«Σύμφωνο ευθύνης» με παλιά συνταγή από τον κ. Καραμανλή

Να αξιοποιήσει την ευνοική συγκυρία μετά το Βουκουρέστι για να τονώσει την προσωπική του αξιοπιστία επιχείρησε και χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Ξέρουμε πού είμαστε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε και πώς να πάμε» ανέφερε και διαβεβαίωσε  ότι η κυβέρνηση έχει και όραμα και σχέδιο για τον τόπο θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πτώση της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς. Ο κ. Καρα

Να αξιοποιήσει την ευνοική συγκυρία μετά το Βουκουρέστι για να τονώσει την προσωπική του αξιοπιστία επιχείρησε και χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Ξέρουμε πού είμαστε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε και πώς να πάμε» ανέφερε και διαβεβαίωσε  ότι η κυβέρνηση έχει και όραμα και σχέδιο για τον τόπο θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πτώση της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς. Ο κ. Καραμανλής αν και με διαφορετική φρασεολογία αυτή τη φορά επέμεινε στις γνωστές του θέσεις μιλώντας για  κοινό σύμφωνο ευθύνης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που παράγουν όφελος για όλους. Παρά το κλίμα ευφορίας που επικρατεί λόγω της θετικής απήχησης που είχε το βέτο στα Σκόπια το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι τα δύσκολα είναι μπροστά καθώς αναμένει αντιδράσεις για τις «μεταρρυθμίσεις» της που είναι σε αντιλαική κατεύθυνση. Θέλοντας μάλιστα να απαξιώσει εκ των προτέρων την κοινωνική διαμαρτυρία που συναντά η πολιτική του χαρακτήρισε την  αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις «βαθιά συντηρητική αντίληψη, που καθηλώνει τον τόπο στο χτες». 
Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε 11 συμφωνίες με την κοινωνία για την πορεία στο αύριο, στις οποίες περιέλαβε όλο το φάσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στο Σκοπιανό καλώντας την γειτονική χώρα να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μία σύνθετη ονομασία, κοινά αποδεκτή και για όλες τις χρήσεις, μια λύση που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας για ανιστόρητες, εθνικιστικές και αλυτρωτικές λογικές». Απέφυγε όμως για μία ακόμη φορά να μιλήσει για γεωγραφικό προσδιορισμό  της ονομασίας, έστειλε το μήνυμα όμως ότι θα συνεχίσει να κρατά την ίδια στάση που είχε στο Βουκουρέστι λέγοντας ότι «ήταν στάση ευθύνης» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν χτίζονται εταιρικές και συμμαχικές σχέσεις πάνω σε εκκρεμότητες». Επανέλαβε δε την δημόσια πρόσκληση στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να συνεχιστεί το ταχύτερο δυνατό, η συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. 
Ο κ. Καραμανλής θέλει να αξιοποιήσει την συγκυρία για να πετύχει οριστική λύση στο θέμα της ονομασίας κάτι όμως που εξαρτάται από τις εξελίξεις στα Σκόπια. Ανησυχητική όμως είναι και η στάση των ΗΠΑ όπως φάνηκε από τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Ρηντ περί «μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας» που εντείνουν την αδιαλλαξία και τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Η κυβέρνηση πρέπει να επαναπροσδιορίσει την σχέση της με τις ΗΠΑ που χειρίζεται η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αφού η μέχρι στιγμής συμπεριφορά τους στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και γενικότερα απέναντι στην χώρα μας είναι προσβλητική και καθόλου δημιουργική. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr