Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο καθαρισμός του Σηκουάνα στοίχισε €1,4 δισ. και τον έκριναν ακατάλληλο λόγω της χθεσινής καταιγίδας

Αναβλήθηκαν οι προπονήσεις τριάθλου μετά την έντονη βροχόπτωση του Σαββάτου - Οι αγώνες που αναβλήθηκαν θα διεξαχθούν κανονικά την Τρίτη και την Τετάρτη, διαβεβαιώνουν οι διοργανωτές

Οι βροχοπτώσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου στο Παρίσι, μόλυναν τα νερά του Σηκουάνα τις ώρες που ακολούθησαν, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να ακυρώσουν την προπόνηση τριάθλου που είχε προγραμματισθεί για σήμερα το πρωί στον περίφημο ποταμό, αλλά παραμένουν «βέβαιοι» ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το τρίαθλο είναι το πρώτο Ολυμπιακό άθλημα που θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν από την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, την δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.



Σήμερα τα ξημερώματα, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, η διεθνής ομοσπονδία τριάθλου, καθώς και οι τοπικές αρχές, έλαβαν την «κοινή απόφαση να ακυρώσουν το κολυμβητικό μέρος της εξοικείωσης» που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, επειδή «τα επίπεδα μόλυνσης του νερού δεν παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι διοργανωτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ο κατακλυσμός της προηγούμενης ημέρας (σ.σ. περίπου 16 χιλιοστά νερού), ήταν πιθανό να υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού. Δεν διευκρινίσθηκε, ωστόσο, το επίπεδο των βακτηρίων E.Coli και εντερόκοκκου που πρέπει να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, αλλά τονίστηκε «η προτεραιότητα της υγείας των αθλητών».



Πριν από την κολύμβηση που έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη και την Τετάρτη, οι τριαθλητές έχουν την ευκαιρία να «εξοικειωθούν» με το ποτάμι, ακόμα κι αν κάποιοι αποφασίσουν να συνεχίσουν την προπόνηση στην πισίνα, ιδίως στη θρυλική πισίνα George Vallerey στα ανατολικά του Παρισιού, όπου κολύμπησαν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924. «Τα αγωνίσματα τρεξίματος και ποδηλασίας» για την πρωινή προπόνηση της Κυριακής «θα πραγματοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί», ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές.

Ο καθαρισμός στοίχισε 1,4 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται πως 1,4 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολάρια) στοίχισε ο καθαρισμός ενός συστήματος ύδρευσης που διατρέχει την πολυπληθέστερη μητροπολιτική περιοχή της Ευρώπης αποδείχθηκε πολύ δαπανηρός, με το νότιο υπερ-αγωγό αποχέτευσης να απαιτεί μόνο δαπάνες ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρισμός του ποταμού Σηκουάνα, του τόπου διεξαγωγής των αγώνων τριάθλου και κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ήταν ένα από τα υλικοτεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές της γαλλικής διοργάνωσης. Γι αυτό άλλωστε στοίχισε και όπως αναφέρει το Bloomberg, 1,4 δισ. ευρώ.


Από το 1923, η κολύμβηση και η κατάδυση στον Σηκουάνα έχει απαγορευτεί κυρίως λόγω του κινδύνου για την υγεία λόγω του βρώμικου νερού και των βακτηρίων.

Έτσι, το Παρίσι 2024 έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα πολύπλοκο και δαπανηρό έργο, με την υποστήριξη του κράτους, το οποίο περιελάμβανε τη διαχείριση των λυμάτων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας, σταθμούς φιλτραρίσματος και λεκάνες βροχής για τη μείωση της βακτηριακής μόλυνσης του ποταμού από τα κοπρανώδη απόβλητα.

Μετά το αθλητικό γεγονός, οι αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τοπικές παραλίες και περιοχές κολύμβησης στον Σηκουάνα, οι οποίες θα είναι ανοιχτές από το 2025. Όπως η Κοπεγχάγη, το Μόναχο ή η Ζυρίχη, το Παρίσι και τα περίχωρά του θέλουν οι κάτοικοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα ανοιχτά νερά της πόλης για να δροσίζονται, κάτι που ήταν κοινή πρακτική τον 17ο αιώνα.

Το Παρίσι συζητούσε σοβαρά την ιδέα να καταστήσει τον Σηκουάνα ιδανικό για κολύμβηση ήδη από το 1988, όταν ο τότε δήμαρχος Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε για πρώτη φορά να καθαρίσει τον ποταμό. Το σχέδιο αυτό έμεινε στο ράφι για δεκαετίες.

Ο πλήρης καθαρισμός του Σηκουάνα προτάθηκε στο πλαίσιο της υποψηφιότητας του Παρισιού για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ως ένας τρόπος για να δείξουν οι ηγέτες της πόλης ότι η διεξαγωγή των αγώνων θα «εξασφάλιζε ότι η υποψηφιότητά μας θα ήταν χρήσιμη για τους Παριζιάνους». Οι ίδιες οι εργασίες ξεκίνησαν το 2016. Το 2017, το Παρίσι εγκαινίασε σημεία κολύμβησης ανοιχτού νερού κατά μήκος της πρόσφατα καθαρισμένης ανατολικής αλυσίδας καναλιών της πόλης, τα οποία εκβάλλουν στον Σηκουάνα.

Το Παρίσι έχει ήδη την εμπειρία του παρελθόντος για το πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθούν καθαρά τα ανοιχτά ύδατα: Τα νέα σημεία κολύμβησης στο κανάλι χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά αρκετές φορές λόγω βακτηρίων στο νερό, αν και ως επί το πλείστον παρέμειναν ανοιχτά. Όσον αφορά τον κύριο όγκο του ποταμού, η προολυμπιακή ποιότητα των υδάτων ήταν λίγο δύσκολη λόγω των πρόσφατων ισχυρών βροχοπτώσεων, και η νέα υποδομή δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τον εντοπισμό ανεπιθύμητων βακτηρίων μόλις στις αρχές Ιουλίου. Έκτοτε, οι ξηρότερες συνθήκες βελτίωσαν τα πράγματα και το νερό αναμενόταν να παραμείνει καθαρό για τους αγώνες κάτι που ωστόσο αποδείχθηκε ως ευσεβής πόθος αφού με την πρώτη δυνατή βροχόπτωση η ποιότητα του νερού αλλοιώθηκε.


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στον ΧΥΤΑ Φυλής: Νεκρός οδηγός απορριμματοφόρου που παρασύρθηκε από το όχημά του

Οργή στη Μέση Ανατολή για το μακελειό με τα 12 νεκρά παιδιά - Φόβοι για κλιμάκωση, αντίποινα του Ισραήλ και απειλές στη Χεζμπολάχ


Έκκληση ακτιβιστών για τα γαϊδουράκια «ταξί» της Ρόδου - Για κακομεταχείριση μιλά η DailyMail, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr