Ούτε σημάδια, ούτε αμυχές για Τουρκία και Σκόπια
Νέα παράταση –χωρίς ημερομηνία λήξης- προσέφεραν απλόχερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στην Άγκυρα
Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολιάζουν την αναβλητικότητα των κοινοτικών οργάνων λέγοντας ότι στην ΕΕ οι καταληκτικές ημερομηνίες έχουν μόνο συμβολική αξία. Προσδιορίζονται αρχικώς με μεγαλόστομες διακηρύξεις ως κρίσιμα ραντεβού και τελικώς μετατίθενται, συνήθως μάλιστα με ομοφωνία.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και την Τρίτη. Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτ
Νέα παράταση –χωρίς ημερομηνία λήξης- προσέφεραν απλόχερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στην Άγκυρα
Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολιάζουν την αναβλητικότητα των κοινοτικών οργάνων λέγοντας ότι στην ΕΕ οι καταληκτικές ημερομηνίες έχουν μόνο συμβολική αξία. Προσδιορίζονται αρχικώς με μεγαλόστομες διακηρύξεις ως κρίσιμα ραντεβού και τελικώς μετατίθενται, συνήθως μάλιστα με ομοφωνία.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και την Τρίτη. Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών συνεδρίαζε για να προετοιμάσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (διεξάγεται αύριο και την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου) και μεταξύ άλλων εξέτασε και την πορεία της διεύρυνσης, δηλαδή το θέμα της Τουρκίας και των Σκοπίων.
Σχετικά άνετα, η Τουρκία πέρασε από το σταθμό τω διοδίων χωρίς να χρειαστεί να καταβάλει τέλη. Κι αυτό διότι το Συμβούλιο των 27 υπουργών Εξωτερικών σχεδόν «καθαγίασε» την Τουρκία και περίπου νομιμοποίησε την πρακτική της Άγκυρας να μην εφαρμόζει όποιες από τις δεσμεύσεις –που έχει οικειοθελώς αναλάβει- δεν επιθυμεί.
Αυτό συμβαίνει με την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης που αφορά στο άνοιγμα των τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, στο πλαίσιο του δόγματος για ελευθερία στις μεταφορές ή του γνωστού «laissez faire –laissez passer». Η Άγκυρα δεν πράττει όσα υποχρεούται υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να άρει τους περιορισμούς σε βάρος της Κύπρου αν δεν αρθεί ο υποτιθέμενος οικονομικός αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων. Και οι Ευρωπαίοι συναίνεσαν, σαν να έκαναν χρήση ενός ιδιότυπου διορθωτικού – «blanco» και αρκέστηκαν απλώς να σημειώσουν ότι θα καταγράφουν την «πρόοδο», επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις χωρίς καθυστέρηση.
Ούτε καν αυτό που έμοιαζε με κακό σενάριο –δηλαδή η αναβολή της ουσιαστικής αξιολόγησης της Τουρκίας για μερικούς μήνες- δεν ετέθη από τους Ευρωπαίους υπουργούς.
Το Συμβούλιο των 27 υπουργών Εξωτερικών κάλεσε επίσης την Τουρκία να αποφεύγει απειλές χρήσης βίας εναντίον γειτονικών χωρών –μελών της ΕΕ, να συμβάλλει για την εξεύρεση δίκαιης –βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και να ενσωματώσει τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.
Αντιδρώντας στα χάδια των Ευρωπαίων, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας στήριξε την προφορική δήλωση του Κύπριου υπουργού κ. Μάρκου Κυπριανού ότι η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα να διατυπώσειε ενστάσεις στο άνοιγμα κεφαλαίων που σχετίζονται με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης.
Αυτό ήταν το αυτονόητο που μπορούσαν να κάνουν Αθήνα και Λευκωσία, ήταν η αυθόρμητη απάντηση έμπειρων διπλωματικών κύκλων.
Επισημαίνεται ωστόσο το γεγονός ότι η σουηδική προεδρία ενημέρωσε ότι στις 21 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το διαπραγματευτικό κεφάλαιο που αφορά το περιβάλλον. Με μία απλή κίνηση δηλαδή, οι ευρωπαίοι προστάτες της Τουρκίας έδειξαν ότι οι ενστάσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας δεν τους αφορούν.
Και αν η Τουρκία βγήκε λάδι από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ομοίως ικανοποιημένη θα πρέπει να είναι και η κυβέρνηση των Σκοπίων.
Διότι η FYROM μπορεί να μην πέτυχε να προσδιοριστεί ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όμως προηγουμένως είχε αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών της πΓΔΜ εντός της ζώνης Σένγκεν χωρίς να απαιτείται θεώρηση διαβατηρίων, ενώ και η Κομισιόν εισηγήθηκε πιεστικά την έναρξη διαπραγματεύσεων με το αιτιολογικό ότι τα Σκόπια έχουν εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια.
Και το κυριότερο. Στα συμπεράσματα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών δεν συμπεριελήφθη διατύπωση παρόμοια με εκείνη που υιοθετήθηκε στο Βουκουρέστι από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ότι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι να έχει επιλυθεί προηγουμένως η εκκρεμότητα της ονομασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr