Παρίσι 2024: Ο μπλε «Διόνυσος» της τελετής έναρξης σπάει την σιωπή του μετά τις αντιδράσεις για τον Μυστικό Δείπνο

Παρίσι 2024: Ο μπλε «Διόνυσος» της τελετής έναρξης σπάει την σιωπή του μετά τις αντιδράσεις για τον Μυστικό Δείπνο

«Δεν θα ήταν διασκεδαστικό, αν δεν υπήρχαν αντιπαραθέσεις» είπε ο ηθοποιός και τραγουδιστής Phillippe Katerine

smurf_dionisos_xr
Ο «γυμνός μπλε άνθρωπος» που πρωταγωνίστησε στο δρώμενο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που κάποιοι ονόμασαν ως παρωδία του Μυστικού Δείπνουέσπασε τη σιωπή του και μίλησε για το σκετς που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής Phillippe Katerine υποδύονταν τον Έλληνα θεό του κρασιού Διονύσο σε μια αναπαράσταση που προκάλεσε αντιδράσεις με πολλούς να λένε πως επρόκειτο για την διάσημη απεικόνιση από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι του Μυστικού Δείπνου (προκαλώντας μάλιστα για την αντίδραση της γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας).

Ωστόσο, ο ηθοποιός υπεραμύνθηκε τον ρόλο του, λέγοντας: «Δεν θα ήταν διασκεδαστικό αν δεν υπήρχαν αντιπαραθέσεις. Δεν θα ήταν βαρετό αν όλοι συμφωνούσαν σε αυτόν τον πλανήτη;». Κάποιοι πάντως δεν εντυπωσιάστηκαν. Κατηγόρησαν αντιθέτως τους διοργανωτές ότι δημιούργησαν μια «woke» παρωδία του εμβληματικού πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος».

Στην τελετή έναρξης συμμετείχαν μοντέλα, χορευτές, είδωλα της μόδας και drag queens, καθώς συγκεντρώνονταν σε μια γέφυρα πάνω από τον Σικουάνα γύρω από ένα τραπέζι, το οποίο χρησίμευε και ως πασαρέλα.
Blue_Man1
Στο κέντρο βρισκόταν μια γυναίκα που φορούσε χρυσό στέμμα, περιτριγυρισμένη από πολλές drag queens και δεκάδες χορευτές και καλλιτέχνες. Μια επίδειξη μόδας που παρουσίαζε ρούχα σχεδιασμένα από μερικούς από τους πιο υποσχόμενους νέους σχεδιαστές της Γαλλίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σκηνής, καθώς οι καθήμενοι εκατέρωθεν εκτελούσαν επιδέξια χορογραφία.
Mystikos_Deipnos1

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και το είδωλο του Drag Race, η Nicky Doll, η οποία έχει εμφανιστεί στο γαλλικό franchise, RuPaul's Drag Race UK vs The World και τώρα φιλοξενεί τη δική της εκδοχή στη Γαλλία.
Mystikos_Deipnos
Ορισμένοι τηλεθεατές παρομοίασαν τον ηθοποιό με «στρουμφάκι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φορούσε ένα στενό μπλε κορμάκι που άφηνε ελάχιστα στη φαντασία.

Η αντίδραση της καθολικής εκκλησίας

Αρκετοί εκπρόσωποι θρησκειών εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους κάνοντας λόγο ότι ήταν προσβολή για την πίστη των Χριστιανών καθολικών. Χαρακτηριστική όμως είναι η αντίδραση της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας.

Σε δήλωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι παρότι η τελετή προσέφερε υπέροχες στιγμές σε όλον τον κόσμο, ωστόσο, περιλάμβανε και σκηνές χλευασμού της Χριστιανοσύνης για τις οποίες όπως τονίζεται «λυπούμαστε βαθιά».


«Σκεφτόμαστε όλους τους Χριστιανούς σε όλες τις ηπείρους που έχουν πληγωθεί από αυτές τις σκηνές», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια δήλωση, γίνεται λόγος για «ιδεολογικές προκαταλήψεις λίγων καλλιτεχνών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας

Ενόψει των αγώνων του Παρισιού το έργο «Ιερά Παιχνίδια» έχει κινητοποίησει για σχεδόν τρία χρόνια πολλούς Καθολικούς που συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν τον αθλητικό ενθουσιασμό γύρω από τους αγώνες του Παρισιού, ένα υπέροχο γεγονός που διοργανώνει η χώρα μας.

Την περασμένη εβδομάδα, με χαρά διοργανώσαμε και την εναρκτήρια λετιουργία της Ολυμπιακής εκεχειρίας παρουσία πολλών θρησκευτικών, πολιτικών και αθλητικών προσωπικοτήτων.

Πιστεύουμε ότι οι αξίες και οι αρχές που εκφράζονται και διαδίδονται από τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες συμβάλλουν σε αυτή την ανάγκη για ενότητα και αδελφότητα που τόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος μας, με σεβασμό στις πεποιθήσεις όλων, γύρω από τον αθλητισμό που μας ενώνει και παράγει την ειρήνη στα έθνη και τις καρδιές τους.

Η τελετή έναρξης χθες, προσέφερε σε όλον τον κόσμο υπέροχες στιγμές ομορφιάς, χαράς, πλούσιες σε συναισθήματα παγκοσμίως.

Όμως, δυστυχώς, η ίδια τελετή περιλάμβανε και σκηνές χλελυασμού του Χριστιανισμού για τις οποίες λυπούμαστε βαθιά.

Ευχαριστούμε τα μέλη άλλων θρησκειών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Σήμερα, σκεφτόμαστε ολους τους χριστιανούς σε όλες τις ηπείρους του κόσμου που πληγώθηκαν από αυτές τις σκηνές. Πρέπει να καταλάβουν ότι η ολυμπιακή γιορτή εκτείνεται πέρα από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις λίγων καλλιτεχνών.

Ο αθλητισμός είναι μια υπέροχη ανθρώπινη δραστηριότητα που ευφραίνει βαθιά τις καρδιές των αθλητών και των θεατών.

Ο Ολυμπισμόςείναι ένα κίνημα που υπηρετεί την πραγματικότητα της ενότητας και της αδελφότητας.

Θέση στον αγωνιστικό χώρο ας φέρει η αλήθεια, η παρηγορία και η χαρά σε όλους.

Πάντως, το σκεπτικό των διοργανωτών ήταν να αναδείξουν την νυχτερινή ζωή του Παρισιού και ταυτόχρονα να αποδείξουν ότι η γαλλική πρωτεύουσα είναι ένας τόπος, ανεκτικότητας, ευχαρίστησης και ανατροπής. Από την άλλη, κάποιοι σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για αναπαράσταση κάποιου ιερού βιβλίου ή εικόνας αλλά ενός καλλιτέχνη που φαντάστηκε πως θα ήταν ο μυστικός δείπνος.



Δείτε κάποιες από τις αντιδράσεις στο διαδίκτυο










Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές την Κυριακή - Τα βλέμματα σε πόλο, τένις και κολύμβηση


Αντίποινα του Ισραήλ στον Λίβανο - «Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ» λένε οι IDF μετά το μακελειό στα Υψίπεδα του Γκολάν


Κασσελάκης για Πολάκη: Είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με έργο, αντιπολιτευτική ισχύ και ανιδιοτελή παρουσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK