Υποχώρησε η ελευθεροτυπία σε όλο τον κόσμο
Για άλλη μια χρονιά, η ελευθεροτυπία υποχώρησε και πέρσι σε πολλές χώρες του κόσμου λόγω πολιτικών αναταραχών ή εγκλημάτων που έχουν σχέση με διακίνηση ναρκωτικών -- όπως συνέβη στην Ταϊλάνδη και το Μεξικό -- ή λόγω της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων στον Τύπο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Η Freedom House, η αμερικανική οργάνωση που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά και κυβερνητικά κεφάλαια δυτικών χωρών και παρακολουθεί την κατάσταση στον Τύπο από το 1980 ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι το 2009 μόνο ένας στους έξι ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζούσε σε χώρες με ελεύθερο Τύπο.
"Μολόνοτι υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις, ιδίως στη Νότια Ασία, καταγράφηκε σημαντική χειροτέρευση στη Λατινική Αμερική, την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή", σημειώνεται στην έκθεση.
Η ύφεση αυτή, η χειρότερη από το 1996, οφείλεται σε διάφορους λόγους που απειλούν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία: τον "πόλεμο" των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό, τα πραξικοπήματα στην Ονδούρα, τη Γουινέα και το Νίγηρα και την πολιτική αναταραχή στην Ταϊλάνδη.
Στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, που εφάρμοζαν ήδη αυστηρούς ελέγχους στα μέσα ενημέρωσης, "εντάθηκαν οι προσπάθειες ολοκληρωτικών καθεστώτων για να τεθούν περιορισμοί σε όλα τα κανάλια πληροφόρησης". Μάλιστα η Κίνα "έχει καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη νέων και πιο εκλεπτυσμένων μεθόδων ελέγχου της πληροφορίας", προστίθεται στην έκθεση που, σημειωτέον, συντάχθηκε πριν από την αποχώρηση της εταιρείας Google Corp από την κινεζική αγορά με αφορμή τη λογοκρισία.
Η Freedom House προειδοποίησε μάλιστα για την "παγκοσμιοποίηση της λογοκρισίας" επειδή ορισμένες μέθοδο ελέγχου περνούν τα σύνορα των χωρών όπου εφαρμόζονται. Το Πεκίνο πίεσε ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ και εκθέσεις βιβλίου να απαγορεύσουν την παρουσίαση έργων που επικρίνουν την Κίνα ενώ οι ισλαμικές χώρες προσπαθήσουν να επιβάλουν άρθρα περί βλασφημίας στη διεθνή νομοθεσία για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, για το 2009 οι χειρότερες χώρες όσον αφορά την ελευθεροτυπία, με ελάχιστη ή ανύπαρκτη ελευθερία του Τύπου, ήταν η Λευκορωσία, η Μιανμάρ, η Κούβα, η Ισημερινή Γουινέα, η Ερυθραία, το Ιράν, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr