Τόκιο 2020: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες με τα περισσότερα δάκρυα

Σπουδαίοι αθλητές στα πρόθυρα ψυχολογικής κατάρρευσης - Δεν είναι ο ανταγωνισμός στα στάδια αλλά οι συνθήκες της πανδημίας, λένε οι επιστήμονες - Παρότι ο κορωνοϊός έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τη διοργάνωση και τα αγωνίσματα διεξάγονται χωρίς θεατές, η πρώτη εβδομάδα ανέδειξε πολλούς πρωταγωνιστές και τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους

Οι 32οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες συμπλήρωσαν ήδη μία εβδομάδα από την έναρξή τους και το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής (8/8) η σημαία με τους πέντε κύκλους θα παραδοθεί στο Παρίσι για τη διοργάνωση που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2024.

Οι πρώτοι (και τελευταίοι ελπίζουμε) Αγώνες στην εποχή του κορωνοϊού, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις συνεχίζονται ομαλά, παρόλο που καθημερινά καταρρίπτονται τα ρεκόρ κρουσμάτων στην Ιαπωνία και δη στο Τόκιο.

Και αυτό σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει επειδή είναι και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες τόσο ξεκάθαρα διπλών ταχυτήτων. Από τη μία όλοι όσοι είναι εντός της «φούσκας» (αθλητές, προπονητές, διαιτητές, συνοδοί, δημοσιογράφοι, εθελοντές) και από την άλλη τα εκατομμύρια των κατοίκων του Τόκιο που παραμένουν αρνητικοί στη διεξαγωγή των Αγώνων, αλλά παρακολουθούν από την τηλεόραση τα τεκταινόμενα. Με την πόλη να είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και τους ξένους τουρίστες να έχουν απαγορευτεί, έχει χαθεί το χρώμα και το... άρωμα της διοργάνωσης.

Και αν οι πολύχρωμες μάσκες που έχουν φέρει μαζί τους οι συμμετέχοντες στους Αγώνες από τις πατρίδες τους δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός πολύχρωμου μωσαϊκού, το άρωμα που υπάρχει παντού στην πόλη είναι αυτό του αντισηπτικού... Σε κάθε σημείο υπάρχει ένα μπουκαλάκι για να απολυμάνεις τα χέρια σου, κάτι που πρέπει να συμβεί τουλάχιστον 20 φορές, και γι' αυτό υπάρχει η αίσθηση ότι πάνω από το Τόκιο πλανιέται ένα νέφος αντισηπτικού...

Μέσα σε αυτό το, αν μη τι άλλο, σουρεαλιστικό σκηνικό το αγωνιστικό πρόγραμμα προχωρά ομαλά, με κάποια προβλήματα να δημιουργούνται από την τροπική καταιγίδα που χτύπησε στις αρχές της εβδομάδας.

Ηδη, πάντως, έχουμε τους πρώτους μεγάλους πρωταγωνιστές των Αγώνων του Τόκιο, αρνητικούς και θετικούς. Και προτού περάσουμε σε αυτούς να σημειώσουμε ότι οι τελευταίες μετρήσεις στην Ιαπωνία δείχνουν ότι το ποσοστό αυτών που ήταν ενάντια στη διεξαγωγή των Αγώνων, από την Τελετή Εναρξης και μετά έχει μειωθεί σημαντικά.

Eνα πρωτότυπο τρόπο προθέρμανσης επέλεξαν οι Ιταλίδες ξιφομάχοι πριν από τον αγώνα τους εναντίον της Γαλλίας


Φίτζι, Βερμούδες, Σαν Μαρίνο

Τα Νησιά Φίτζι κατέκτησαν το δεύτερο σερί χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο ράγκμπι καθώς επικράτησαν με 27-12 της Νέας Ζηλανδίας. Οι Βερμούδες πανηγύρισαν το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία τους χάρη στην 33χρονη Φλόρα Ντάφι που  θριάμβευσε στο τρίαθλο. Στη σκοποβολή και πιο συγκεκριμένα στο τραπ είχαμε το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και για το Σαν Μαρίνο. Το κατέκτησε  η Αλεσάντρα Περίλι και η χώρα της έγινε η μικρότερη σε έκταση χώρα που τα καταφέρνει.

Αδέρφια με μετάλλια

Οπως και σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι και τώρα υπάρχουν και οικογενειακές ιστορίες μεταλλίων. Στο τζούντο η 21χρονη Ούτα Αμπε αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στα 52 κιλά στο τζούντο και λίγη ώρα αργότερα ο 23χρονος αδερφός της Χιφούμι έκανε το ίδιο στα 66.

Στην κωπηλασία ο Μάρτιν και ο Βαλέντ Σίνκοβιτς χάρισαν στην Κροατία το πρώτο της χρυσό μετάλλιο, καθώς νίκησαν στον τελικό του διπλού σκιφ.

Η 13χρονη Ολυμπιονίκης

Στα 13 της χρόνια η Γιαπωνέζα Μομίγι Νισίγια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο street skateboard και έγινε η μικρότερη νικήτρια όλων των εποχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια ώρα η 46χρονη γυμνάστρια Οξάνα Τσουσοβίτινα συμμετείχε για 8η φορά σε Ολυμπιακους Αγώνες με τρίτη διαφορετική χώρα (ΕΣΣΔ, Γερμανία, Ουζμπεκιστάν) καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε η ίδια από το 2016 όταν είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Ρίο σε ηλικία 41 ετών και δύο μηνών.

Δεν ήταν όμως η γηραιότερη που αγωνίστηκε στο Τόκιο, καθώς υπάρχει και η Ιζαμπέλ Βερτ, η οποία επίσης συμμετείχε για 8η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (από το 1992 στη Βαρκελώνη) εκπροσωπώντας τη Γερμανία στην ιππασία - και πιο συγκεκριμένα στο ντρεσάζ, όπου κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο.

Το μετάλλιο στο σερφ

Μία ακόμη απίθανη ιστορία που κάποια στιγμή θα γυριστεί ταινία κρύβεται πίσω από το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο ανδρών στο σερφ. Ο Βραζιλιάνος Ιταλο Φερέιρα το 2019, τις παραμονές του ταξιδιού του για την Ιαπωνία, όπου διεξαγόταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο έδινε και τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έπεσε θύμα κλοπής στη Νέα Υόρκη, με τους ληστές να του παίρνουν το διαβατήριο (όπου είχε και τη βίζα για την Ιαπωνία), αλλά με έναν απίστευτο αγώνα δρόμου έβγαλε προσωρινά έγγραφα και επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για Τόκιο.

Μόνο που ο τυφώνας που χτύπησε την αμερικανική μεγαλούπολη προκάλεσε 18ωρη καθυστέρηση και όταν έφτασε στην παραλία όπου γινόταν ο αγώνας απέμεναν μόλις 12 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Ο Βραζιλιάνος με την τζιν βερμούδα που φορούσε στο ταξίδι και δανεική σανίδα από συμπατριώτη που συμμετείχε στον αγώνα βούτηξε στα κύματα και με μια απίθανη παράσταση πήρε όχι μόνο την πρόκριση, αλλά και την πρώτη θέση. Στους, δε, Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε εκπληκτική εμφάνιση, παρόλο που στην πρώτη του προσπάθεια έσπασε τη σανίδα του και αναγκάστηκε και πάλι να αγωνιστεί με... δανεική.
Ο Βραζιλιάνος Ιταλο Φερέιρα που έπεσε θύμα ληστείας και αντιμετώπισε τυφώνα κέρδισε χρυσό στο σερφ με δανεική σανίδα

H ψυχική υγεία των αθλητών

Μέχρι την Τελετή Εναρξης (Παρασκευή 23 Ιουλίου), το ερώτημα και συνάμα το μεγάλο στοίχημα των συμμετεχόντων ήταν το έχουμε «Ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες».
Από τη στιγμή που η Φλόγα άναψε στον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου από τα χέρια της Ναόμι Οσάκα και δεδομένου ότι, παρά τους ελέγχους και τα αυστηρά μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί, όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν ότι θα προκύψουν κρούσματα, στην ατζέντα της ολυμπιακής πραγματικότητας μπήκε πιο έντονα από ποτέ και το κεφάλαιο της ψυχικής υγείας των αθλητών.

Και αυτό δεν είχε να κάνει με την επιλογή Οσάκα ως τελευταίας λαμπαδηδρόμου, η οποία τον περασμένο Μάιο αποχώρησε από το Ρολάν Γκαρός έχοντας νικήσει στον αγώνα της, καθώς δεν ήθελε να παρίσταται στις συνεντεύξεις Τύπου.

Οχι γιατί έχει απέχθεια προς τους εκπροσώπους του Τύπου, αλλά γιατί από το 2018 παλεύει με την κατάθλιψη που ήρθε ως απόρροια της υπερβολικής έκθεσης στα ΜΜΕ ενός ντροπαλού κοριτσιού που συνάμα είναι ένα μεγάλο ταλέντο στο τένις.

Η αντίστοιχη Οσάκα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η Αμερικανίδα γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς, η κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών στην ενόργανη γυμναστική. Και αυτοί που όλοι περίμεναν ότι θα σαρώσει και πάλι τα χρυσά σε ατομικό και ομαδικό μετά από έναν τραυματισμό που είχε στις πρώτες της προσπάθειες στο σύνθετο ομαδικό ανακοίνωσε την αποχώρησή της.

Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να χρεώσουν την εξέλιξη αυτή σε  ιατρικούς λόγους, ωστόσο η ίδια με ανάρτησή της ξεκαθάρισε ότι αποχώρησε για να ξαναβρεί την ψυχική της ευημερία. «Πρέπει να κάνω ό,τι είναι σωστό για μένα, να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία και να μην τη θέσω σε περαιτέρω κίνδυνο», ήταν το μήνυμα που έστειλε σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι πήρε θάρρος από το παράδειγμα της Ναόμι Οσάκα.

Η ανησυχία κάποιων για το συγκεκριμένο φαινόμενο γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για έναν ακόμη λόγο. Η Μπάιλς δεν ήταν κάποια τυχαία αθλήτρια που κατέρρευσε κάτω από την πίεση της επιτυχίας. Ηταν μια αθλήτρια που είχε τρομερή εξωαγωνιστική υποστήριξη - και εξειδικευμένη ψυχολόγο. Σκεφτείτε λοιπόν τι συμβαίνει και τι δυσκολίες έχουν κληθεί να ξεπεράσουν για να έρθουν να αγωνιστούν στο Τόκιο πραγματικά ερασιτέχνες αθλητές.

Ο προβληματισμός υπάρχει γενικότερα για όλους τους αθλητές και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Από τη μία λόγω κορωνοϊού αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις προπονήσεις και τους αγώνες και μάλιστα όταν επέστρεψαν απομονώθηκαν από συγγενείς και φίλους για να μη διακινδυνεύσουν τη συμμετοχή τους στους Αγώνες.

Κι από την άλλη, η μάστιγα της νέας εποχής με την ασυδοσία που επικρατεί στα social media, όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να τους στήσει στον τοίχο και να τους πυροβολεί (για τα λεφτά τους, τα προσωπικά τους, το ντύσιμο ή την κόμμωσή τους) στην πρώτη στραβή.

Δάκρυα χαράς από τις Ρωσίδες γυμνάστριες μετά τη νίκη τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο


H συγγνώμη του NBC

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν περισσότεροι από 11.000 αθλητές και το πρώτο ρεκόρ της διοργάνωσης ήρθε από το γεγονός ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και 170 άτομα ΛΟΑΤΚΙ.

Το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 2% του συνόλου των αθλητών και ως νούμερο δεν είναι τρομερά εντυπωσιακό, αλλά δεν παύει να είναι οι περισσότεροι αθλητές από ποτέ που έχουν δηλώσει δημόσια (κάποιοι μάλιστα το έκαναν στο Τόκιο κατά τη διάρκεια ή με την ολοκλήρωση των αγωνισμάτων τους) τη διαφορετικότητά τους.

Ωστόσο το εντυπωσιακό είναι ότι ένας μιντιακός κολοσσός, όπως είναι το αμερικανικό NBC, ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι του που περιέγραψαν τον αγώνα στο σκέιτμπορντ για το  misgendering που έκαναν στο Αλάνα Σμιθ.

Τι είναι το  misgendering; Οταν απευθύνεσαι σε άτομα τρανς, μη-δυαδικά (non-binary) ή που βιώνουν δυσφορία φύλου χρησιμοποιώντας τις αντωνυμίες που χρησιμοποιούσαν πριν το coming out τους ή άλλες από αυτές που έχουν δηλώσει ότι προτιμούν.

Και το Αλάνα Σμιθ αναφερόταν στη μετάδοση ως αυτή (she), γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, με το NBC να εκδίδει ανακοίνωση με την οποία ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση και ξεκαθάρισε ότι «ενώ στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών η μετάδοση έγινε με τη σωστή χρήση αντωνυμιών (they/them), το διεθνές σήμα που μεταδώσαμε έκανε αυτό το λάθος». Για την ιστορία το Αλάνα Σμιθ, που ήταν εκ των φαβορί για τον τίτλο στο αγώνισμα όπου συμμετείχε, πήρε την τελευταία θέση.



Ειδήσεις σήμερα:

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο: Στη μάχη από τα ξημερώματα εναέρια μέσα - Εκκενώθηκαν πέντε χωριά

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία πήρε διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα

Η μαφία του... λουκουμά: «Έτσι με έδειραν και με πυροβόλησαν» - Στο φως η δικογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr