Το σεξ μετά το τέλος της νεότητας
Ηχρονική περίοδος που προηγείται τnς οριστικής διακοπής της εμμηνορρυσίας ονομάζεται προεμμηνό-παυση. Είναι η φάση κατά την οποία γυναίκες με κανονική μέχρι τότε περίοδο εμφανίζουν αλλαγές στη συχνότητα του κύκλου τους, με κύριο χαρακτηριστικό την παράταση της διάρκειας του γεννητικού κύκλου ή τους κύκλους μικρότερης διάρκειας του κανονικού.
Η προεμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των35-40χρόνων
Ηχρονική περίοδος που προηγείται τnς οριστικής διακοπής της εμμηνορρυσίας ονομάζεται προεμμηνό-παυση. Είναι η φάση κατά την οποία γυναίκες με κανονική μέχρι τότε περίοδο εμφανίζουν αλλαγές στη συχνότητα του κύκλου τους, με κύριο χαρακτηριστικό την παράταση της διάρκειας του γεννητικού κύκλου ή τους κύκλους μικρότερης διάρκειας του κανονικού.
Η προεμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των35-40χρόνων και δεν συνοδεύεται από τα γνωστά «θορυβώδη» συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Χαρακτηρίζεται όμως από έναν μεγάλο αριθμό ορμονικών κυρίως αλλαγών, οι οποίες συνδέονται περισσότερο με τη γονιμότητα. Η σύλληψη μετά την ηλικία των 35 χρόνων είναι δυσκολότερη και περιορίζεται στην ηλικία των 40-44 ετών στο 10% της γονιμότητας που είχε η ίδια γυναίκα στην ηλικία των 20 ετών. Μετά τα 45 χρόνια και μέχρι τα 49, η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται στο 2%-3%.
Η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης περιορίζεται επίσης μετά τα 35 χρόνια, ενώ αυξάνει ο κίνδυνος αποβολών. Επίσης, αυξάνει και η συχνότητα ανωμαλιών στα έμβρυα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι τα οιστρογόνα μειώνονται κατά την προεμμηνόπαυση. Τα τελευταία χρόνια σειρά επιστημονικών μελετών έδειξε ότι σε σημαντικό αριθμό γυναικών τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι αυξημένα, με αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές να παρουσιάζουν συχνά φαινόμενα υπερπλασίας του ενδομητρίου και μητρορραγίες. Ακόμα είναι δυνατό να παρατηρούνται στις γυναίκες αυτές μικροί γεννητικοί κύκλοι ή μικρές παρατεινόμενες αιμορραγίες, ενοχλητικές στον τρόπο ζωής και τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας.
Ομως, σε αντίθεση με την εμμηνόπαυση, δεν παρατηρούνται κατά την προεμμηνόπαυση αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά της γυναίκας ως προς την ποιότητα των σεξουαλικών επαφών, την ερωτική επιθυμία και τη φυσιολογική κατάσταση του κόλπου.
Ορμόνες και σεξουαλικότητα στην εμμηνόπαυση
Το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας σηματοδοτείται από τη διακοπή της εμμηνορρυσίας (περιόδου). Η ορμονική λειτουργία δεν είναι πλέον επαρκής για να οδηγήσει σε ωρίμανση και ρήξη ωοθυλακίου (ωορρηξία) και η έλλειψη ωορρηξίας μέσα από μηχανισμούς αλληλορύθ-μισης έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη αναστολή στην παραγωγή γυναικείων ορμονών.
Από τις γυναικείες ορμόνες που επηρεάζονται αρνητικά, η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων συνδέεται με αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά, ενώ η έλλειψη προγεστερόνης δεν ενδιαφέρει, δεδομένου ότι η τελευταία έχει αρνητικές μόνο επιδράσεις στη γυναικεία σεξουαλικότητα.
Η ελάττωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση επιταχύνει τους μηχανισμούς γήρανσης του γυναικείου σώματος. Το δέρμα αποκτά τις πρώτες ρυτίδες, γίνεται λεπτότερο και αρχίζουν να κρέμονται το στήθος, ο λαιμός, οι γλουτοί, η κοιλιά, λόγω της αφυδάτωσης του δέρματος. Ο κόλπος γίνεται στεγνός, με λεπτότερο τοίχωμα, απρόσφορος για σεξουαλική επαφή. Ανάλογες αλλαγές συμβαίνουν στα οστά, με απώλεια της οστικής πυκνότητας και ενδεχόμενη εμφάνιση οστεοπόρωσης.
Οι σημαντικές αυτές αλλαγές στο γυναικείο σώμα, σε συνδυασμό με τη διακοπή της εμμηνορρυσίας, αποτελούν σημαντικά μηνύματα για την αρχή του γήρατος. Το μήνυμα αυτό, σε συνδυασμό με τη σκέψη ότι η γυναίκα δεν είναι πλέον σεξουαλικά επιθυμητή, έχει έντονες αρνητικές επιδράσεις στη σεξουαλική συμπεριφορά της. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στην ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας μέσα από τον συλλογισμό «δεν είμαι πια αρεστή». Η ελάττωση της παραγωγής οιστρογόνων έχει και άμεση αρνητική επίδραση στη γυναικεία σεξουαλικότητα, προκαλώντας ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας και της έντασης του οργασμού.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι άμεσες επιπτώσεις από την πτώση των οιστρογόνων είναι λιγότερο σημαντικές από τις ψυχολογικές που παρατηρούνται σ αυτή την ηλικία. Αλλωστε η ελάττωση των οιστρογόνων δεν συνοδεύεται και από ανάλογη ελάττωση των ανδρογόνων στη γυναίκα, τα οποία εξακολουθούν να επιδρούν θετικά στη γυναικεία σεξουαλικότητα. Επίσης, είναι γεγονός ότι μεγάλος αριθμός γυναικών με καλή σεξουαλική ζωή μέχρι την εμμηνόπαυση καταφέρνει να διατηρεί μια απόλυτα φυσιολογική σεξουαλική ζωή ακόμα και αρκετά χρόνια μετά τη διακοπή της περιόδου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr