Μεξικό: Καταγγελίες για εγκλήματα κατά των λαθρομεταναστών

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την αδιαφορία, ακόμα και την ευθύνη των αρχών του Μεξικού απέναντι στις "απαγωγές, τους βιασμούς και τις δολοφονίες" με θύματα λαθρομετανάστες.

"Οι μεξικανικές αρχές πρέπει να κινητοποιηθούν για να σταματήσουν της συμμορίες των οποίων θύματα είναι μονίμως οι μετανάστες, ενώ οι εκπρόσωποι των αρχών κλείνουν τα μάτια ή παίζουν ενεργό ρόλο στις απαγωγές, τους βιασμούς και τις δολοφονίες", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Περίπου 500.000 "λαθρομετανάστες", σχεδόν όλοι από την κεντρική Αμερική προσπαθούν κάθε χρόνο να περάσουν στο Μεξικό και από εκεί στις ΗΠΑ αναζητώντας εργασία. Το ταξίδι αυτό είναι "ένα από τα πλέον επικίνδυνα του κόσμου", τονίζει ο Ρούπερτ Νοξ, εκπρόσωπος της οργάνωσης και ειδικός σε θέματα του Μεξικού.

Οι απαγωγές για λύτρα έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ το 2009, αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία "τα θύματα απαγωγών έφτασαν τα 10.000 μέσα σε έξι μήνες και τα μισά καταγγέλλουν ότι δημόσιοι λειτουργοί είχαν αναμιχθεί". "Έξι στις δέκα γυναίκες ή κορίτσια καταγγέλλουν ότι βιάστηκαν", τονίζεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται η μαρτυρία μιας νεαρής γυναίκας που στις 23 Ιανουαρίου ταξίδεψε με εμπορική αμαξοστοιχία, μαζί με άλλους εκατό λαθρομετανάστες, στο Μεξικό.

Η κοπέλα καταγγέλλει ότι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί σταμάτησαν το τρένο στο κρατίδιο Τσιάπας, στα σύνορα με την Γουατεμάλα. Οι αστυνομικοί έκλεψαν τις αποσκευές των μεταναστών και τους ανάγκασαν να συνεχίσουν το δρόμο τους με τα πόδια. Μετά από ώρες δέχτηκαν επίθεση ενόπλων οι οποίοι βίασαν τη νέα γυναίκα και σκότωσαν τουλάχιστον έναν από τους μετανάστες.

Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν, αλλά η αστυνομία δεν τους ανέκρινε αν τα θύματα τους αναγνώρισαν, υπογραμμίζει η Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία προτείνει στο Μεξικό να αντιμετωπίσει άμεσα και δυναμικά την κρίση αυτή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προχωρώντας σε νομικές μεταρρυθμίσεις, θεσπίζοντας μια ειδική ομοσπονδιακή επιτροπή και δημοσιοποιώντας τις περιπτώσεις κακομεταχείρισης προσάγοντας τους υπευθύνους στη δικαιοσύνη, ακόμα και αν αυτοί εκπροσωπούν τις επίσημες αρχές.

Η οργάνωση υπενθυμίζει πως υπάρχουν και μεξικανοί μετανάστες, 12 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μισοί από τους οποίους είναι παράνομοι. Η κυβέρνηση του Μεξικού εξέφρασε μάλιστα πριν λίγες ημέρες την αντίθεσή της για έναν ιδιαίτερα αυστηρό νόμο για τους μετανάστες που εφαρμόστηκε στην Αριζόνα, στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο νόμος αυτός που υπέγραψε στις 23 Απριλίου η ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της πολιτείας Τζαν Μπρούερ επιτρέπει στους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν ξένους σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες για κατά πόσο εισήλθαν νόμιμα στις ΗΠΑ.

Το Μεξικό "θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει για να υπερασπιστεί τους μετανάστες απέναντι στο νόμο αυτό που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα", τόνισε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλντερόν.

   

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr