Σάλος στους Ολυμπιακούς με δύο αθλήτριες της πυγμαχίας - Έχουν ανδρικά χρωμοσώματα, η Ομοσπονδία τις απέκλεισε, αλλά η ΔΟΕ τους επιτρέπει να αγωνιστούν

Σάλος στους Ολυμπιακούς με δύο αθλήτριες της πυγμαχίας - Έχουν ανδρικά χρωμοσώματα, η Ομοσπονδία τις απέκλεισε, αλλά η ΔΟΕ τους επιτρέπει να αγωνιστούν

Οι πυγμάχοι, από την Αλγερία και τη Ταϊβάν είχαν αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά στο Παρίσι ίσχυσαν διαφορετικοί κανόνες - «Εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση» λένε αθλήτριες

Imane-Khelif-Lin-Yu-ting-arthrou
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο γυναίκες πυγμάχους, που έχουν χρωμοσώματα ανδρών αλλά βιολογικά είναι γυναίκες και στο παρελθόν δεν πέτυχαν στα τεστ καταλληλότητας φύλου, να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με άλλες γυναίκες.

Πρόκειται για την Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία που αγωνίζεται στα 66 κιλά και την Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν στα 57 κιλά που είχαν αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε γίνει πέρυσι στο Νέο Δελχί.

Η Κελίφ είχε αποκλειστεί λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ από τη δυο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Λιν αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση. 

Κλείσιμο





Όπως ισχυρίστηκε η IBA, οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων των πυγμάχων έδειξαν χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι τα ανδρικά, αντί για τα ΧΧ των γυναικών.

Η IBA έχει θέσει αυστηρά όρια για τους αθλητές και ειδικά για τις αθλήτριες σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που συνδέεται με τους άνδρες αν και ανιχνεύεται και στις γυναίκες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι δύο αθλήτριες δεν είναι τρανς, πιθανόν όμως να είναι ίντερσεξ άτομα, στα οποία τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους δεν ταιριάζουν με το φύλο τους. Αυτό μπορεί να γίνει εμφανές στη γέννηση, πολλές φορές στην εφηβεία ή και ακόμη αργότερα στο μέλλον.


Η περίπτωση των δύο αθλητριών ήλθε στην επικαιρότητα εξαιτίας της ανάληψης ευθύνης για τη διοργάνωση του πυγμαχικού τουρνουά από τη ΔΟΕ, όταν για διαδικαστικούς λόγους η IBA αποκλείστηκε από τη διοργάνωση των αγωνισμάτων στο Παρίσι. Η ΔΟΕ, με τη σειρά της υιοθέτησε πιο χαλαρούς κανονισμούς σε σχέση με αυτούς της IBA.

Τελικά οι αθλήτριες θα αγωνισούν κανονικά την Πέμπτη και την Παρασκευή, κάθε μία στην κατηγορία της, απόφαση που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στις τάξεις του αθλήματος.

Είναι μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» απόφαση, δήλωσε η αρχηγός της αυστραλιανής πυγμαχίας Κέιτλιν Πάρκερ ενόψει μιας πιθανής αναμέτρησης με μία από τις συναθλήτριές της.

«Δεν συμφωνώ με το να τους επιτρέπεται να αγωνίζονται στον αθλητισμό, ειδικά στα μαχητικά αθλήματα», δήλωσε η Πάρκερ και πρόσθεσε ότι «μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνο».



Όπως είπε έχει αγωνιστεί με άνδρες στο παρελθόν και ξέρει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για τις αθλήτριες. «Βιολογικά και γενετικά θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα και στα μαχητικά αθλήματα μπορεί να είναι επικίνδυνο», επισήμανε.

Εξέφρασε ακόμη και την αγωνία της για το μέλλον της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Είναι το παλαιότερο ολυμπιακό άθλημα. Η γυναικεία πυγμαχία εισήχθη μόλις το 2012 και θέλω να τη δω για τα επόμενα 100, 200 χρόνια», εξήγησε.


Ειδήσεις σήμερα:

Αίας Μανθόπουλος: Ο γιος του υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ - Κάνοντάς τον υπερήφανο, έγραψε ο 18χρονος

Πέθανε ο Νίκος Κυριακίδης, ο Νιόνιος από το «Κωνσταντίνου και Ελένης»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Ιταλός κολυμβητής, Τόμας Τσεκόν, είναι για τα social media «ο πιο όμορφος αθλητής»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network