Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη εν πλω τελετή έναρξης

Στις 20:24 ώρα Ελλάδας η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα - Τα μυστικά που έχουν διαρρεύσει και οι εκπλήξεις που έχουν ετοιμάσει οι Γάλλοι για την τελετή

gallia_olympiakoi_agwnes_mk
Σωβινισμός (ή σοβινισμός κατά τη νεοελληνική). Μια από τις γαλλικές «εφευρέσεις» που ακολουθεί τους Γάλλους σαν μουτζούρα αιώνες τώρα και συχνά – πυκνά φροντίζουν να μας το θυμίζουν. Η Γαλλία όμως είναι και η γενέτειρα της Εβδόμης τέχνης καθώς ήταν τα αδέλφια Λιμιέρ που εφηύραν τον κινηματογράφο και έστρωσαν το δρόμο του υπερθεάματος. Αυτά τα δύο στοιχεία θα χαρακτηρίσουν την αυριανή τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι διοργανωτές ετοιμάζουν ένα υπερθέαμα γαλλικής ιστορίας που θα αναδυθεί από τα νερά του Σηκουάνα και θα έχει τα τραγούδια της Εντίθ Πιαφ να τη συνοδεύουν μελωδικά.

Η τελετή έναρξης θα ξεκινήσει ακριβώς στις 20:24 (όποιος δεν αντιλαμβάνεται το γιατί να μη συνεχίσει την ανάγνωση) και το σημείο εκκίνησης είναι η γέφυρα Οστερλίτς. Θα υπάρχουν 94 πλοιάρια με τα οποία θα πλεύσουν στο Σηκουάνα οι 206 αποστολές με περισσότερους από 7.000 αθλητές και αθλήτριες. Η διαδρομή μέχρι το Τροκαντέρο στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ είναι έξι χιλιόμετρα και από τους διοργανωτές έχει δοθεί οδηγία τα πλοιάρια να κινούνται με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων την ώρα. Ο στόλος θα αποτελείται κυρίως από τα πλοιάρια μπατό μους που συνήθως μεταφέρουν τους τουρίστες από τη μια άκρη του Σηκουάνα στην άλλη. Επειδή όμως δεν επαρκούν, οι διοργανωτές έχουν φέρει ενισχύσεις από το Στρασβούργο.
29032858
 

Κλείσιμο
Τα πλοιάρια όλα θα μετατραπούν σε θεατρικές σκηνές μεταφέροντας χορευτές, μουσικούς και φυσικά τους αθλητές και τις αθλήτριες. Στο πρώτο από αυτά θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ως σημαιοφόροι της Ελλάδας, όλη η Εθνική ομάδα του μπάσκετ, αρκετοί εκπρόσωποι του υγρού στίβου αλλά και των υπολοίπων αθλημάτων. Στη νηοπομπή θα υπάρχουν και περίπου 20 πλοιάρια που θα είναι για την ασφάλεια της.

2.000.000 ευρώ η εμφάνιση

Στα γαλλικά ΜΜΕ γίνεται παρέλαση ονομάτων καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στην τελετή έναρξης καθώς θα έχουν σημαντικό ρόλο στην παράσταση που σχεδίασε ο σκηνοθέτης Τομάς Ζολί, καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Το μεγαλύτερο (εγχώριο) ντόρο έχει προκαλέσει γαλλομαλαϊανή τραγουδίστρια Αγιά Νακαμουρά που στοχοποιήθηκε με δυσμενέστατα σχόλια από το μπλοκ της Μαρί Λεπέν (γιατί άραγε…). Το κυβερνητικό ρεπορτάζ λέει ότι η Νακαμουρά εξασφάλισε την παρουσία της, τη στιγμή που γκρίνιαξαν οι λεπενικοί.

Από κει και πέρα στο Παρίσι έχουν έρθει η Σελίν Ντιόν και η Lady Gaga που τα ξημερώματα οι Γάλλοι παπαράτσι την τσάκωσαν σε μεταμεσονύχτια πρόβα. Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι οι δύο τραγουδίστριες θα λάβουν αμοιβή 2.000.000 ευρώ έκαστη, κάτι που όμως η οργανωτική επιτροπή αποφεύγει να επιβεβαιώσει (ούτε και το διαψεύδει όμως).
 

Στο πρόγραμμα της τελετής οι Γάλλοι αναφέρουν και τον θρυλικό ντράμερ, συνθέτη και πατέρα της (γαλλικής τουλάχιστον) ντίσκο Μαρκ Σερόν καθώς και την τραγουδίστρια Ζιλιέτ Αρμανέ, που εκτός του καλλιτεχνικού τους (τεράστιου) μεγέθους, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη Γαλλία και με την επίθεση που έκαναν στον αρχι-μισογύνη Μισέλ Σαρντού. Το 50-50 είναι συμβόλαιο για τους Γάλλους που στο έμβλημα των Αγώνων του Παρισιού έχουν βάλει το πρόσωπο της Μαριάν, σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας.

Μια άλλη Γαλλία σε δώδεκα πίνακες

Μέσα από την τελετή έναρξης, κάθε χώρα που φιλοξενεί τους Αγώνες προσπαθεί να ζωντανέψει την ιστορία της (το 2012 ήταν παταγώδης η αποτυχία των Βρετανών). Οι Γάλλοι θα χρησιμοποιήσουν τον Σηκουάνα για να αναδείξουν τη δική τους ιστορία που θεωρούν ότι είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στον πλανήτη (δες την πρώτη λέξη του κειμένου). Δε θα τους αδικήσουμε όμως καθώς έχουν μεγάλες στιγμές πάνω στον πλανήτη με σημαντικότερη τη Γαλλική Επανάσταση.
 

Στο επίκεντρο του σεναρίου αυτών των σχεδόν τεσσάρων ωρών ζωντανής μετάδοσης, θα παρακολουθήσουμε τη μεγάλη περιπέτεια του Παρισιού ανά τους αιώνες. Τέσσερις συγγραφείς επιστρατεύτηκαν για να γράψουν το σενάριο αυτής της βραδιάς: Ο ιστορικός Πατρίκ Μπουσερόν (συντονιστής της έκδοσης Παγκόσμιας Ιστορίας της Γαλλίας), η σεναριογράφος της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Ντι πουρ σαν» Φανί Ερερό, ο σκηνοθέτης στη σκηνή Νταμιάν Γκαμπριάκ και η μυθιστοριογράφος Λεϊλά Σλιμανί. Οι συγγραφείς έχουν δηλώσει ότι θα διηγηθούν την ιστορία μιας Γαλλίας που θα ξεπεράσει τις «γνωστές παραδοσιακές φιλοσοφικές αξίες που παρουσιάζονται μερικές φορές με υπερβολική αυτοπεποίθηση».

Υποβρύχια φύλαξη και σμήνος από drones

Τα πλοιάρια θα πλέουν στον Σηκουάνα μεταφέροντας τις αποστολές δε θα είναι... μόνα τους. Οι διοργανωτές προσπαθούν να το κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό όμως όταν σε μια πόλη έχουν συγκεντρωθεί δημοσιογράφοι από όλον τον πλανήτη, ανάμεσα τους θα είναι (δυστυχώς) και Βρετανοί. Τη νηοπομπή θα συνοδεύσουν μέλη της επίλεκτης μονάδας του γαλλικού ναυτικού «Κομάντο Ιμπέρ» που φέρει το όνομα του ήρωα του γαλλικού ναυτικού Ουγκουστίν Ιμπέρ. Επίσης εκατοντάδες drones θα ίπτανται για να παρακολουθούν όλη την τελετή ενώ θα υπάρχουν και για τη δημιουργία εντυπωσιακών εναέριων εφέ – σχηματισμών.

Ο ύμνος στην αγάπη και η φλόγα

Η σκηνογραφία της τελετής θα έχει αναφορές σε όλους τους γαλλικούς θρύλους με την αθάνατη Εντίθ Πιαθ να πρωταγωνιστεί. Η Σελίν Ντιόν φέρεται ότι θα είναι αυτή που θα τραγουδήσει τον «Ύμνο στην αγάπη» (Hymne à l’amour) και η Λέιντι Γκάγκα τη «Ζωή σαν ρόδο» (La Vie en Rose) σε ένα πιάνο που τοποθετήθηκε στον Σηκουάνα.


Στην Εκίπ πάντως αναφέρουν ότι η Αμερικανίδα τραγουδίστρια θα κάνει και ντουέτο με την Γαλλίδα Αρμανέ σε μια διασκευή του Imagine του Τζον Λένον. H Νακαμουρά θα τιμήσει τον σπουδαίο Σαρλ Αζναβούρ τραγουδώντας κομμάτια του. Φέτος συμπληρώνονται και 100 χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου τραγουδιστή.

Επίσης το αστέρι της Όπερας του Παρισιού, Γκιγιόμ Ντιόπ θα εμφανιστεί ως σολίστ στις στέγες του Παρισιού, ενώ χορευτές θα εμφανιστούν, πάλι στις στέγες, μεταξύ της γέφυρας της Νοτρ Νταμ και της γέφυρας Ποντ Νεφ.

Θα υπάρχει επίσης σκηνικό αφιερωμένο στη σχέση του κινηματογράφου με το Παρίσι και ένας άλλο που θα αποτίει φόρο τιμής στα καμπαρέ της πόλης των φώτων, με ζωντανή μετάδοση από τη Μονμάρτρη με τους χορευτές του Μουλέν Ρουζ.
 

Θα δούμε και Τσάρλι Τσάπλιν και χαρακτήρες (Κουσιμόδος, Εσμεράλντα) από το μυθιστόρημα της Παναγίας των Παρισίων του Βίκτορ Ουγκώ που θα αποτίσουν φόρο τιμής στον καθεδρικό ναό που βρίσκεται ακόμα υπό ανακατασκευή από την πυρκαγιά του Απριλίου 2019.

Όσον αφορά τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο, τρία είναι τα ονόματα. Μαρί Ζοζέ Περέκ (στίβος), Τέντι Ρινέρ (τζούντο) και Ζινεντίν Ζιντάν (ποδόσφαιρο) είναι η τελική τριάδα των λαμπαδηδρόμων. Με ποια σειρά θα εμφανιστούν και ποιος τελικά θα ανάψει το βωμό στον Πύργο του Άιφελ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό. Πιθανώς να είναι η Περέκ μαζί με τον Ρινέρ…

Ειδήσεις σήμερα:

Politico: Ποιοι θα είναι οι επόμενοι επίτροποι στο πλευρό της Φον ντερ Λάιεν – Δείτε χάρτη με τα ονόματα ανά χώρα

«Η διπλωματία απέτρεψε την κρίση στο Αιγαίο», λένε τα τουρκικά ΜΜΕ για την Κάσο, επιμένει ο Φιντάν για το τουρκολυβικό μνημόνιο


Έφτασαν τα 18 τα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα - 8.000 ζώα θανατώθηκαν ή θα θανατωθούν τις επόμενες μέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ