Θα ξέρουμε ποια κτίρια κινδυνεύουν από σεισμό

Τη δυνατότητα να εντοπίζουν τα «άρρωστα» κτίρια αποκτούν 1.133 δήμοι της χώρας, αποκτώντας το πληροφοριακό σύστημα προσεισμικής ενίσχυσης το οποίο εκπόνησε το Τεχνικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την  ΚΕΔΚΕ. 

Το πρόγραμμα αξιοποιεί όλο το χαρτογραφικό υλικό της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τις ερευνητικές προτάσεις  και τις μελέτες του ΤΕΕ, παρέχοντας μια «ακτινογραφία» του κάθε κτίριο, ώστε να μπορεί ο κάθε δήμο

Τη δυνατότητα να εντοπίζουν τα «άρρωστα» κτίρια αποκτούν 1.133 δήμοι της χώρας, αποκτώντας το πληροφοριακό σύστημα προσεισμικής ενίσχυσης το οποίο εκπόνησε το Τεχνικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την  ΚΕΔΚΕ. 

Το πρόγραμμα αξιοποιεί όλο το χαρτογραφικό υλικό της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τις ερευνητικές προτάσεις  και τις μελέτες του ΤΕΕ, παρέχοντας μια «ακτινογραφία» του κάθε κτίριο, ώστε να μπορεί ο κάθε δήμος να προσεγγίσει την σεισμική επικινδυνότητά του, με αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ κ. Θεοδόση Τάσσιο, στο σύστημα περιλαμβάνονται «χάρτες, εξελίξεις σεισμικότητας και διακινδύνευσης ανά περιοχή, ανά γειτονιά, πληροφορίες για κάθε σπίτι, πότε χτίστηκε από τι υλικό είναι φτιαγμένο, πόσους ορόφους έχει, με σκοπό να μπορεί ο δήμος ακόμη και να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες αν τυχόν έχουν πρόβλημα, ώστε να μπορούν να μπουν πρώτοι στην προσπάθεια για μια προσεισμική ενίσχυση».

Πρόκειται για στοιχεία από την απογραφή κτιρίων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του 2001, στην οποία καταγράφονται συνολικά 4,2 εκατομμύρια σπίτια.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, το πληροφοριακό σύστημα επιτρέπει στους δήμους να γνωρίζουν σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου τη σεισμική διακινδύνευση κάθε κτιρίου, με σκοπό να αναλάβουν πρωτοβουλίες για δημόσια κτίρια και να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για την κατάσταση του ακινήτου τους.

Τονίζουν μάλιστα ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την δράση «εξοικονομώ κατ΄ οίκον» για την ενεργειακή αξιοποίηση των κτιρίων που προωθεί το ΥΠΕΚΑ ώστε να «τρέξει ένα παράλληλο πρόγραμμα, και οι δύο αυτές δράσεις να προωθούνται από κοινού με οικονομικά κίνητρα και χαμηλότοκα δάνεια για τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες.

Το λογισμικό θα  προσφέρεται δωρεάν από τις αρχές του νέου χρόνου, με τη μορφή DVD, ως ένα χρήσιμο εργαλείο, σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος του έργου είναι μερικές χιλιάδες ευρώ όταν σύμφωνα με καταγγελίες του ΟΑΣΠ, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας της προηγούμενης κυβέρνησης δαπανήθηκε κονδύλι 9,5 εκατομμυρίων ευρώ για εξ αποστάσεως κατάρτιση εκπαιδευτικών για την σεισμική προστασία!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr