Ερχονται μεγάλες ανατροπές

Μεγάλες ανατροπές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, το ασφαλιστικό, την παιδεία, τη υγεία και την πρόνοια προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον κ. Κώστα Καραμανλή για το θάνατο της μητέρας του, λέγοντας: «Οι σκέψεις μου, οι σκέψεις μας είναι κοντά σας».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βρίσκεται «σε οριακό σημείο»,

Μεγάλες ανατροπές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, το ασφαλιστικό, την παιδεία, τη υγεία και την πρόνοια προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον κ. Κώστα Καραμανλή για το θάνατο της μητέρας του, λέγοντας: «Οι σκέψεις μου, οι σκέψεις μας είναι κοντά σας».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βρίσκεται «σε οριακό σημείο», ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν.

Επίθεση εξαπέλυσε και προς τη ΝΔ σημειώνοντας ότι η κατάχρηση της μερικής απασχόλησης γνώρισε έξαρση στα χρόνια της. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η νέα κυβέρνηση λέει «όχι στη ζούγκλα».

Ανακοίνωσε ότι το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η νέα κυβέρνηση, για την αναθεώρηση των διατάξεων που διέπουν τα σταζ και την ενοικίαση των εργαζομένων, θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο. Απαντώντας σε ερώτηση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την ιδέα ενός κράτους που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα εξασφαλίζει την ευνομία και θα αποτρέπει φαινόμενα εργασιακής ζούγκλας, αλλά από την άλλη θα επιτρέπει την μερική απασχόληση για λόγους μαθητείας, ή επιλογής. Άλλωστε, «μονιμότητα όλων, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο - και οι άνθρωποι σπάνε τα κουτάκια». 

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος αμφισβήτησε την αναγκαιότητα των ελαστικών μορφών απασχόλησης, υποστηρίζοντας πως η εποχή που οι γυναίκες ήθελαν μια ολιγόωρη εργασία έχει παρέλθει. «Επτακόσιες είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν, είτε μερικά απασχολούμενοι είτε σε σταζ είτε νοικιασμένοι, υπαγόμενοι σε εργολάβους μαύρης εργασίας. Το φαινόμενο δεν ήρθε με την (όντως υπαρκτή) οικονομική κρίση. Οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονταν στην Ευρώπη και προ κρίσης, όπου οι αντιστάσεις ήταν μικρότερες - και υπάρχει σαφής τοποθέτηση της Κομισιόν να επεκταθούν. Γιατί το οριακό σημείο στο οποίο έφθασε η Οικονομία, οφείλεται στις αντιφάσεις ενός οικοδομήματος που στηρίζεται στο κέρδος και δεν θα ορθοποδήσει εάν δεν πλατύνει και εμβαθύνει στις μορφές αυτές εκμετάλλευσης».

«Η δουλειά δεν είναι ευκαιρία. Δεν είναι καν θέμα αξιοκρατίας» συνέχισε η κα Παπαρήγα. «Η δουλειά είναι δικαίωμα, πάγια και διαρκής ανάγκη - όχι «θα δουλέψεις αν υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα». Πρέπει να έχεις εξασφαλισμένη σταθερή δουλειά με ελεύθερο χρόνο και γι’ αυτό υποστηρίζουμε το 35ωρο, το πενθήμερο και εφτάωρο. Δεν δεχόμαστε τον όρο ‘μαθητεία’ όπως παρουσιάζεται. Το μεγαλύτερο μέρος της μαθητείας θα πρέπει να γίνεται μέσα στις σχολές - κι εκεί όπου χρειάζεται, όπως π.χ. στην περίπτωση των νοσηλευτριών, να αμείβεται κανονικά, να έχει άδειες και να καταργηθεί για τον φοιτητή και τον σπουδαστή. Οι 720.000 που δίνονται σαν διάφορες μορφές απασχόλησης, ζητάμε να θεωρούνται μόνιμες. Απορρίπτουμε και όλη αυτή τη λογική του ΑΣΕΠ, με τα διδακτορικά που εξασφαλίζονται από ξένα πανεπιστήμια. Η σημερινή οργάνωση της κοινωνίας, απαιτεί βεβαίως υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης απ’ όλους - όχι όμως δέκα διδακτορικά από τον καθένα».

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν ζητά τον συμβιβασμό του ανέργου, του νέου και της γυναίκας με την ανεργία, «αλλά βρισκόμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το δικαίωμα της πλήρους απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά τα σταζ και τη μαθητεία, συμφωνώ πως το πλαίσιό τους έχει καταστρατηγηθεί, αλλά διαφωνώ πως είναι αρνητικά. Το να μπορεί ένας νέος να αποκτήσει εμπειρία στο χώρο της δουλειάς δεν είναι αρνητικό, αλλά τον βοηθά να συνδέει τις πρακτικές με τις θεωρητικές του ικανότητες - αρκεί όμως, αυτές οι μορφές απασχόλησης να μην καταστρατηγούνται και να μην υποκρύπτουν πλήρη εργασία, υποσκάπτοντας ουσιαστικά τα δικαιώματα των υπολοίπων εργαζομένων».

Από την άλλη ωστόσο, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κοινωνία που έχει κρίσεις, αλλά και αλλαγές. Θα υπάρχουν περίοδοι που υπάρχουν περισσότεροι άνεργοι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μονιμότητα όλων. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο - και οι άνθρωποι σπάνε τα κουτάκια. Το θέμα είναι τι κάνει η πολιτεία. Θα εγκαταλείψει τον άνεργο στη μοίρα του ή θα τον προστατεύσει, θα τον επανεκπαιδεύσει, εν ανάγκη θα του εξασφαλίσει και κοινωνική εργασία; Αυτό το σύστημα φέρνουμε εμείς με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr