Κοίτα ποιος μιλάει...

Στις 26 Δεκεμβρίου, η Κίνηση Πολιτών και ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος στέλνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελο με ντοκουμέντα και σχετικό ενημερωτικό σημείωμα. Τα ντοκουμέντα περιλαμβάνουν λίστα δώρων που είχε λάβει ο υφυπουργός από επιχειρηματίες, έγγραφα με στοιχεία πολιτών για ρουσφέτια, το πρόγραμμα του κ. Γιάννη Μαγκριώτη από τις 21-27 Δεκεμβρίου 2009, σελίδες fax με το όνομά του, τηλεφωνικές εκκρεμότητες του υφυπουργού στις 21 Δεκεμβρίου και λοιπά υπηρεσιακά

Στις 26 Δεκεμβρίου, η Κίνηση Πολιτών και ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος στέλνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελο με ντοκουμέντα και σχετικό ενημερωτικό σημείωμα. Τα ντοκουμέντα περιλαμβάνουν λίστα δώρων που είχε λάβει ο υφυπουργός από επιχειρηματίες, έγγραφα με στοιχεία πολιτών για ρουσφέτια, το πρόγραμμα του κ. Γιάννη Μαγκριώτη από τις 21-27 Δεκεμβρίου 2009, σελίδες fax με το όνομά του, τηλεφωνικές εκκρεμότητες του υφυπουργού στις 21 Δεκεμβρίου και λοιπά υπηρεσιακά έγγραφα.

Η λίστα δώρων περιελάμβανε κρασιά, ημερολόγια, πιάτα, διακοσμητικά, λευκώματα, βιβλία και μπισκότα και ο κύριος υφυπουργός την έχει ήδη αναγνωρίσει. Το πρόγραμμά του, στο οποίο αναγράφεται πάνω το όνομά του κι επομένως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, είναι αναλυτικό και περιλαμβάνει την ομιλία του στη Βουλή, το Υπουργικό Συμβούλιο, τα επαγγελματικά του ραντεβού, τον περίπατό του στην αγορά λόγω της παραμονής των Χριστουγέννων, τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, καθώς και δύο γάμους στους οποίους ήταν προσκεκλημένος στο τέλος της εβδομάδας.

Ο ίδιος ο κ. Γεωργακόπουλος της Κίνησης Πολιτών επισημαίνει: «Ενημέρωσα τον κύριο πρωθυπουργό για τα έγγραφα που βρήκα έξω από το γραφείο του κυρίου υφυπουργού και τα οποία τα βρήκα όλα στο ίδιο σημείο, όπου πετάγονται τα σκουπίδια του γραφείου του. Εγώ έχω να πω ένα πράγμα: ό,τι κάνω το μελετώ εκατό φορές, όχι μία, εκατό, και αυτά τα στοιχεία τα οποία έδωσα στο γραφείο του κυρίου πρωθυπουργού είναι όλα από το γραφείο του κ. Μαγκριώτη.

Ολα». Απ’ όλα όσα βρήκε ο κ. Γεωργακόπουλος όλα έχουν αναγνωριστεί ως δικά του από τον κ. Μαγκριώτη εκτός από τα επίμαχα έγγραφα με τα ρουσφέτια. Μάλιστα, ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι ακριβώς ανάλογα ήταν τα στοιχεία που ο ίδιος έφερε στη δημοσιότητα και οδήγησαν στην παραίτηση Ρόβλια, προ ολίγων εβδομάδων.

Η απάντηση Μαγκριώτη

Μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» της περασμένης Κυριακής, ο κ. Μαγκριώτης έσπευσε να επιτεθεί με σκαιό τρόπο στην εφημερίδα, προφανώς για να καλύψει τα ατοπήματα του γραφείου του. Στην ανακοίνωσή του που θυμίζει έντονα ρητορική Ρουσόπουλου- εγκαλεί το «ΘΕΜΑ» για έλλειμμα δεοντολογίας. Βέβαια, ελλείμματα δεοντολογίας θα έπρεπε ίσως να αναζητήσει πρώτα στο σπίτι του και στις δουλειές μελών της οικογένειάς του, αφού η γυναίκα του και ο πεθερός του έχουν δύο από τα ισχυρότερα μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Μαγκριώτης συνεχίζει με αξιώσεις την παράδοση των «ρουσοπουλικών» ανακοινώσεων, με σκοπό τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων. Ισως να διδάχτηκε αυτή την τακτική από τον ίδιο τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αφού είναι γνωστό ότι η οικογένειά του διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την οικογένεια Ρουσόπουλου και ο τελευταίος ήταν επίτιμος προσκεκλημένος στον γάμο του.

Τέλος ο κύριος υφυπουργός απαιτεί δημόσια συγγνώμη. Η μόνη συγγνώμη που θα μπορούσε να του δοθεί είναι γιατί εκ παραδρομής γράφτηκε ότι το γραφείο του βρίσκεται στην οδό Ιπποκράτους, ενώ βρίσκεται στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η Κίνηση Πολιτών

Τριάντα χρόνια συμπληρώνει φέτος η Κίνηση Πολιτών. Από το 1980 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, ο κ. Γεωργακόπουλος έχει απασχολήσει πολλές φορές την κοινή γνώμη με στοιχεία που έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας. Παιδί του Πολυτεχνείου, ανήκε στη μεγάλη παρέα του Μανόλη Γλέζου, της Μαρίας Δαμανάκη και του Αλέκου Παναγούλη. Τις ημέρες της κατάληψης ήταν μέρος της ομάδας των φοιτητών που έκαναν αντίσταση και μετέφεραν το μήνυμα του ελληνικού λαού κατά της χούντας στην παγκόσμια κοινότητα. Τα τελευταία 30 χρόνια ερευνά θέματα ως πολίτης και όχι ως δημοσιογράφος. Εχει συνεργαστεί με πολλούς δημοσιογράφους από σχεδόν όλα τα μέσα της χώρας.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις που έγιναν με τη συνδρομή του ήταν: τα στοιχεία από το γραφείο του Ντίνου Ρόβλια, τα οποία τον οδήγησαν στην παραίτηση, του κυκλώματος με τα φάρμακα, θέματα τα οποία έγιναν πρωτοσέλιδα την προηγούμενη εβδομάδα στην «Ελευθεροτυπία». Και παλαιότερα, όμως, έδωσε στοιχεία στη Δικαιοσύνη που αποδείκνυαν κυκλώματα εφοριακών που λαδώνονταν, κακοποιήσεις πολιτών από αστυνομικά όργανα, διασπάθιση δημοσίου χρήματος από δημοτικούς άρχοντες κ.ά.

Mια ζωή όπου φυσά ο άνεμος

Οκ. Γιάννης Μαγκριώτης γεννιέται στο Στρυμωνικό Σερρών στις 22 Μαΐου 1956. Η οικογένειά του είναι ευκατάστατη, καθώς ο πατέρας του Αστέριος είναι ο πιο γνωστός μάστορας για στέγες στην περιοχή. Η ανάγκη «να σπουδάσει ο Γιάννης» φέρνει την απόφαση να μετακομίσει η οικογένεια στη Θεσσαλονίκη, όπου ο μικρός πάει φροντιστήριο και αποφοιτά από το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων. Ακολούθως, εισάγεται στο Φυσικό Ιωαννίνων και παίρνει μεταγραφή στη Θεσσαλονίκη. Εκλέγεται πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου και παίρνει τη θέση του προέδρου της ΦΕΑΠΘ όταν διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Λευτέρης Τζιόλας. Ο φοιτητικός συνδικαλισμός αποτελεί εφαλτήριο για την πολιτική αναρρίχησή του. Διατελεί αναπληρωτής γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣOΚ, μέλος και γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣOΚ και του Εκτελεστικού Γραφείου. Στις εκλογές του 1993 τοποθετείται σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά από σπόντα μπαίνει στη Βουλή τον Απρίλιο του 1995, μετά τις διαδοχικές απώλειες της Μελίνας Μερκούρη και του Γιάννη Αλευρά.

Στα πρώτα κομματικά αξιώματα στη Θεσσαλονίκη αναρριχήθηκε όντας στο άρμα του πανίσχυρου τότε κ. Ακη Τσοχατζόπουλου. Στο κρίσιμο συνέδριο της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου το 1996 ο κ. Μαγκριώτης στήριξε Ακη, αλλά μετά την επικράτηση του κ. Κώστα Σημίτη έριξε γέφυρες προς το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο και έγινε από τα πρωτοπαλίκαρα του κ. Θόδωρου Τσουκάτου στη Βόρεια Ελλάδα. Για τη δράση του αυτή ανταμείφθηκε με το αξίωμα του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια με αυτό του υφυπουργού Εξωτερικών, ερχόμενος σε επαφή και με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Διαβλέποντας την εκλογική ήττα του 2007 αλλά και τις ασυγκράτητες πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Σερραίος πολιτικός φρόντισε να διατηρεί άριστες σχέσεις με τον «Θεσσαλονικάρχη». Ωστόσο η λαϊκή ετυμηγορία εκείνων των εκλογών τον έφερε στη θέση του πρώτου επιλαχόντα βουλευτή, να εξαρτά τη συνέχιση της κοινοβουλευτικής διαδρομής του από τις βουλές του κ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε δικαίωμα να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Τελικώς, έπειτα από τρία εικοσιτετράωρα αγωνίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα προτιμήσει την έδρα της Λάρισας, αφού στο μεταξύ ο κ. Μαγκριώτης είχε διαμηνύσει μέσω τρίτων ότι θα τον υποστήριζε στην αναμέτρηση απέναντι στον κ. Βενιζέλο. Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί φίλοι του στάθηκαν έως το τέλος στο πλευρό του Θεσσαλονικέα δελφίνου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr