Η πολιτική διαδρομή του Ντερβίς Έρογλου

Ο νέος ηγέτης και διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου , πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Τουρκοκυπριακής κοινότητας το 1976 ως «βουλευτής» Αμμοχώστου.

Ο ‘Ερογλου , αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και από πέρσι μέχρι χθες «πρωθυπουργός» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, επικράτησε με το οριακό 50,38% , αλλά με διαφορά 7,35% του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (42,85%).

Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα ο 72χρονος Έρογλου , ιατρός με ειδικότητα στην ουρολογία, φαίνεται να γίνεται «κυρίαρχος» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αφού εκτός της "προεδρίας" ελέγχει και την "κυβέρνηση". Νέος «πρωθυπουργός» θα είναι, όπως φαίνεται, ο στενός συνεργάτης του Έρογλου, «υπουργός εξωτερικών», Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, τον οποίο λέγεται ότι θα διαδεχθεί ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Έρογλου κατάφερε να επικρατήσει του κεντροαριστερού Ταλάτ για τρεις κυρίως λόγους: α) της προτίμησης των περισσοτέρων εποίκων από την Τουρκία , β) της συσπείρωσης της δεξιάς και της στήριξης της οικογένειας Ραούφ Ντενκτάς , γ) των οικονομικών ατασθαλιών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Ταλάτ κατά την πενταετία 2004-2009, όταν ήταν «κυβέρνηση».

Βεβαίως, για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ‘Ερογλου στο κυπριακό καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της Άγκυρας, λόγω του πολιτικοστρατιωτικού ελέγχου της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και της παρεχόμενης οικονομικής βοήθειας.

Στη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής ο Έρογλου διετέλεσε «υπουργός» και «πρωθυπουργός», με «πρόεδρο» του παράνομου καθεστώτος τον Ραούφ Ντενκτάς. Παρά το ότι ο 'Ερογλου θεωρείται «πολιτικό παιδί» του Ραούφ Ντενκτάς οι δύο συγκρούστηκαν στο παρελθόν για τη νομή της εξουσίας. Έτσι , στις «προεδρικές εκλογές» του 1995 ο Ντενκτάς επικράτησε στο δεύτερο γύρο , ενώ το 2000 ο Έρογλου υποχρεώθηκε από την Άγκυρα να αποσυρθεί στο δεύτερο γύρο.

Στις « προεδρικές» του 2005 , στις οποίες πλέον δεν ήταν υποψήφιος ο Ραούφ Ντενκτάς, επικράτησε ο Ταλάτ με 55, 6%. Ο ‘Ερογλου είχε εξασφαλίσει τότε 22,73%.

Στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα, τον Απρίλιο του 2009, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας υπερίσχυσε με ποσοστό 44,04% του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και ο ‘Ερογλου σχημάτισε «αυτοδύναμη κυβέρνηση» στο παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr