Ολυμπιακοί Αγώνες: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού

Το Παρίσι φιλοξενεί για τρίτη φορά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ετοιμάζεται να αναδείξει όλες τις ομορφιές του μέχρι τις 11 Αυγούστου οπότε και θα πέσει η αυλαία

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού μπορεί να μην έχει εξαφανιστεί από τη ζωή μας, αλλά σίγουρα τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας που άλλαξε σχεδόν τα πάντα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα (και διαφορετικά).

Κι από το μουντό και παγωμένο (λόγω των αυστηρών μέτρων που είχαν επιβληθεί προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα διασπορά) Τόκιο, οι Ολυμπιακού Αγώνες, η μεγαλύτερη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού επιστρέφει στο Παρίσι (μετά από 100 χρόνια) που θέλει να δώσει το «φως» του στη διοργάνωση, παρουσιάζοντας αρκετές καινοτομίες.

Η τελετή έναρξης
Η τελετή έναρξης, με την οποία ξεκινούν και επίσημα οι Αγώνες, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ (Παρασκευή 26 Ιουλίου) με ώρα έναρξης τις 20:24... Ωστόσο το αγωνιστικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη 24 Ιουλίου οπότε και είχαμε την έναρξη των ομίλων σε ποδόσφαιρο, χάντμπολ, ράγκμπι αλλά και αγωνίσματα της τοξοβολίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η τελετή δεν θα πραγματοποιηθεί εντός του κεντρικού σταδίου, αλλά στον ποταμό Σηκουάνα που διασχίζει το Παρίσι.

Ψηφιακή δημιουργία για την τελετή έναρξης που πρόκειται να γίνει την προσεχή Παρασκευή στο Παρίσι


Οι 10.500 αθλητές από τις 206 χώρες που συμμετέχουν θα παρελάσουν μέσα σε βάρκες σε μια ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή 6 χιλιομέτρων από την Pont d'Iena ως την Pont d'Austerlitz.

Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 162 βάρκες, με τις μεγαλύτερες αριθμητικά αποστολές να έχουν τη δική τους ενώ κάποιες χώρες με λιγότερους αθλητές θα τη μοιράζονται.

Ισότητα των φύλλων
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα δούμε 32 αθλήματα με 48 αγωνίσματα και συνολικά θα αναδειχθούν 329 χρυσοί Ολυμπιονίκες, ενώ για πρώτη φορά έχουν 50-50 συμμετοχή των δύο φύλλων καθώς υπάρχουν 5.250 άνδρες αθλητές και 5.250 γυναίκες αθλήτριες!

Χορέψτε breaking
Από τα 32 αθλήματα, αυτό που θα κάνει ντεμπούτο στη γαλλική πρωτεύουσα είναι το… breaking το οποίο μάθαμε στη δεκαετία του ’80 ως break dance. Κι υπάρχει το αγώνισμα των γυναικών (B-Girls) και των ανδρών (B-Boys), αλλά και στις δύο περιπτώσεις είναι μονομαχίες ένας εναντίον ενός.



Αντιθέτως συγκριτικά με το Τόκιο εκτός έμειναν μπέιζμπολ/σόφτμπολ (η γυναικεία έκδοση) και το καράτε. Κι όσοι αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να μένει εκτός Αγώνων το καράτε και να υπάρχει το breaking η επίσημη απάντηση έχει να κάνει με την ανάγκη της ΔΟΕ να διεισδύσει στο νεανικό κοινό (και η ανεπίσημη με τις επιθυμίες των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων που δίνουν πάρα πολλά χρήματα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή).

Αγώνες σε ιστορικά μνημεία
Το Παρίσι φιλοξενεί για τρίτη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες (1900, 1924) και τώρα θα αξιοποιήσει ουκ ολίγα από τα ιστορικά του αξιοθέατα καθώς το μπιτς βόλεϊ θα διεξαχθεί μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, στις Βερσαλλίες η ιππασία και στο Grand Palais το ταεκβοντο.



Η Γαλλία χρειάστηκε να κατασκευάσει μόλις δύο εγκαταστάσεις (το Ολυμπιακό Κέντρο Κολύμβησης και αυτό της αναρίχησης) εξοικονομώντας πολλά χρήματα.

Από το Παρίσι στην... Ταϊτή!
Μπορεί η πλειοψηφία των αγωνισμάτων να διεξάγεται στο Παρίσι, αλλά η ιστιοπλοΐα θα φιλοξενηθεί στη Μασσαλία, οι αγώνες των ποδοσφαιρικών ομίλων σε Μπορντό, Ναντ, Λιόν, Σεν Ετιέν, Νίκαια, Μασσαλία, ενώ ο όμιλος που συμμετέχει και η Ελλάδα στο μπάσκετ θα φιλοξενηθεί στη Λιλ.

Ωστόσο υπάρχει και ένα αγώνισμα που ήδη έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό ρεκόρ πριν καν ξεκινήσουν οι αγώνες. Το σέρφινγκ στη δεύτερη παρουσία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα φιλοξενηθεί στην παραλία Τεαχούπο της Ταϊτής (γνωστή για τα τεράστια κύματα της) η οποία απέχει μόλις 15.700 χιλιόμετρα από το Παρίσι!

Η μασκότ
Οι Γάλλοι ξέφυγαν κι από την παράδοση που ήθελε τη (ή τις) μασκότ να είναι κάποιο ζώο κι επέλεξαν τον φρυγικό σκούφο, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη γαλλική δημοκρατία και την ελευθερία. Οι Φρύγες (η Ολυμπιακή Φρύγη και η Παραολυμπιακή Φρύγη, η οποία έχει ορατή αναπηρία), παρουσιάστηκαν πριν από δύο χρόνια και η αλήθεια είναι ότι η ιδέα των Γάλλων αποδείχθηκε εξαιρετικά έξυπνη με το μότο τους να είναι «Μόνοι μας μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα, αλλά μαζί μπορούμε να πάμε πιο μακριά»



Τι ισχύει για Ρωσία, Λευκορωσία
Από τις 206 χώρες που θα συμμετάσχουν θα απουσιάζουν Ρωσία και Λευκορωσία οι οποίες έχουν τιμωρηθεί λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο αθλητές από τις δύο χώρες θα συμμετάσχουν ως ουδέτεροι (Individual Neutral Athletes η επίσημη ονομασία τους), χωρίς όμως να παρίστανται στην τελετή έναρξης

Τα θέματα ασφάλειας
Η ασφάλεια είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη γαλλική κυβέρνηση και την οργανωτική επιτροπή. Ειδικά για την τελετή έναρξης έχουν επιστρατευτεί 50.000 αστυνομικοί, 18.000 στρατιώτες, drones και ότι άλλο σύγχρονο μέσο υπάρχει, ενώ στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν φτάσει και ενισχύσεις από άλλες χώρες (πέραν των ομάδων ασφαλείας που έχει ξεχωριστά κάθε αποστολή). Στο κέντρο της πόλης πρόσβαση θα εχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι που έχουν προμηθευτεί την ειδική κάρτα, ενώ όσοι εμπλέκονται στους Αγώνες (διαιτητές, δημοσιογράφοι, εθελοντές) έχουν ενημερωθεί ότι πέραν της διαπίστευσης και του διαβατηρίου τους πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή ενεργό το κινητό τους (για να βεβαιώνει το στίγμα του ότι είναι ο ιδιοκτήτης τους).

Ειδήσεις σήμερα:

Το δείπνο του Μακρόν στον Λούβρο για τους ηγέτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Το μενού έκπληξη, οι παρόντες και οι απόντες

Στην αντεπίθεση η τρανς κορη του Μασκ μετά την επίθεση του στη woke κουλτούρα: Τα έβγαλε όλα από το μυαλό του, δεν ήταν ποτέ δίπλα μου

Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές από τις Πανελλαδικές - Ποιες πλησίασαν πιο κοντά στα 20.000 μόρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr