μπροστά στο τείχος στις 9 Νοεμβρίου του 1989, στέλνοντας με τη μουσική του ένα μήνυμα ειρήνης στον κόσμο.

Ο Γάλλος γενικός γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων Πιέρ Λελούς δήλωσε σχετικά:

«Η Γαλλία ελπίζει ότι με τον εορτασμό για την πτώση του τείχους του Βερολίνου, θα δοθεί η ευκαιρία για μία δυνατή χειρονομία προς τη Γερμανία, ώστε να αποδείξουμε στους φίλους μας Γερμανούς, ότι το ιστορικό αυτό γεγονός αποτελεί μέρος της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας».

Το κόστος το θεάματος υπολογίζεται στις 800.000 ευρώ και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως : Areva (πυρηνικά), EADS (αεροπορική βιομηχανία, διάστημα ) και Total (πετρέλαια).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr