Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Λεπτό προς λεπτό η τελετή έναρξης στο Παρίσι - Δείτε live

Φαντασμαγορικό σόου από τους Γάλλους με ξενάγηση στα μνημεία που σημάδεψαν την ιστορία τους - Όλες οι αποστολές σε πλοιάρια στον Σηκουάνα - Πάρτι με χορό και μουσική σε πλωτές πλατφόρμες

Η ώρα για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής του πλανήτη, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, έφτασε.

Τρία χρόνια (καθότι η διοργάνωση του 2020 έγινε το 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού) μετά το Τόκιο, το Παρίσι ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους 33ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που παραδοσιακά ξεκινούν με την τελετή έναρξης.

Κι όπως κάθε χώρα που διοργανώνει τους Αγώνες, έτσι και η Γαλλία έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να εντυπωσιάσει το παγκόσμιο κοινό με την τελετή έναρξης την επιμέλεια της οποίας έχει ο Τομά Ζολί.

Ανεξαρτήτως πάντως του τι έχει ετοιμάσει ο Ζολί (και περιμένουμε με ανυπομονησία να το δούμε όλοι), οι Γάλλοι διοργανωτές γράφουν ιστορία σήμερα καθώς για πρώτη φορά η τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά... εν πλώ!

Το σημείο εκκίνησης είναι η γέφυρα Οστερλίτς και περίου 100 πλοιάρια έχουν αναλάβει να μεταφέρουν στον Σηκουάνα τους 7.000 περίπου αθλητές και αθλήτριες από τις 206 αποστολές που συμμετέχου στους αγώνες.

Η διαδρομή μέχρι το Τροκαντέρο στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ είναι έξι χιλιόμετρα και από τους διοργανωτές έχει δοθεί οδηγία τα πλοιάρια να κινούνται με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο στόλος θα αποτελείται κυρίως από τα πλοιάρια μπατό μους που συνήθως μεταφέρουν τους τουρίστες από τη μια άκρη του Σηκουάνα στην άλλη. Επειδή όμως δεν επαρκούν, οι διοργανωτές έχουν φέρει ενισχύσεις από το Στρασβούργο.

Πρώτο θα είναι το πλοιάριο της ελληνικής αποστολής με τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη να είναι οι σημαιοφόροι και τους δύο πρωταθλητές μας να είναι από νωρίς στο Ολυμπιακό Χωριό (από εκεί όλη η αποστολή έφυγε μαζί για την παρέλαση).

Το σαμποτάζ στο δίκτυο των σιδηροδρόμων και η βροχή που έπεφτε μέχρι νωρίς το μεσημέρι (οι προβλέψεις αφήνουν ανοικτό το αν θα βρέχει και το βράδυ) έχουν προκαλέσει συναγερμό στις γαλλικές αρχές και ίσως κάποια πράγματα που είχαν σχεδιαστεί να μην γίνουν τελικά...

Το σίγουρο είναι στο καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν η Αγιά Νακαμουρά, η Σελίν Ντιόν και η Lady Gaga.

Η σκηνογραφία της τελετής θα έχει αναφορές σε όλους τους γαλλικούς θρύλους με την αθάνατη Εντίθ Πιαθ να πρωταγωνιστεί. Η Νακαμούρα θα ερμηνεύσει τραγούδια του Σαρλ Αζναβούρ, η  Ντιόν φέρεται ότι θα είναι αυτή που θα τραγουδήσει τον «Ύμνο στην αγάπη» (Hymne à l’amour) και η Lady Gaga το «Ζωή σαν ρόδο» (La Vie en Rose). Υπάρχουν πάντως αναφορές στα γαλλικά ΜΜΕ που θέλουν την τελευταία να κάνει ντουέτο με τη γαλλίδα τραγουδίστρια Αμανέ (ή και με την Σελίν Ντιόν). Κι όλα αυτά θα συνοδεύονται από χορευτές που θα βρίσκονται διάσπαρτοι στα 6 χιλιόμετρα της απόστασης που θα διανύσουν τα πλοιάρια.

Γενικότερα, οι Γάλλοι θα χρησιμοποιήσουν τον Σηκουάνα για να αναδείξουν τη δική τους ιστορία που θεωρούν ότι είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στον πλανήτη.

Στο επίκεντρο του σεναρίου αυτών των σχεδόν τεσσάρων ωρών ζωντανής μετάδοσης, θα παρακολουθήσουμε τη μεγάλη περιπέτεια του Παρισιού ανά τους αιώνες. Τέσσερις συγγραφείς επιστρατεύτηκαν για να γράψουν το σενάριο αυτής της βραδιάς: Ο ιστορικός Πατρίκ Μπουσερόν (συντονιστής της έκδοσης Παγκόσμιας Ιστορίας της Γαλλίας), η σεναριογράφος της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Ντι πουρ σαν» Φανί Ερερό, ο σκηνοθέτης στη σκηνή Νταμιάν Γκαμπριάκ και η μυθιστοριογράφος Λεϊλά Σλιμανί. Οι συγγραφείς έχουν δηλώσει ότι θα διηγηθούν την ιστορία μιας Γαλλίας που θα ξεπεράσει τις «γνωστές παραδοσιακές φιλοσοφικές αξίες που παρουσιάζονται μερικές φορές με υπερβολική αυτοπεποίθηση».

Όσον αφορά τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο, που θα ανάψει τον βωμό, όπως όλα δείχνουν κι εκεί πάμε για... ντουέτο με τους Τεντί Ρινέρ (Ολυμπιονίκης του τζούντο) και Μαρί Ζοζέ Περέκ (Ολυμπιονίκης του στίβου) να είναι τα μεγάλα φαβορί.

Επίσης η Μελίνα Ρομπέρ Μισόν (δισκοβόλος) και μια εκ των δύο σημαιοφόρων της Γαλλίας,  επιλέχθηκε για να διαβάσει τον όρκο των αθλητών στην τελετή έναρξης.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη για το Μάτι - Μάρτυρας κατά Λιμενικού: Δεν υπήρχε κανένα σκάφος, υπήρχε σκοτάδι και φόβος

Τουρκία: Βρετανοί τουρίστες «ξέμειναν» σε ένα άδειο ξενοδοχείο, εξαιτίας τoυ σφάλματος της Crowdstrike

Γαλλία: «Θα έχει συννεφιά ή θα βρέχει;» - Αγωνιούν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr