Μονομαχία στο Κάβο Σίδερο

Την ώρα που αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή που κατέθεσαν πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της πολυθρύλητης τουριστικής επένδυσης της μονής Τοπλού στο Κάβο Σιδερο και το Βαϊ της Κρήτης, το «μέτωπο» των αντιδράσεων έχει μεταφερθεί στο Ίντερνετ με μια διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών που έχει σύνθημα «Σώστε το Κρητικό Τοπίο».

Η εκστρατεία προωθείται από Έλληνες και ξένους οι οποίοι κατοικούν μόνι

Την ώρα που αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή που κατέθεσαν πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της πολυθρύλητης τουριστικής επένδυσης της μονής Τοπλού στο Κάβο Σιδερο και το Βαϊ της Κρήτης, το «μέτωπο» των αντιδράσεων έχει μεταφερθεί στο Ίντερνετ με μια διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών που έχει σύνθημα «Σώστε το Κρητικό Τοπίο».

Η εκστρατεία προωθείται από Έλληνες και ξένους οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στην Κρήτη. Στην ιστοσελίδα http://www.thepetitionsite.com/1/Save-the-Cretan-landscape συγκεντρώνουν υπογραφές εναντίον της δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων και γηπέδων γκολφ στο ανατολικότερο ακρωτήριο της Κρήτης. Πάνω από 5.000 «επώνυμες» και μη προσωπικότητες, έχουν ήδη βάλει τις υπογραφές τους, στηρίζοντας την διεθνή κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια που προωθεί η αγγλική εταιρεία Minoan-Loyalward. Μεταξύ τους, είναι πανεπιστημιακοί, οικολόγοι, αρχαιολόγοι, σύμβουλοι τουρισμού, αλλά και επιχειρηματίες από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Νότιο Αμερική και την Αυστραλία. 

Την πρωτοβουλία της προσπάθειας για τη συλλογή υπογραφών ανέλαβαν οι συγγραφείς του βιβλίου «Η Δημιουργία του Κρητικού Τοπίου», η Αμερικανίδα αρχαιολόγος περιβάλλοντος Jennifer Moody που εργάζεται ως ερευνήτρια στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τέξας και ο Άγγλος ιστορικός οικολόγος Oliver Rackman, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Σκοπός τους είναι, μόλις συγκεντρωθούν οι υπογραφές, να απευθύνουν την έκκληση κατά της επένδυσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, αλλά και σε υπουργούς, κόμματα, βουλευτές, ξένες πρεσβείες και προσωπικότητες του εξωτερικού.

Την επένδυση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τις οικολογικές οργανώσεις στο νομό Λασιθίου και όλη την Κρήτη, έχει εκπονήσει το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή”. Φορέας της επένδυσης είναι η αγγλική εταιρία ”Loyalward Ltd” με έδρα το Λονδίνο, που συνέστησε το σχήμα Minoan -Loyalward Group για την υλοποίησή της.

Το σχέδιο δεν είναι καινούργιο… Εδώ και 16 χρόνια, η εταιρεία προγραμματίζει τις κατασκευές που, όπως υποστηρίζει η αντίθετη πλευρά, θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Το project της επένδυσης έχει υπολογιστεί στα 1,2 δισ. ευρώ και προβλέπει να δημιουργηθούν έξη τουριστικά χωριά δυναμικότητας 7000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ, 730 πισίνες, συνεδριακό κέντρο, εργοστάσιο αφαλάτωσης, δύο μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο που έχει παραχωρηθεί από τη Μονή Τοπλού.

Πρόκειται για μια έκταση ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, που έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000 και περιλαμβάνει το μοναδικό στην Ευρώπη φοινικόδασος Βάι και τον Μινωικό οικισμό Ίτανο, ενώ παραμένει άγνωστος ο αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται «θαμμένος» στην περιοχή. Η μονή Τοπλού, στην οποία ανήκει η έκταση, προτίθεται να παραχωρήσει την εκμετάλλευσή της στην εταιρεία για 80 χρόνια!
  

                          Το ιστορικό


Στις 10 Ιουνίου 2006, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του project. Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των τοπικών οικολογικών οργανώσεων, που προσέφυγαν στις 17 Απριλίου 2007 στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η έγκριση, καθώς θεωρούν ότι η μελέτη παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το αποτέλεσμα ήταν να αποτέλεσμα να ανασταλεί η έναρξη των εργασιών, που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2007.  Όσοι αντιδρούν στην επένδυση, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κραυγαλέες παραβάσεις καθώς:

*  ουδέποτε έγινε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η έκταση στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR 4320009 και GR 4320009, που αποτελεί Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

παραβιάζεται το διεθνές και εθνικό νομικό καθεστώς για την καταπολέμηση του φαινόμενου της ερημοποίησης, αφού η περιοχή ανήκει στην πολύ υψηλού κινδύνου Ξηρο – Θερμο- Μεσογειακή Ζώνη.

*  στην περιοχή δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα σχέδιο χρήσεων γης, που είναι υποχρεωτική από το νόμο, ούτε καν προέγκριση χωροθέτησης. Αυτό παραβιάζει το εγκεκριμένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρήτης.

*   η έκταση των 26.000 στρεμμάτων δεν έχει μεταβιβαστεί νομίμως από την Μονή στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκονται αντιμέτωποι από τη μία Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας κι από την άλλη 294 πολίτες της περιοχής, που κατέφυγαν στα τελευταία νομικά τερτίπια για να επηρεάσουν την απόφαση του ανώτατου     διοικητικού δικαστηρίου.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr