Κι όμως, όλοι ήξεραν τα πάντα από χρόνια

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο αναδεικνύεται με την υπόθεση του ντόπινγκ στην Ελλάδα. Η πολιτεία γνώριζε τα πάντα εδώ και πολλά χρόνια, όμως ουδείς ανέλαβε την ευθύνη να εφαρμόσει μία αποτελεσματική πολιτική καταπολέμησης της μάστιγας, ή πολύ περισσότερο να εξαρθρώσει τα κυκλώματα, που λυμαίνονται το χώρο, ακόμη και να αποκαλύψει καραμπινάτες υποθέσεις, καταλογίζοντας τις ανάλογες ευθύνες. Το τελευταίο φύλλο συκής, που αφαίρεσε από την πολιτεία και το έσχατο επιχείρημα ότι ίσως να μην γνώ

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο αναδεικνύεται με την υπόθεση του ντόπινγκ στην Ελλάδα. Η πολιτεία γνώριζε τα πάντα εδώ και πολλά χρόνια, όμως ουδείς ανέλαβε την ευθύνη να εφαρμόσει μία αποτελεσματική πολιτική καταπολέμησης της μάστιγας, ή πολύ περισσότερο να εξαρθρώσει τα κυκλώματα, που λυμαίνονται το χώρο, ακόμη και να αποκαλύψει καραμπινάτες υποθέσεις, καταλογίζοντας τις ανάλογες ευθύνες. Το τελευταίο φύλλο συκής, που αφαίρεσε από την πολιτεία και το έσχατο επιχείρημα ότι ίσως να μην γνώριζε ακριβώς τι συμβαίνει, έπεσε με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, το 2005. Μετά από μήνες ερευνών η επιτροπή κατέληξε σε απτά και αποκαλυπτικά συμπεράσματα, μόνο που δεν δόθηκε καμία συνέχεια. Το πόρισμα χάθηκε κάπου ανάμεσα στην αφοπλιστική αδυναμία, την πρόδηλη αδιαφορία και την σκόπιμη συγκάλυψη, που χαρακτηρίζουν στην υπόθεση αυτή τη συμπεριφορά και στάση όλων των εμπλεκομένων πλευρών, ανάλογα με το ρόλο της καθεμιάς.   

Εξόχως ενδεικτική για το τι ειπώθηκε στη διακομματική επιτροπή τότε είναι η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο πρόεδρός της κ. Τάσος Σπηλιόπουλος στο περιοδικό «Βουλή & Ευρωβουλή» τον Ιούλιο του 2005. Ο κ. Σπηλιόπουλος μιλούσε ευθέως για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Τζέκου – Κεντέρη – Θάνου, ανέφερε ότι κυριάρχησε στη χώρα η λογική της κατάκτησης μεταλλίων με κάθε τρόπο, σημείωνε ότι δεν μπορεί οι ομοσπονδίες να κάνουν και τις ελέγχους, γιατί ουσιαστικά αυτές είναι και οι ελεγχόμενες, ενώ αποκάλυπτε ότι τα αναβολικά χτυπούν και τους μαθητικούς αγώνες. Όλη η συνέντευξη του κ. Σπηλιόπουλου στο περιοδικό έχει ως εξής:     

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Σοφία Κολοβού

του Aναστάσιου Σπηλιόπουλου     Βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης 

Αθλητισμός απαλλαγμένος από το ντόπινγκ

“Στην υπόθεση Τζέκου-Κεντέρη-Θάνου έγινε προσπάθεια συγκάλυψης” 

Περιπτώσεις κι άλλων προπονητών, πέραν του κ. Τζέκου, θεωρεί ότι υπάρχουν στο κύκλωμα του ντόπινγκ, ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη διαφάνεια στον αθλητισμό. Μιλώντας έξω από τα δόντια κι αφού προηγήθηκαν πολύμηνες εργασίες της επιτροπής και δεκάδες καταθέσεις αθλητικών παραγόντων, ο κ. Σπηλιόπουλος μιλά ευθέως για προσπάθεια συγκάλυψης από τον ΣΕΓΑΣ του σκανδάλου με τους Κεντέρη και Θάνου, το περσινό καλοκαίρι. Καταγγέλλει ότι πολλές ομοσπονδίες ενισχύουν το φαινόμενο του ντόπινγκ και ζητεί να τους αφαιρεθεί η αρμοδιότητα των ελέγχων, αλλά και να επανακαθοριστεί το σύστημα των χρηματοδοτήσεων. 

Σε τι συμπεράσματα κατέληξε η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, που εξέτασε το πρόβλημα του ντόπινγκ στον αθλητισμό; 

Καταρχάς, θα πρέπει να πούμε ότι η Επιτροπή αυτή συνεστήθη, μετά από πρόταση του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και έχει ως αντικείμενο την διαμόρφωση ενός πλαισίου εγγυήσεων διαφάνειας στον αθλητισμό. Είναι διακομματική και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ΄ όλα, δεν είναι ούτε εξεταστική, ούτε προανακριτική. Το δεύτερο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το ντόπινγκ είναι ένα διεθνές φαινόμενο και ότι η χώρα μας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διακίνησης και δυστυχώς τελευταία και  παραγωγής απαγορευμένων ουσιών, κυρίως αναβολικών. Το τρίτο που ενδιαφέρει να υπογραμμίσουμε είναι ότι το ντόπινγκ δεν επηρεάζει μόνον τη γνησιότητα των αποτελεσμάτων στους αγώνες αλλά δυστυχώς καταστρέφει την υγεία των αθλητών “τους σκοτώνει κυριολεκτικά ”. 

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι το ντόπινγκ δεν αφορά μόνον τους αθλητές που ασχολούνται με την ομοσπονδία, τον επαγγελματικό ή τον ανταγωνιστικό αθλητισμό αφορά όλους όσους αθλούνται άρα τον ερασιτεχνικό και τον μαζικό αθλητισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι απαγορευμένες ουσίες διακινούνται παρανόμως από  ιδιωτικά εργαστήρια. Πολλά από τα “αθώα” συμπληρώματα διατροφής που χορηγούνται σήμερα, είναι  ανεξέλεγκτα και χωρίς συνταγή από τον οποιονδήποτε.  Ενώ θα έπρεπε να δίνονται από τα φαρμακεία με συνταγή και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Νόμο, εν τούτοις κυκλοφορούν ελεύθερα. Σε ποσοστό 30% περίπου έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν απαγορευμένες ουσίες. Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό γενικότερα, είναι γνωστές οι σχέσεις του με την κεντρική εξουσία και η Εξουσία θέλει  μόνον “επιτυχίες” για να προβάλλεται και να θεωρείται σαν δικό της επίτευγμα σαν αποτέλεσμα του δικού της ενδιαφέροντος για τον αθλητισμό. 

Στην χώρα μας όλοι ασχολούνται με την βιτρίνα του αθλητισμού, υπάρχει μια αδιαφορία μαζικό αθλητισμό, ενδιαφέρουν μόνο τα μετάλλια. Βρέθηκε ακόμη και 15χρονη αθλήτρια ντοπαρισμένη. Η Πολιτεία τι κάνει;

Ο Νόμος 3057 δεν εφαρμόστηκε, ο οποίος και προέβλεπε την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑΝ) – δεν λειτούργησε παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρισκόταν στην διαδικασία της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Η μία παρατυπία έφερε την άλλη, με αποτέλεσμα τα γνωστά σε όλους γεγονότα -παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων- των δύο πρωταθλητών μας και του προπονητή τους. Ο ίδιος νόμος προέβλεπε βαρύτατες κυρώσεις πειθαρχικές και ποινικές για προπονητές οι οποίοι αποδεδειγμένα διακινούν και εμπορεύονται ή χορηγούν απαγορευμένες ουσίες.  

Από τον έλεγχο τον οποίο διεξήγαγε η Επιτροπή, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις για τις οποίες πιστεύετε ότι θα πρέπει να επέμβει Εισαγγελέας;

Βεβαίως. Αν λειτουργούσε ο νόμος τα πρόσωπα αυτά που προανέφερα θα έπρεπε προ πολλού να είχαν παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα. Θα μπορούσαν κάλλιστα να απαλλάξουν από την παρουσία τους τον Ελληνικό αθλητισμό έτσι ώστε να μην φθάσουν τα πράγματα εκεί που τελικά έφθασαν. Προσωπικά εγώ, θα το προτείνω στην Κυβέρνηση τέτοιες περιπτώσεις και το τονίζω όπως βλέπετε αυτό που λέω- να τιμωρούνται βαρύτατα. Στην περίπτωση αυτών η Πολιτεία έδειξε ανοχή ανεπίτρεπτη.

Ωστόσο, μας απασχόλησε και η διεθνής πραγματικότητα -δηλαδή το τι γίνεται στην Ευρώπη. Δεν μπορεί ως χώρα να είμαστε μόνοι μας στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Πρέπει να υπάρξει διεθνής συνεργασία, αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Το ντόπινγκ όπως σωστά επισημαίνετε και εσείς, βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους διώκτες του. Διότι, ουσίες προστίθενται καθημερινά και προκειμένου να ανιχνευθούν και για να αποδειχθεί ότι ένας αθλητής τις παίρνει χρειάζεται πολύς χρόνος. Στην πράξη, χρησιμοποιείται σήμερα και μια γενιά νέων ουσιών όπως είναι η ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ), η αυξητική ορμόνη (GH), η ινσουλίνη διάφορα κοκτέιλ των ουσιών αυτών κ.λ.π. Μας ενδιαφέρουν οι απόψεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο έχει ασχοληθεί ειδικά με το θέμα και επί μακρόν και γενικότερα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας της ΔΟΕ  της Παγκόσμιας Επιτροπής της Ουάντα, του Παγκόσμιου Οργανισμού αντιντόπινγκ  

Πώς κρίνετε την απόφση του ΣΕΓΑΣ για τη γνωστή υπόθεση Τζέκου - Κεντέρη - Θάνου;

Η δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ τιμώρησε τον προπονητή τους και απάλλαξε -για λόγους τυπικούς- τους δύο αθλητές, θέση που έχει σχέση με το που βρίσκονταν την στιγμή του ελέγχου οι δύο αθλητές. Διότι το πρόβλημα κατά τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις είναι αν ο αθλητής βρεθεί σε τρεις αλλεπάλληλους ελέγχους “θετικός”. Τότε μόνον θεωρείται ντοπαρισμένος. Εμμέσως δηλαδή επιβεβαιώνει -η Επιτροπή και ο ΣΕΓΑΣ- ότι  ήθελαν να συγκαλύψουν,  για να αποποιηθούν των δικών τους ευθυνών. Ευθύνες που είναι τεράστιες. Σε ότι αφορά στον ρόλο του προπονητή τις δραστηριότητες του οποίου γνώριζαν και τον οποίο οι ίδιοι όφειλαν να παραπέμψουν στην Δικαιοσύνη. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι προπονητές οι οποίοι συνεργάζονται πραγματικά με τον κ. Τζέκο και με τους οποίους δεν ασχολήθηκε ποτέ και κανείς. Το θέμα πήγε στην αρμόδια Επιτροπή της ΑΙΒ και η οποία το παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Αθλητικό Δικαστήριο. Έχει σημειωθεί και η άποψη του μέλους της Επιτροπής του κου Περράκη, ο οποίος θεωρεί ότι “η διαδικασία αυτή είναι απαράδεκτη” και προτείνει “οι αθλητές πρέπει να τιμωρηθούν”. Ήταν μόνος σε αυτή την Επιτροπή οι άλλοι ήταν τα μέλη του ΣΕΓΑΣ. Ήταν μια προσπάθεια συγκάλυψης, κυρίως ευθυνών. 

Η εξέλιξη αυτή βοήθησε τον αθλητισμό;

Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοηθούν τον αθλητισμό. Βαρύτατες είναι και οι ευθύνες και διαφόρων παραγόντων του αθλητισμού για την επέκταση του φαινομένου, ομοσπονδιών, προπονητών και πολλών άλλων προσώπων, τα οποία ενώ ανέφεραν ότι έγιναν έλεγχοι για λόγους σκοπιμότητας είπαν ότι οι έλεγχοι αυτοί γίνονταν σε περιόδους που οι αθλητές ήταν αποφορτισμένοι από τις ουσίες τις οποίες έπαιρναν συνήθως. Σημασία δεν έχει να κάνεις μετρήσεις, σημασία έχει πότε κάνεις τις μετρήσεις διότι όλα τα φάρμακα έχουν ημερομηνία λήξης. Και αυτό το καταγγέλλω.

Γι αυτό και μία από τις προτάσεις της Επιτροπής είναι να γίνονται αιφνίδιοι έλεγχοι από την πιστοποιημένη ομάδα των δειγματοληπτών από την Ουάντα. Είναι μία απάντηση στο πρόβλημα. Η άλλη είναι να απαλλαγούν οι Ομοσπονδίες από την ευθύνη των ελέγχων. Δεν μπορεί οι ελεγχόμενοι και είναι και ελέγχοντες. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, στην ενημέρωση των αθλητών αρχίζοντας από το σχολείο από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.  

Τα κίνητρα στους νικητές, δεν αποτελούν και ένα είδους πειρασμό για να διεκδικήσει ο αθλητής της επιτυχία με κάθε μέσο;

Σαν επιτροπή δεν είμαστε εναντίον των κινήτρων που δίνονται στους αθλητές πρέπει όμως να εκλογικευτούν ώστε να μην αποτελούν πρόκληση για τους αθλητές που μπαίνουν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Θα πρέπει, επίσης, να ξεκαθαρισθούν και κάποια άλλα προνόμια, όπως είναι η ένταξη τους στις Ένοπλες Δυνάμεις κ.λ.π. Άλλη πρόταση αφορά την υποχρέωση του ΕΟΦ, ο οποίος αφού στελεχωθεί και εξοπλισθεί με το απαραίτητο προσωπικό να προχωρήσει σε ελέγχους. Παράλληλα  προτείνεται  στενότερη συνεργασία με τις διεθνείς  αθλητικές οργανώσεις και με τα συναρμόδια Υπουργεία π.χ. του Εμπορίου σε ότι αφορά την διακίνηση και παραγωγή, Δημόσιας Τάξης σε ότι αφορά την καταστολή, με το Υπ. Οικονομικών σε ότι αφορά στον τελωνειακό έλεγχο  διαφόρων ουσιών που μπαίνουν ανεξέλεγκτα  κ.λ.π. Πρώτα από όλα θα πρέπει να απαντηθεί το καίριο ερώτημα τι είδους αθλητισμό θέλουμε διότι η άποψη ότι ντοπαρισμένος είναι μόνον ο αθλητής είναι επικίνδυνη.

Η άποψη που επικρατεί στην χώρα μας ότι εφόσον στην Ευρώπη παίρνουν ουσίες γιατί και η χώρα μας να μην παίρνει κάποιος αθλητής και γιατί εμείς να είμαστε έξω από αυτό το παιχνίδι των διακρίσεων των μεταλλείων είναι λάθος. Είναι ένα παιχνίδι που η Κεντρική εξουσία το θέλει για να επαίρεται, οι παράγοντες το θέλουν για να παίρνουν περισσότερες επιχορηγήσεις, αλλά και τεράστια ποσά από τους χορηγούς που έχουν μπει σε αυτό το παιχνίδι. Η Πολιτεία δίνει περισσότερα προνόμια στους αθλητές από ό,τι δίνει οποιαδήποτε άλλη χώρα. 

Άρα χρειάζεται παρέμβαση και στο σύστημα των χρηματοδοτήσεων…

Μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας  ελέγχεται και το σύστημα χρηματοδότησης του Ελληνικού Αθλητισμού – το οποίο χωρίς καμία αμφιβολία είναι κρατικοδίαιτος. Όμως η χρηματοδότηση μέχρι  σήμερα δίνονταν ανεξέλεγχτα Οι επιτυχίες συνδέονταν με την χρηματοδότηση, η χρηματοδότηση συνδέονταν με την φαρμακευτική υπερδιέγερση με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας μαύρος φαύλος κύκλος, στον οποίο μπήκαν πάρα πολλοί δεδομένης και της κομματικοποίησης που υπήρχε. Κατ΄ επέκταση και στην ανυπαρξία ελέγχων και  ατιμωρησία. Αυτά θα πρέπει να σταματήσουν. Θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιών. Παράλληλα προτείνεται να καταργηθούν και οι ομοσπονδίες “φαντάσματα” και τα σωματεία “σφραγίδες” - ένα από αυτά ήταν και ο Αίας – νομότυπος μεν αλλά  με μία λογική που δεν μπορεί να ερμηνευθεί. Ζητούσε με έγγραφα του στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον ΟΠΑΠ τεράστια ποσά προκειμένου να επιβραβεύσει -υποτίθεται- τους δύο αθλητές μόνον και τον προπονητή τους. Θυμίζω ότι με τη διαδικασία αυτή και μέσω του “Αίαντα –Σκουζέ” οι δύο πρωταθλητές, ο Τζέκος και ο Ιακώβου πήραν περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ στα τελευταία 1,5 - 2 χρόνια. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τέτοιου είδους ζητήματα. Η χρηματοδότηση να γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και με απόλυτη διαφάνεια. Διότι η χρηματοδότηση δεν αφορά την “βιτρίνα”  του ελληνικού αθλητισμού, αφορά και το σύνολο του. 

Πρόσφατα ψηφίστηκε από το Α΄ Θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τα μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα. Πρακτικά, θα βοηθήσουν οι ρυθμίσεις του;

Είναι  μια δέσμη μέτρων, που κατατείνει στην προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου των χούλιγκανς, με τα οποία συμφωνώ απόλυτα. Θα έλεγα μάλιστα ότι καθυστερήσαμε, διότι μέχρι σήμερα δεν θέλανε να βάλουν “τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων”. Για μένα θα πρέπει το ζητούμενο αυτών των φαινομένων στο ποδόσφαιρο κυρίως  είναι η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών αφού  σήμερα το καθεστώς αυτό είναι φαύλο, σαθρό. Υπάρχουν ιδιοκτήτες άτομα ανυπόληπτα οι οποίοι στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία τους και την παρουσία τους στην στρατολόγηση οργανωμένων φιλάθλων “κακομαθημένων”, οι οποίοι προκαλούν τα φαινόμενα της βίας. Και για το Ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και για τις ίδιες αθλητικές Οργανώσεις. Η παρουσία αυτών των προσώπων λειτουργεί μέχρι σήμερα αποτρεπτικά σε υγιείς επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδεχομένως να ήθελαν να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο. 

Συμφωνείτε με την πρόταση του Προέδρου του Συλλόγου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών κ. Αντωνιάδη “την ευθύνη των οικονομικών να την έχουν οι Πρόεδροι των ΠΑΕ για όσα χρόνια διοικούν..”;     

Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του κ. Αντωνιάδη και θα τη προωθήσω. Έχει σχέση με τη λογική. Γιατί όχι λοιπόν. Έχει δίκιο όταν λέει πως δεν μπορεί οι αθλητικές ομοσπονδίες να διοικούνται από άτομα που πηγαινοέρχονται συνήθως χωρίς και ποτέ να λαμβάνουν καμία ευθύνη. Και να διαχειρίζονται τα έσοδα και τα έξοδα των αθλητικών εταιρειών τους, χωρίς να πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές. 

Δυστυχώς έτσι γινόταν μέχρι σήμερα όπως καταστάσεις κάτω από το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Εγώ αναφέρομαι στο σκέλος που αφορά στα χρέη τους προς το Κράτος και πάνω από όλα στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, που είναι οι ίδιοι οι αθλητές. Δεν μπορεί το Κράτος, ο Έλληνας φορολογούμενος ουσιαστικά, να επιβραβεύει με αποφάσεις του τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει οριστικά, εάν θέλουμε την  εξυγίανση του Ελληνικού Αθλητισμού. Οι κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια από μόνα τους δεν αρκούν.  Από την στιγμή μάλιστα που υπάρχει αυτή η στρεβλή επιχειρηματική νοοτροπία και από τη στιγμή που υπάρχει ατιμωρησία.  

Παιχνίδια “στήνονται” στο ποδόσφαιρο;

Για να το πει κανείς θα πρέπει να το αποδείξει. “Ενός κακού μύρια έπονται”. Πολλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όπως είναι η αποκομματικοποίηση, ο αυστηρός έλεγχος των οικονομικών των Ομοσπονδιών, η καθιέρωση και η θέσπιση κανόνων για την διαφάνεια.

Η μεγαλύτερη κακοδαιμονία είναι ο ρόλος που έπαιξε στα προηγούμενα χρόνια η κεντρική εξουσία η οποία ήθελε κομματικοποιημένο τον αθλητισμό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ήταν κομματικοποιημένες όλες σχεδόν οι αθλητικές οργανώσεις οι οποίες διακινούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά από το Κράτος, οι οποίες λόγω των επιτυχιών προσετέθησαν. Υπήρχε μια ανοχή και μια συγκάλυψη συμπεριφορών απαράδεκτων. Ένα από τα ζητούμενα είναι και η καθιέρωση κριτηρίων. Το κλίμα είναι ώριμο.

Ποτέ κανείς στην Ελλάδα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για αυτά που έκανε στο παρελθόν. Υπάρχει και μια άλλη αρρώστια. Ότι όσοι ασχολήθηκαν για λίγο με ένα αντικείμενο είναι μοναδικοί και αναντικατάστατοι. Αυτό το βιώνουμε σχεδόν καθημερινά.

Τα παιδιά σας θα τα αφήνατε να πάνε στο γήπεδο;

Όχι δεν θα τα άφηνα, διότι εγώ θέλω να πηγαίνω με τα παιδιά μου. Δεν μπορώ όμως. Θέλω να πηγαίνω και να μην ακούω βωμολοχίες και να μην φοβάμαι για την σωματική μου ακεραιότητα, να μην φοβάμαι που θα αφήσω το αυτοκίνητό μου κ.λ.π. Σήμερα αυτά δεν ισχύουν. Όσες φορές πηγαίνω στο γήπεδο, πηγαίνω  με μισή καρδιά. Δεν θέλω τέτοιου είδους αγώνες. 

Αλήθεια είστε οπαδός ή φίλαθλος;

Είμαι Άρης. Και τον Άρη τον βοήθησα και γι αυτό εκφράζω αυτήν την αγωνία. Γιατί είχα ασχοληθεί και βοήθησα στο ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Από αδιαφορία της Πολιτείας είχαμε φθάσει στο σημείο, στο μεν μπάσκετ ο Άρης κάποια περίοδο να παριστάνει τον Πρόεδρο κάποιος που ήταν υπάλληλος στα κοιμητήρια της Αγ. Παρασκευής στην Αθήνα, στο δε ποδόσφαιρο ένας απατεώνας από την Αμερική.

Ο Σερπάνος στο μπάσκετ και ο Ζαχουδάνης στο ποδόσφαιρο. Αυτά τα γνώριζε η Πολιτεία και φθάσαμε μέχρι και στον υποβιβασμό της ομάδας στην Β΄ Εθνική. 

Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν όλα αυτά τα ζητήματα Διότι η ανυπαρξία ελέγχου οδήγησε στην αποθράσυνση αυτών των παραγόντων. Κάποτε η ασυδοσία θα πρέπει να σταματήσει, αρέσει δεν αρέσει αυτό σε ορισμένους... 

MOTO

“ Η Επιτροπή και ο ΣΕΓΑΣ ήθελαν να συγκαλύψουν την υπόθεση Τζέκου – Κεντέρη – Θάνου, για να αποποιηθούν των δικών τους ευθυνών. Ευθύνες που είναι τεράστιες. Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του προπονητή τις δραστηριότητες του οποίου γνώριζαν και τον οποίο οι ίδιοι όφειλαν να παραπέμψουν στην Δικαιοσύνη. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι προπονητές οι οποίοι συνεργάζονται πραγματικά με τον κ. Τζέκο και με τους οποίους δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς.  ” 

“  Βαρύτατες είναι οι ευθύνες και διαφόρων παραγόντων, που είχαν την ευθύνη των ελέγχων. Σημασία δεν έχει να κάνεις μετρήσεις, σημασία έχει πότε κάνεις τις μετρήσεις. Μία από τις προτάσεις της Επιτροπής είναι να γίνονται αιφνίδιοι έλεγχοι από την πιστοποιημένη ομάδα των δειγματοληπτών από την Ουάντα. Είναι μία απάντηση στο πρόβλημα. Η άλλη είναι να απαλλαγούν οι Ομοσπονδίες από την ευθύνη των ελέγχων. Δεν μπορεί οι ελεγχόμενοι και είναι και ελέγχοντες. ”

“ Η άποψη που επικρατεί στην χώρα μας ότι εφόσον στην Ευρώπη παίρνουν ουσίες γιατί και η χώρα μας να μην παίρνει κάποιος αθλητής και γιατί εμείς να είμαστε έξω από αυτό το παιχνίδι των διακρίσεων των μεταλλείων είναι λάθος. Είναι ένα παιχνίδι που η Κεντρική εξουσία το θέλει για να επαίρεται, οι παράγοντες το θέλουν για να παίρνουν περισσότερες επιχορηγήσεις, αλλά και τεράστια ποσά από τους χορηγούς που έχουν μπει σε αυτό το παιχνίδι.  ”

“  Προτείνουμε να καταργηθούν οι ομοσπονδίες “φαντάσματα” και τα σωματεία “σφραγίδες” - ένα από αυτά ήταν και ο Αίας - νομότυπος μεν αλλά  με μία λογική που δεν μπορεί να ερμηνευθεί.

Με τη διαδικασία αυτή και μέσω του “Αίαντα οι δύο πρωταθλητές, ο Τζέκος και ο Ιακώβου πήραν περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε 2 χρόνια. Η χρηματοδότηση να γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και με απόλυτη διαφάνεια.  ”

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr