Γαλλία: Παρέλυσε το σιδηροδρομικό δίκτυο - Σαμποτάζ στα τρένα, ανήμερα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Θα επηρεαστούν 800.000 επιβάτες, και τα δρομολόγια του Eurostar - Οι δράστες, συντονισμένα, έκοψαν και έκαψαν καλώδια σε πολλά σημεία του δικτύου, το πρόβλημα αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές - Δείτε βίντεο με τον κόσμο σε κεντρικούς σταθμούς

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή «μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση» του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο «διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό», ενημέρωσε η ίδια στο AFP, μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

Σήμερα 250.000 κόσμου θα επηρεαστούν από τις πράξεις δολιοφθοράς σε διάφορα τρένα και σχεδόν 800.000 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SNCF Voyageurs.

Όπως αναφέρει αξιωματούχος από την SNCF, ορισμένα καλώδια του δικτύου έχουν «κοπεί και στη συνέχεια καεί», και τα καλώδια αυτά «περιέχουν καλώδια που στη συνέχεια πρέπει να επανασυνδεθούν ένα προς ένα», εξήγησε λεπτομερώς. «Είναι δουλειά μεγάλης λεπτομέρειας», σημειώνουν. Η υπηρεσία πληροφοριών της Γαλλίας είχε διαψεύσει εξ αρχής ότι υπήρξε πρόβλημα κυβερνοασφάλειας στις επιθέσεις κατά της SNCF.

Σύμφωνα με το AFP οι περισσότερες από τις επιθέσεις ήταν εμπρηστικές με τους άγνωστους δράστες να τυλίγουν στις φλόγες βαγόνια τρένων. «Ήθελαν να κάψουν τις εγακταστάσεις μας», είπε μια πηγή στο AFP. Οι αμαξοστοιχίες εκτρέπονται σε διαφορετικές γραμμές «αλλά θα πρέπει να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό από αυτές», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας. 

«Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό» δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF σε ανακοίνωσή της.  

Η παράλυση στο σιδηροδρομικό δίκτου του Παρισίου έχει δημιουργήσει χάος σε κεντρικούς σταθμούς:

Η SNCF κάλεσε τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους και να μείνουν μακριά από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η Eurostar δήλωσε επίσης ότι τα σιδηροδρομικά της δρομολόγια μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού είχαν διαταραχθεί από τις πράξεις βανδαλισμού, με αποτέλεσμα αρκετές ακυρώσεις και μεγαλύτερο χρόνο διαδρομής.

   

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων διευκρίνισε ότι «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές».    

Τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας υπέστησαν βανδαλισμούς στη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία, μετέδωσε και το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, πράγμα το οποίο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία την ημέρα της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Στοχευμένη και προμελετημένη η επίθεση

Η κλίμακα της επίθεσης υποδηλώνει ότι ήταν «μελετημένη», σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Μεταφορών.

«Σε γενικές γραμμές, το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ευάλωτο, αλλά στοχοποιήθηκαν στρατηγικά σημεία. Όταν έχουμε ταυτόχρονες πράξεις, σε διαφορετικές γραμμές, πρόκειται για εξαιρετικά ύποπτα περιστατικά», εκμυστηρεύεται διευθυντής σιδηροδρομικής εταιρείας. Πρόκειται για περίπλοκες και συντονισμένες πράξεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι θα δουλεύουν όλη μέρα για τις επισκευές

Η επισκευή «θα είναι ένα κομψοτέχνημα», λένε πηγές από τον γαλλικό σιδηρόδρομο. Εχουν κινητοποιηθεί, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι θα εργάζονται ασταμάτητα από τώρα μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, όπως εξήγησε ένας αξιωματούχος της SNCF το πρωί της Παρασκευής, διαβεβαιώνοντάς μας ότι «μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Πού συνέβησαν τα περιστατικά;
Τα επεισόδια στις γραμμές της SNCF έλαβαν χώρα στις : Vergigny (Yonne), στη γραμμή LGV Paris-Marseille- Vald'Yerre (Eure-et-Loir), στη γραμμή LGV Atlantique- Croisilles (Pas-de-Calais), στη γραμμή LGV Paris-Lille. Δύο περιστατικά ζημιών σημειώθηκαν μεταξύ του σταθμού TGV Meuse και Lamorville (Meuse) και μεταξύ Pagny sur Moselle (Meurthe-et-Moselle) και Lamorville.

Η δήλωση του Ατάλ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Αττάλ εξέφρασε τη λύπη του στο X για τις «μαζικές και σοβαρές» συνέπειες των πράξεων δολιοφθοράς που έπληξαν πολλές γραμμές υψηλής ταχύτητας το πρωί της Παρασκευής. «Σκέφτομαι όλους τους Γάλλους, όλες τις οικογένειες, που ετοιμάζονταν να πάνε διακοπές. Συμμερίζομαι τον θυμό τους και χαιρετίζω την υπομονή, την κατανόηση και την πολιτική τους ευαισθησία», έγραψε.



Στο μεταξύ, οι πολλοί επιβάτες που περιμένουν τα νέα για το τρένο τους κάθονται σετον σταθμό Gare Montparnasse. Κάποιοι έχουν βγάλει καρέκλες για κάμπινγκ, ενώ άλλοι παίζουν χαρτιά για να περιμένουν.

Πολλά τρένα προς Άμστερνταμ, Βρυξέλλες και Λιλ έχουν καθυστερήσει σήμερα Παρασκευή. Ο κόσμος στην αίθουσα αναμονής γίνεται όλο και μεγαλύτερος όσο περνάει το πρωί, αλλά οι επιβάτες παραμένουν ψύχραιμοι.


Ειδήσεις σήμερα:

Το δείπνο του Μακρόν στον Λούβρο για τους ηγέτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Το μενού έκπληξη, οι παρόντες και οι απόντες

Στην αντεπίθεση η τρανς κορη του Μασκ μετά την επίθεση του στη woke κουλτούρα: Τα έβγαλε όλα από το μυαλό του, δεν ήταν ποτέ δίπλα μου

Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές από τις Πανελλαδικές - Ποιες πλησίασαν πιο κοντά στα 20.000 μόρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr