Συμφωνία για την προστασία των Πρεσπών θα υπογράψουν Ελλάδα-ΠΓΔΜ-Αλβανία
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η τριμερής άτυπη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ με θέμα την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων των Πρεσπών, μετά από πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου, στην Πύλη Πρεσπών.
Μετά τη συνάντηση Γ. Παπανδρέου είχε διμερείς συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι.
Συμφωνία για την λεκάνη των Πρεσπών θα υπογράψουν Ελλάδα- ΠΓΔΜ-Αλβανία
Συμφων
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η τριμερής άτυπη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ με θέμα την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων των Πρεσπών, μετά από πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου, στην Πύλη Πρεσπών.
Μετά τη συνάντηση Γ. Παπανδρέου είχε διμερείς συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι.
Συμφωνία για την λεκάνη των Πρεσπών θα υπογράψουν Ελλάδα- ΠΓΔΜ-Αλβανία
Συμφωνία για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών θα υπογράψουν στις 2 Φεβρουαρίου Ελλάδα, Αλβανία και ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών.
Στη δήλωση, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς τους συνεργασίας, προκειμένου να ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να προστατευθεί, να διατηρηθεί και να προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, πάντα στα πλαίσια και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη.
Επίσης υπογραμμίζεται και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.
Τα κύρια σημεία της κοινής δήλωσης των τριών πρωθυπουργών θα κοινοποιηθούν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος επίτροπο της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Δανίας, όπου θα φιλοξενηθεί η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.
Δηλώσεις Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι τρεις πρωθυπουργοί έστειλαν μία κοινή επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Δανό πρωθυπουργό για τη συμφωνία για την ανάπτυξη των Πρεσπών.
Περάσαμε το μήνυμα στα Βαλκάνια και την ΕΕ ότι αυτή η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί αν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης και πάμε στην Πράσινη Ανάπτυξη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός, είπε, πως τονίσαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναφέρει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία είχε χαθεί από το φόβο της διεύρυνσης της ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι οι βαλκανικές χώρες έχουν ενστερνιστεί αυτή την πρωτοβουλία.
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τον κ. Μπερίσα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν οικονομικές σχέσεις, θέματα μειονότητας και μεταναστών, ενώ συμφωνήθηκε η τακτικότερη επαφή των δύο χωρών και ενδεχόμενη ανταλλαγή επισκέψεων.
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τον κ. Γκρούεφσκι, ο έλληνας πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά δεν αναφέρει τις θέσεις της ως απειλή και τόνισε ότι ελπίζω ο κ. Γκρουέφσκι να κατανοεί τις θέσεις μας. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει το βάρος της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ήμασταν ειλικρινείς μεταξύ μας.
Γκρούεφσκι: «Θα συνεχίσουμε το διάλογο
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από την ΠΓΔΜ που τον ακολουθούν στις Πρέσπες, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου, εξετάσθηκε και το θέμα της ονομασίας.
«Σήμερα μου ανακοινώθηκε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει στις θέσεις της, όπως ακριβώς αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΗΕ, τόσο για το θέμα της ονομασίας όσο και για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Έτσι μπορώ να πω ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Ωστόσο θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.
Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επισήμανε ότι «η πολιτική όρθωσης εμποδίων και των εκβιασμών αποδείχτηκε ανεδαφική, καθώς δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων, όπως αποδείχτηκε και στο Βουκουρέστι».
Ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι, όπως ανέφερε, πρότεινε στην ελληνική πλευρά την διάνοιξη ακόμη μίας διασυνοριακής διέλευσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο τμήμα των Πρεσπών, καθώς και σιδηροδρομική διέλευση στο τμήμα της Δοϊράνης,
Ο κ. Γκρούεφσκι χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου για την σημερινή τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη και σημαντική για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr