Ελληνικό τραπέζι στον κόσμο απο τις τρεις αδελφές
08.09.2010
13:12
Το βιβλίο τους βγήκε πρώτο στον διαγωνισμό Cook Book Awards, κάνοντας διάσημα ονόματα της κουζίνας όπως αυτά των Γκόρντον Ράμσεϊ και Ματσουχίσα να φάνε τη σκόνη τους
Μπορείτε να φανταστείτε τις ντομάτες γεμιστές και τα ντολμαδάκια αμπελόφυλλα να μαγειρεύονται σε μέρη όπως το Saint Barths, το Μόντρεαλ ή η Χαβάη; Κι όμως, τρεις Ελληνίδες τα έχουν κάνει πασίγνωστα σε κάθε γωνιά της Γης. Πρόκειται για τρεις δυναμικές αδελφές, την Μπέτυ, την Ελένη και τη Σαμάνθα Μπακοπούλου (Bakopoulos), που είναι ελληνικής καταγωγής αλλά γεννημένες και μεγαλωμένες στο Τορόντο του Καναδά, στο οποίο ζουν μέχρι και σήμερα. Διαθέτοντας μνήμες από τα καλοκαίρια των παιδικών τους χρόνων στην Ελλάδα, εγκατέλειψαν πριν από λίγα χρόνια κάθε άλλη δραστηριότητα προκειμένου να κάνουν γνωστή την ελληνική κουζίνα και στην τελευταία αγγλόφωνη γωνιά της Γης. Λανσαρίστηκαν ως Τhe Τhree Greek Sisters και διαφήμισαν τις συνταγές τους σε βιβλία υπό τον τίτλο «The greek table», δηλαδή «Το ελληνικό τραπέζι».
«Για εμάς οι γεύσεις είναι συνυφασμένες με μνήμες», παραδέχονται. «Ζούσαμε στον Καναδά αλλά οι γιαγιάδες μας ήταν από την Πελοπόννησο. Θυμόμαστε τα καλοκαίρια να τρώμε κάτω από την κληματαριά τα κεφτεδάκια και τα γυφτοφάσουλα της γιαγιάς (σ.σ.: κοινώς μαυρομάτικα). Ημασταν τόσο ξετρελαμένες με την ιεροτελεστία που δώσαμε μια υπόσχεση: να διαφημίσουμε την ελληνική κουζίνα στα πέρατα της Γης»,κάτι που πέτυχαν σχετικά εύκολα. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό για το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής, ο οποίος πραγματοποιείται στο Παρίσι, το γνωστό Cook Book Awards, στον οποίο παίρνουν μέρος κάθε χρόνο γνωστά ονόματα όπως ο Ράμσεϊ (διάσημος από τον «Βρετανικό εφιάλτη στην κουζίνα») αλλά και ο σταρ της ιαπωνικής κουζίνας Ματσουχίσα, και βγήκαν πρώτες.
Το βιβλίο «Τhe greek table» δεν πήρε μόνο το βραβείο αλλά μονοπώλησε και το ενδιαφέρον των Παριζιάνων, που είναι ιδιαίτερα σνομπ (και) σε ό,τι έχει να κάνει με την κουζίνα. Το όλο θέμα έλαβε μοναδική προβολή, γι’ αυτό και οι συνταγές μεταφράστηκαν σε τρεις ακόμη γλώσσες. Εφημερίδες όπως οι «Liberation»,«Sunday Τimes» και «Νew York Times» έκαναν εκτενή αναφορά στις σπεσιαλιτέ των τριών κοριτσιών. Η ελληνική κουζίνα αποκτά τους καλύτερους πρεσβευτές της - κι ας ξεκίνησαν τα τρία κορίτσια την ενασχόληση αυτή από χόμπι! Το εκπληκτικό είναι ότι η επαγγελματική κατεύθυνση των τριών γυναικών μόνο σχέση με την κουζίνα δεν είχε: η Μπέτυ ήταν καθηγήτρια σε σχολείο και μάλιστα με πολύ καλή καριέρα. Η Ελένη ήταν αναμφισβήτητα η καλλιτέχνις της παρέας. Δούλευε για χρόνια ως ζωγράφος αλλά και ως φωτογράφος, έχοντας στο ενεργητικό της πάμπολλες ατομικές εκθέσεις. Η Σαμάνθα εργάστηκε για χρόνια ως δασκάλα. Παρόλο που είναι και οι τρεις μητέρες, οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν τις εμπόδισαν να τα εγκαταλείψουν όλα, να μπουν στην κουζίνα και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. «Μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι όπου όλη η οικογένεια, θείοι και ξαδέλφια, μέναμε μαζί. Στον εύφορο κήπο μας είχαμε δημιουργήσει ένα μποστάνι στο οποίο είχαμε φυτέψει τα πάντα: από κολοκύθια έως φασόλια και σταφύλια. Ο,τι μπορεί να φανταστεί ο νους σας το είχαμε.
Ακόμη και καρύδια για να βάζουμε στα γλυκά! Μας άρεσε να έχουμε τα δικά μας προϊόντα, γι’ αυτό και δημιουργήσαμε τη δική μας φάρμα με κότες και κατσίκες.
Οταν αρχίσαμε να φτιάχνουμε συνταγές, οι πρώτες ύλες μας ήταν φρεσκότατες, γι’ αυτό και έκαναν σαφώς τη διαφορά. Ερχονταν οι δημοσιογράφοι στον χώρο μας, δοκίμαζαν κι αμέ σως είχαν τη διάθεση να κάνουν εκτενή αφιερώματα στην ελληνική κουζίνα. Οταν είδαμε την ανταπόκριση σκεφτήκαμε πια σοβαρά να εγκαταλείψουμε κάθε άλλη επαγγελματική ενασχόληση και να ασχοληθούμε μόνο με αυτό, κάτι που σίγουρα δεν μας πήγε άσχημα».
Το «Greek table» τείνει να γίνει το απόλυτο best seller του φετινού καλοκαιριού και οι Μπέτυ, Ελένη και Σαμάνθα Μπακοπούλου τρίβουν τα χέρια τους από την απρόσμενη επιτυχία. Η φήμη τους ξεπέρασε τα στενά σύνορα της χώρας όπου γεννήθηκαν και μένουν. Ετσι, κανάλια όπως το FOX, το ΤV 5 αλλά και το CTS τις φιλοξένησαν προκειμένου να μιλήσουν για τα βιβλία τους, αλλά και για να κάνουν πράξη τις συνταγές που δίνονται μέσα σ’ αυτά. Στις 7 Αυγούστου η δημοσιογράφος Karen Hawthc της εφημερίδας «National Post» έκανε εκτενές αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Τρεις αδελφές κερδίζουν βραβείο και διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα!».
Οι συνταγές τους γίνονται διεθνώς γνωστές μέσω Διαδικτύου Η απρόσμενη επιτυχία τους τις έκανε γνωστές και στο Διαδίκτυο.
Το site τους έχει αρκετές χιλιάδες «χτυπήματα» την ημέρα και προϊόντα όπως το ούζο, η φέτα και το σουβλάκι έχουν γίνει γνωστά μέσω Ιnternet και στις νεότερες γενιές. Αμερικανικά κανάλια είναι έτοιμα να ποντάρουν όσο-όσο πάνω τους προκειμένου να τις βάλουν σε πρωινές εκπομπές και τηλεοπτικές διαφημίσεις, αλλά οι ίδιες κρατούν εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, εμμένοντας σ’ αυτό που κάνουν μέχρι τώρα. «Προτιμάμε να πηγαίνουμε απλώς και μόνο ως φιλοξενούμενες για να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας», λένε οι ίδιες. Οι τρελές πάντως μπίζνες που έχουν στήσει οι ίδιες γύρω από το όνομά τους αποδεικνύουν ότι η κότα που έκανε το χρυσό αβγό είναι άλλοτε Ελληνίδα κι άλλοτε απλώς ελληνικής καταγωγής
«Για εμάς οι γεύσεις είναι συνυφασμένες με μνήμες», παραδέχονται. «Ζούσαμε στον Καναδά αλλά οι γιαγιάδες μας ήταν από την Πελοπόννησο. Θυμόμαστε τα καλοκαίρια να τρώμε κάτω από την κληματαριά τα κεφτεδάκια και τα γυφτοφάσουλα της γιαγιάς (σ.σ.: κοινώς μαυρομάτικα). Ημασταν τόσο ξετρελαμένες με την ιεροτελεστία που δώσαμε μια υπόσχεση: να διαφημίσουμε την ελληνική κουζίνα στα πέρατα της Γης»,κάτι που πέτυχαν σχετικά εύκολα. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό για το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής, ο οποίος πραγματοποιείται στο Παρίσι, το γνωστό Cook Book Awards, στον οποίο παίρνουν μέρος κάθε χρόνο γνωστά ονόματα όπως ο Ράμσεϊ (διάσημος από τον «Βρετανικό εφιάλτη στην κουζίνα») αλλά και ο σταρ της ιαπωνικής κουζίνας Ματσουχίσα, και βγήκαν πρώτες.
Το βιβλίο «Τhe greek table» δεν πήρε μόνο το βραβείο αλλά μονοπώλησε και το ενδιαφέρον των Παριζιάνων, που είναι ιδιαίτερα σνομπ (και) σε ό,τι έχει να κάνει με την κουζίνα. Το όλο θέμα έλαβε μοναδική προβολή, γι’ αυτό και οι συνταγές μεταφράστηκαν σε τρεις ακόμη γλώσσες. Εφημερίδες όπως οι «Liberation»,«Sunday Τimes» και «Νew York Times» έκαναν εκτενή αναφορά στις σπεσιαλιτέ των τριών κοριτσιών. Η ελληνική κουζίνα αποκτά τους καλύτερους πρεσβευτές της - κι ας ξεκίνησαν τα τρία κορίτσια την ενασχόληση αυτή από χόμπι! Το εκπληκτικό είναι ότι η επαγγελματική κατεύθυνση των τριών γυναικών μόνο σχέση με την κουζίνα δεν είχε: η Μπέτυ ήταν καθηγήτρια σε σχολείο και μάλιστα με πολύ καλή καριέρα. Η Ελένη ήταν αναμφισβήτητα η καλλιτέχνις της παρέας. Δούλευε για χρόνια ως ζωγράφος αλλά και ως φωτογράφος, έχοντας στο ενεργητικό της πάμπολλες ατομικές εκθέσεις. Η Σαμάνθα εργάστηκε για χρόνια ως δασκάλα. Παρόλο που είναι και οι τρεις μητέρες, οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν τις εμπόδισαν να τα εγκαταλείψουν όλα, να μπουν στην κουζίνα και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. «Μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι όπου όλη η οικογένεια, θείοι και ξαδέλφια, μέναμε μαζί. Στον εύφορο κήπο μας είχαμε δημιουργήσει ένα μποστάνι στο οποίο είχαμε φυτέψει τα πάντα: από κολοκύθια έως φασόλια και σταφύλια. Ο,τι μπορεί να φανταστεί ο νους σας το είχαμε.
Ακόμη και καρύδια για να βάζουμε στα γλυκά! Μας άρεσε να έχουμε τα δικά μας προϊόντα, γι’ αυτό και δημιουργήσαμε τη δική μας φάρμα με κότες και κατσίκες.
Οταν αρχίσαμε να φτιάχνουμε συνταγές, οι πρώτες ύλες μας ήταν φρεσκότατες, γι’ αυτό και έκαναν σαφώς τη διαφορά. Ερχονταν οι δημοσιογράφοι στον χώρο μας, δοκίμαζαν κι αμέ σως είχαν τη διάθεση να κάνουν εκτενή αφιερώματα στην ελληνική κουζίνα. Οταν είδαμε την ανταπόκριση σκεφτήκαμε πια σοβαρά να εγκαταλείψουμε κάθε άλλη επαγγελματική ενασχόληση και να ασχοληθούμε μόνο με αυτό, κάτι που σίγουρα δεν μας πήγε άσχημα».
Το «Greek table» τείνει να γίνει το απόλυτο best seller του φετινού καλοκαιριού και οι Μπέτυ, Ελένη και Σαμάνθα Μπακοπούλου τρίβουν τα χέρια τους από την απρόσμενη επιτυχία. Η φήμη τους ξεπέρασε τα στενά σύνορα της χώρας όπου γεννήθηκαν και μένουν. Ετσι, κανάλια όπως το FOX, το ΤV 5 αλλά και το CTS τις φιλοξένησαν προκειμένου να μιλήσουν για τα βιβλία τους, αλλά και για να κάνουν πράξη τις συνταγές που δίνονται μέσα σ’ αυτά. Στις 7 Αυγούστου η δημοσιογράφος Karen Hawthc της εφημερίδας «National Post» έκανε εκτενές αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Τρεις αδελφές κερδίζουν βραβείο και διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα!».
Οι συνταγές τους γίνονται διεθνώς γνωστές μέσω Διαδικτύου Η απρόσμενη επιτυχία τους τις έκανε γνωστές και στο Διαδίκτυο.
Το site τους έχει αρκετές χιλιάδες «χτυπήματα» την ημέρα και προϊόντα όπως το ούζο, η φέτα και το σουβλάκι έχουν γίνει γνωστά μέσω Ιnternet και στις νεότερες γενιές. Αμερικανικά κανάλια είναι έτοιμα να ποντάρουν όσο-όσο πάνω τους προκειμένου να τις βάλουν σε πρωινές εκπομπές και τηλεοπτικές διαφημίσεις, αλλά οι ίδιες κρατούν εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, εμμένοντας σ’ αυτό που κάνουν μέχρι τώρα. «Προτιμάμε να πηγαίνουμε απλώς και μόνο ως φιλοξενούμενες για να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας», λένε οι ίδιες. Οι τρελές πάντως μπίζνες που έχουν στήσει οι ίδιες γύρω από το όνομά τους αποδεικνύουν ότι η κότα που έκανε το χρυσό αβγό είναι άλλοτε Ελληνίδα κι άλλοτε απλώς ελληνικής καταγωγής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr