Η μοναξιά είναι κολλητική και εξαπλώνεται σαν ιός!

 Κι όμως υπάρχει συναίσθημα που εξαπλώνεται σαν ιός...   

Γνωρίζατε οτι η μοναξιά είναι... κολλητική; Μια νέα έρευνα  επιστημόνων που μελετούν τη μεταδοτικότητα συναισθημάτων και συνηθειών αποκαλύπτει ένα «νέο είδος μεταδοτικής ασθένειας»!!!

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αρκεί μόνο ένα άτομο να αισθανθεί μοναξιά, προκειμένου να καταφέρει σταδιακά και ασυνείδητα να μεταδώσει στους άλλους το συναίσθημά του σαν κολλη

 Κι όμως υπάρχει συναίσθημα που εξαπλώνεται σαν ιός...   

Γνωρίζατε οτι η μοναξιά είναι... κολλητική; Μια νέα έρευνα  επιστημόνων που μελετούν τη μεταδοτικότητα συναισθημάτων και συνηθειών αποκαλύπτει ένα «νέο είδος μεταδοτικής ασθένειας»!!!

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αρκεί μόνο ένα άτομο να αισθανθεί μοναξιά, προκειμένου να καταφέρει σταδιακά και ασυνείδητα να μεταδώσει στους άλλους το συναίσθημά του σαν κολλητικός ιός.

Μελετώντας πάνω από 5.000 ανθρώπους και τις κοινωνικές επαφές τους για χρονικό διάστημα άνω των δέκα ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μοναξιά τελικά μπορεί να είναι μεταδοτική.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, κάθε φίλο που έχει κάποιος, τον σώζει κατά μέσο όρο από δύο μέρες μοναξιάς το χρόνο. Όσο πιο πολύ στην περιφέρεια της κοινωνίας βρίσκεται κάποιος, τόσους λιγότερους φίλους έχει (κάτι που έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες, καθώς παρατηρείται και στις κοινωνίες των πιθήκων). Πριν όμως καθένας μοναχικός άνθρωπος διακόψει τις κοινωνικές σχέσεις του, μεταδίδει την μοναξιά του στους γύρω του, οι οποίοι επίσης τείνουν να γίνουν πιο μοναχικοί.

Το μικρόβιο της μοναξιάς δείχνει να  χτυπάει συγκριτικά περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

 Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε  από επιστήμονες με επικεφαλής τον ψυχολόγο Τζον Κατσιόπο του πανεπιστημίου του Σικάγο, σε συνεργασία με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο,  δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology (Περιοδικό Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας), το Nιού Σάιεντιστ και τη Βρετανική Τέλεγκραφ. 

Καθηγητές-ερευνητές απο πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Καλιφόρνιας και του Σικάγο αντίστοιχα είχαν τεκμηριώσει παλαιότερα  και την κοινωνική μεταδοτικότητα της ευτυχίας, της παχυσαρκίας, ακόμα και της διακοπής του καπνίσματος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr