Αμφιβολίες για το Ταμιφλού

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό (British Medical Journal), αμφισβητεί κατά πόσο είναι όντως αποτελεσματικό το αντι-ιικό φάρμακο Ταμιφλού στην πρόληψη των επιπλοκών της γρίπης, όπως η πνευμονία, παρόλο που οι υπηρεσίες υγείας πολλών κρατών ανά τον κόσμο έχουν δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα και το χρησιμοποιούν ευρέως εναντίον της νέας γρίπης, θεωρώντας ότι βοηθά να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι λόγω επιπλοκών.

Σύμφωνα με τους ερευνητέ

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό (British Medical Journal), αμφισβητεί κατά πόσο είναι όντως αποτελεσματικό το αντι-ιικό φάρμακο Ταμιφλού στην πρόληψη των επιπλοκών της γρίπης, όπως η πνευμονία, παρόλο που οι υπηρεσίες υγείας πολλών κρατών ανά τον κόσμο έχουν δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα και το χρησιμοποιούν ευρέως εναντίον της νέας γρίπης, θεωρώντας ότι βοηθά να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι λόγω επιπλοκών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπό τον Κρις Ντελ Μαρ του πανεπιστημίου Μποντ της Αυστραλίας, οι οποίοι μελέτησαν τις μέχρι τώρα κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, το φάρμακο συντομεύει πράγματι κατά μια μέρα περίπου τα συμπτώματα της γρίπης, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το Ταμιφλού (εμπορική ονομασία του φαρμάκου oseltamivir) σταματά τις επικίνδυνες επιπλοκές του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (π.χ. πνευμονία) στους υγιείς ανθρώπους που μολύνονται με τη γρίπη. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το φάρμακο εμφανίζει μέτρια επίδραση στη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και αναποτελεσματικότητα σε, κατά τα άλλα, υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και τους Τάιμς του Λονδίνου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν ανεπαρκή δημοσιευμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το Ταμιφλού (η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα διεθνώς μετά το ξεκίνημα της πανδημίας) μειώνει τις επιπλοκές στους, κατά τα άλλα υγιείς, ασθενείς που κόλλησαν τη γρίπη.

Λόγω της έλλειψης επαρκώς στοιχείων, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της κατασκευάστριας ελβετικής εταιρίας Ροσέ (Roche) ότι το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών στους, κατά τα άλλα, υγιείς ενήλικους με γρίπη. Επίσης αναφέρουν ότι το Ταμιφλού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον σε θεραπείες ρουτίνας της εποχικής γρίπης και, παράλληλα, καλούν τις κυβερνήσεις να κάνουν νέες μελέτες για να ελέγξουν την ασφάλεια φαρμάκων όπως το Ταμιφλού, που αποκαλούνται αναστολείς νευραμινιδάσης.

Εξάλλου, σε μια ξεχωριστή έρευνα, που επίσης δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, μια ερευνητική ομάδα από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ συμπέρανε ότι το Ταμιφλού μπορεί μεν να μειώσει τον κίνδυνο πνευμονίας σε, κατά τα άλλα, υγιείς ενήλικες που έχουν κολλήσει τη γρίπη, όμως επισήμανε ότι το απόλυτο όφελος είναι μικρό και πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι παρενέργειες και η ασφάλεια. Μια από τις παρενέργειες που έχουν αναφερθεί, είναι η πρόκληση ναυτίας.

Ο καθηγητής Νικ Φρίμαντλ του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ευρεία χρήση του oseltamivir (Ταμιφλού) στον, κατά τα άλλα, υγιή πληθυσμό που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης.

Η αρχισυντάκτης του Βρετανικού Ιατρικού Περιοδικού Φιόνα Γκόντλι προειδοποίησε ότι η νέα έρευνα αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Ταμιφλού και ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για ένα φάρμακο, το οποίο η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει τώρα ότι αδυνατεί να κρίνει.

Από την πλευρά της η Roche αμφισβήτησε τα πορίσματα της νέας έρευνας (μετα-ανάλυσης) και επέμεινε ότι το φάρμακό της είναι ασφαλές, έχει όφελος για τον ασθενή και υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν. Η εταιρία (που παράγει εδώ και μια δεκαετία το φάρμακο κατόπιν αδείας από την Gilead Sciences) είχε εκτιμήσει τον Οκτώβριο ότι τα έσοδά της από την πώληση του Ταμιφλού παγκοσμίως θα φθάσουν τα 2,65 δισ. δολάρια περίπου φέτος. Το φάρμακο, που είναι σε μορφή χαπιού, ανταγωνίζεται στην αγορά με το παρεμφερές (αλλά εισπνεόμενο) Ρελέντσα (Relenza) της GlaxoSmithKline.

Αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εμφανίστηκε να διαφωνεί με τη νέα έρευνα. Εκπρόσωπός του δήλωσε πως τα δεδομένα από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι όταν δοθεί έγκαιρα στον ασθενή, το Ταμιφλού μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της γρίπης, αν και το φάρμακο πρέπει να χορηγείται κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές. Η νέα έρευνα δεν θα αλλάξει τις οδηγίες μας (σ.σ. για το Ταμιφλού), δήλωσε ο ειδικός του ΠΟΥ για τους ιούς Τσαρλς Πεν, καθώς, όπως είπε, τελικά το φάρμακο βοηθά να υπάρξουν λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και λιγότεροι θάνατοι από επιπλοκές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr