Κοπή ηλεκτρονικής βασιλόπιτας για Έλληνες από όλο τον κόσμο

Ένα ξεχωριστό αντάμωμα Ελλήνων και των φιλελλήνων απ΄όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου, διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά. Πρόκειται για την κοπή της ηλεκτρονικής βασιλόπιτας (e-vasilopita), στις 5 Φεβρουαρίου, μεταξύ 22:00 και 24:00, ώρα Ελλάδας, στην ειδική ιστοσελίδα www.vasilopita.gr.

«Η παράδοση, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες επικοινωνίας του Ίντερνετ, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά και η e-vasilopita είναι μια ευκαιρία να δε

Ένα ξεχωριστό αντάμωμα Ελλήνων και των φιλελλήνων απ΄όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου, διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά. Πρόκειται για την κοπή της ηλεκτρονικής βασιλόπιτας (e-vasilopita), στις 5 Φεβρουαρίου, μεταξύ 22:00 και 24:00, ώρα Ελλάδας, στην ειδική ιστοσελίδα www.vasilopita.gr.

«Η παράδοση, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες επικοινωνίας του Ίντερνετ, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά και η e-vasilopita είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά μας τις ομορφιές της παράδοσης και των εθίμων μας, μέσα από έναν χώρο που τους αρέσει πολύ», σημειώνει σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Ζήσης Κυριακάκης και προσθέτει: «Στην ξεχωριστή αυτή εικονική κοπή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, μπορεί να λείπει η γεύση και η προσωπική επαφή, θα μας αγγίζει όμως όλους το κυρίως νόημα της κοπής μιας παραδοσιακής βασιλόπιτας που είναι η αγάπη, η ομόνοια, η φιλοξενία, ο σεβασμός και η επικοινωνία».

Μηνύματα για την κοπή της εικονικής e-vasilopitas έχουν ήδη αποστείλει ο υφ. Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Ελπίδα Τσουρή και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης.

Η εγγραφή για τη συμμετοχή σε αυτή την πρωτότυπη κοπή βασιλόπιτας, είναι δωρεάν και θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου. Ήδη, έχουν εγγραφεί περισσότερα από 3.600 άτομα, όλων των ηλικιών, απ΄ όλο τον κόσμο. Στην e-vasilopita 2010 εκτός από τα 9 φλουριά (επίχρυσα κωνσταντινάτα), θα υπάρχουν και σημάδια (σιτάρι, κουκί, καρύδι, ρόδι, κλαδάκι, φύλλο ελιάς κ.ά.), που τοποθετούσαν οι νοικοκυρές παλιά, αλλά ακόμα και σήμερα σε μερικές περιοχές της Ελλάδος. Η σημασία των σημαδιών περιγράφεται στην ιστοσελίδα της e-vasilopita από τη λαογράφο Α. Τζηνίκου.

Η φετινή πρωτοτυπία της e-vasilopita είναι η εμφάνιση των καλικαντζάρων και των ξωτικών στα εικονικά (virtual) τραπέζια της κοπής, με σκοπό να καταστρέψουν - αφαιρέσουν την τύχη στο φλουρί των εγγεγραμμένων - καλεσμένων. Για το λόγο αυτό οι εγγεγραμμένοι θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά το «τραπέζι» τους μετά τις 7 Ιανουαρίου και έως την ημέρα της κοπής.

Επίσης, από φέτος κάθε εγγεγραμμένος έχει τη δυνατότητα να προσθέσει δίπλα στο όνομά του και μια κάρτα με ευχές για το νέο έτος, ή μια φωτογραφία του (από το προφίλ του στο facebook, Myspace, Twitter κλπ).

«Η ιστοσελίδα μας εξελίσσεται σε μια ηλεκτρονική πύλη της παράδοσης, όπου θα παρουσιάζονται τοπικά ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής, προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων και παλιά παραδοσιακά παιχνίδια του Ελληνισμού με στόχο τη διατήρηση και διάδοσή τους. Στο τέλος της ιστοσελίδας ο επισκέπτης μπορεί να δει και το ΑΡΧΑΙΟ παιχνίδι που χάριν συντομίας ονομάστηκε ΕΒΑ1», σημειώνει ο κ. Κυριακάκης.

Τα σχέδια του κ. Κυριακάκη και των συνεργατών του δεν σταματούν εδώ. Όπως ανακοινώνει, το Πάσχα θα υπάρξει και η πρώτη εικονική (virtual) e-αυγομαχία, μέσω της ιστοσελίδας www.tsougresma.gr.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr