Αμφιβολίες για την επιτυχία της συνόδου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη

Περίπου δύο εβδομάδες πριν από την παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τις πιέσεις της, τόσο προς την Κίνα, όσο και προς τις ΗΠΑ, ώστε να αποδεχτούν τις τελευταίες συμβιβαστικές προτάσεις.

Πλην όμως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε (ΝΒ), η επιτυχία της συνόδου εξακολουθεί να παραμένει αμφίβολη. Αυτό διότι, ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που εξ

Περίπου δύο εβδομάδες πριν από την παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει τις πιέσεις της, τόσο προς την Κίνα, όσο και προς τις ΗΠΑ, ώστε να αποδεχτούν τις τελευταίες συμβιβαστικές προτάσεις.

Πλην όμως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε (ΝΒ), η επιτυχία της συνόδου εξακολουθεί να παραμένει αμφίβολη. Αυτό διότι, ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στην Κοπεγχάγη θα καταστεί εφικτό να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τις μεγάλες ενεργοβόρες χώρες.

Μάλιστα, η ανησυχία των Ευρωπαίων υπουργών Περιβάλλοντος - πέρα από τις γενικότερες συνέπειες που θα υπάρξουν για το κλίμα του πλανήτη - είναι πως το αίσθημα «παραίτησης» από ενέργειες που συμβάλλουν στη μείωση των αέριων ρύπων, το οποίο θα προκληθεί από τυχόν αποτυχία των εργασιών της συνόδου, θα γενικευθεί και θα έχει επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική.

Τι σημαίνει αποτυχία;

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Νόρμπερτ Ρέντγκεν, προειδοποιώντας τους συναδέλφους του για τυχόν αποτυχία της συνόδου: «Είναι απαραίτητο να επιτύχουμε στην Κοπεγχάγη, διότι διαφορετικά αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κλίμα και δεύτερον για την οικονομία των χωρών μας».

Επειδή, όμως, οι έννοιες επιτυχία και αποτυχία, όταν αναφέρονται στα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας συνόδου, θεωρούνται από πολλούς σχετικές, η «ΝΒ» έθεσε ξεκάθαρα το ερώτημα αυτό προς τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Περιβάλλοντος, κατά το τρέχον εξάμηνο, το Σουηδό υπουργό Αντρέας Κάρλγκρεν.

«Εάν οι κυβερνήσεις στην Κοπεγχάγη θέσουν συγκεκριμένους στόχους αλλά εφαρμόσουν αργότερα τη συμφωνία, μπορεί να θεωρηθεί μια τέτοια εξέλιξη επιτυχία;», ρωτήθηκε ο Σουηδός υπουργός και η απάντησή του ήταν διπλωματική: «Κάποιοι κάνουν λόγο, τώρα, για δύο βηματισμούς. Θεωρούμε, όμως, πως η Κοπεγχάγη είναι το πρώτο βήμα και παράλληλα επεξεργαζόμαστε μια συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τα πάντα και ίσως το κείμενο αυτό πάρει αργότερα ένα νομικό δεσμευτικό χαρακτήρα».

Υπάρχει φως στην άκρη;

Πλην, όμως, η ΕΕ έχει θέσει ορισμένους, συγκεκριμένους στόχους ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, θέλει να μειώσει - μέχρι το 2020 - κατά 20% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό επιθυμεί να το ανεβάσει στο 30%, εάν σε αυτό συμφωνήσουν και άλλοι εταίροι. Οι σημαντικότεροι από αυτούς, όμως, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, δεν έχουν δεσμευθεί μέχρι τώρα.

«Ζητάμε - τόνισε, αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Αντρέας Κάρλγκρεν - να γίνουν περισσότερα, ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση της θερμοκρασίας της Γης κατά δύο βαθμούς Κελσίου». Σύμφωνα, άλλωστε, με τους ειδικούς επιστήμονες, εάν η θερμοκρασία της Γης ανέβει πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου, τότε η κατάσταση θα είναι πλέον εκτός ελέγχου.

Πάντως, δεν είναι όλες οι φωνές απαισιόδοξες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ίβο ντε Μπορ, που βλέπει κάποιο φως «στην άκρη του τούνελ». Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για τις συνομιλίες στην Κοπεγχάγη, πιστεύει πως τελικά θα υπογραφεί μια νέα συμφωνία για το κλίμα στην πρωτεύουσα της Δανίας, με την προϋπόθεση ότι και οι Ευρωπαίοι θα προβούν στους απαραίτητους συμβιβασμούς.

ΟΗΕ: «Χρειάζεται μια απόφαση στην Κοπεγχάγη

Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Δανίας «μπορεί και πρέπει να είναι μια καμπή» δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν σε τηλεδιάσκεψη που μεταδόθηκε στο Λονδίνο.

Η σύνοδος πρέπει «να απαντήσει σε μία από τις προκλήσεις τις πιο βασικές των καιρών μας», δήλωσε ο κ. Μπαν. «Η Κοπεγχάγη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια καμπή στις προσπάθειες του κόσμου για τη μείωση των εκπομπών αερίων, πρέπει να προστατέψει τον πληθυσμό του πλανήτη», πρόσθεσε στην μέσω τηλεόρασης παρέμβασή του για τη διάσκεψη που θα ασχοληθεί με τις κλιματικές αλλαγές.

«Χρειάζεται μια απόφαση στην Κοπεγχάγη που θα ανοίξει το δρόμο για ένα μέλλον πιο υγιές, πιο καθαρό και με ευημερία για όλους», ανέφερε.

«Το μήνυμα είναι σαφές: η κλιματική αλλαγή βλάπτει την υγεία μας και την υγεία του πλανήτη...Καλώ όλους τους πολίτες και κάθε κυβέρνηση να κάνουν την σύνοδο της Κοπεγχάγης επιτυχή. Καλώ όλον τον κόσμο να προσθέσει τη δική του φωνή στις εκκλήσεις που ακούγονται παντού στον κόσμο», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Πάνω από τα μισά από τα 191 κράτη μέλη του ΟΗΕ που έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή τους μέχρι στιγμής, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο και η συμμετοχή του προέδρου Ομπάμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr