Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποια είναι η Ιμάνι Κελίφ, η ίντεσεξ αθλήτρια που βρέθηκε στο επίκεντρο σχολιασμού

Έπειτα από τον αγώνα της ενάντια στην Άντζελα Καρίνι, που πήρε τεράστια έκταση και δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, δημιουργήθηκαν απορίες γύρω από την ταυτότητα της Ιμάνι Κελίφ

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η παγκόσμια αθλητιική κοινότητα και οι οπαδοί των Ολυμπιακών Αγώνων ασχολούνται, κυρίως, με ένα γεγονός: Την ήττα της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι από την ίντερσεξ Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την Πέμπτη 1 Αυγούστου, η Καρίνι αγωνίστηκε στην κατηγορία των 66 κιλών γυναικών ενάντια στην Κελίφ. Ωστόσο, η αναμέτρησή τους κράτησε μόλις 46 δευτερόλεπτα, καθώς η Κελίφ με μια γροθιά την έκανε να γυρίσει στον πάγκο της και να ζητήσει από τον προπονητή της να αποχωρήσει, έχοντας, βέβαια, αντέξει το πρώτο χτύπημα. «Δάσκαλε με πόνεσε τόσο πολύ, που δεν θέλω να συνεχίσω...», φέρεται να είπε στον προπονητή της σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

«Πιστεύεις ότι μπορείς να τελειώσεις τουλάχιστον τον πρώτο γύρο; Έτσι θα έχουμε λίγο χρόνο να το συζητήσουμε και να αποφασίσουμε», την ρώτησε ο Εμανουέλε Ρεντσίνι, αλλά η αθλήτριά του, του απαντά: «Όχι, είναι μάταιο...». 

Σε δηλώσεις που προέβη η Ιταλίδα μετά το συμβάν, αναφέρθηκε σε «αδικία», ενώ δήλωσε πως «δεν είχε όρεξη να αγωνιστεί», μετά το δεύτερο χτύπημα που δέχθηκε.

Σήμερα, Παρασκευή 2 Αυγούστου, ωστόσο, αναφερόμενη στο συμβάν, υπογράμμισε ότι «θέλει να ζητήσει συγγνώμη» από την αντίπαλό της για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις στιγμές μετά τον αγώνα. «Όλη αυτή η διαμάχη με στεναχωρεί» δήλωσε η Καρίνι στην ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport. «Αν η ΔΟΕ είπε ότι μπορεί να αγωνιστεί, σέβομαι αυτή την απόφαση» συμπλήρωσε. Η Καρίνι δήλωσε πως το ότι εγκατέλειψε τον αγώνα ήταν ένα ώριμο βήμα που έπρεπε να κάνει, αλλά εξέφρασε τη λύπη της που δεν έσφιξε το χέρι της Κελίφ μετά.

Ποια είναι η Ιμάνι Κελίφ;

Έπειτα από το συμβάν που πήρε τεράστια έκταση και δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, δημιούργησε απορίες γύρω από την ταυτότητα της Ιμάνι Κελίφ.

Η 25χρονη Αλγερινή πυγμάχος ξεκίνησε να ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα ερασιτεχνικά, προτού αγωνιστεί στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, η πυγμαχία δεν ήταν κάτι που την τράβηξε εξαρχής. Σε συνέντευξή της στη UNICEF, η αθλήτρια δήλωσε ότι ως έφηβη ασχολούταν με το ποδόσφαιρο και ήταν μάλιστα πολύ καλή σε αυτό, αλλά δεχόταν απειλές και πειράγματα από τα αγόρια του χωριού Τιαρέτ στη δυτική Αλγερία, όπου μεγάλωσε. «Το ποδόσφαιρο δεν ήταν άθλημα για κορίτσια», της έλεγαν. 

Η ικανότητά της να αποφεύγει τις γροθιές των αγοριών ήταν αυτό που στην πραγματικότητα την οδήγησε στην πυγμαχία. Στα 16 της άρχισε για πρώτη φορά να ασχολείται με αυτήν. 

Βέβαια, ούτε αυτό ήταν αποδεκτό για μια Αλγερινή κοπέλα. Ο πατέρας της Κελίφ, ένας ηλεκτροσυγκολλητής που εργαζόταν μακριά από το σπίτι του στην έρημο Σαχάρα, δεν θα ενέκρινε ποτέ η κόρη του να ασχοληθεί με την πυγμαχία. Για αυτό και το μοιράστηκε μόνο με τη μητέρα της, η οποία τη βοήθησε να συγκεντρώσει χρήματα για το εισιτήριο του λεωφορείου που έπαιρνε για να προπονηθεί χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της, πουλώντας ανακυκλωμένα μεταλλικά απορρίμματα και κουσκούς, το παραδοσιακό βορειοαφρικανικό πιάτο.

Η Κελίφ συμμετείχε, επίσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 και διακρίθηκε το 2022, κερδίζοντας αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας το 2022.

Τον Μάρτιο του 2023, η Κελίφ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για έναν άλλο λόγο: η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) την απέκλεισε από έναν αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, λέγοντας ότι ένας έλεγχος έδειξε ότι «δεν πληρούσε τα απαιτούμενα απαραίτητα κριτήρια επιλεξιμότητας» και «διαπιστώθηκε ότι είχε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων αθλητριών», αναφέροντας τα υψηλά για τον θεσμό επίπεδα τεστοστερόνης που βρέθηκαν κατά τα τεστ φύλου, αναφέρει το CNN. Έτσι, δεν κατάφερε να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. 

Σημειώνεται πως η Κελίφ έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως μία από τις εθνικές πρέσβειρές του στα δικαιώματα των παιδιών.

H στάση της ΔΟΕ

Η ΔΟΕ υπερασπίζεται την απόφασή της να επιτρέψει τη συμμετοχή των γυναικών, ενώ επικρίνει την απόφαση της IBA να τις αποκλείσει, λέγοντας ότι ελήφθη πρακτικά χωρίς την έγκριση των διοικητικών οργάνων.

Εξηγεί ακόμη ότι «έχουμε δει σε δημοσιεύματα παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με δύο αθλήτριες» και καταλήγει λέγοντας ότι «η σημερινή επιθετικότητα εναντίον των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμιά σωστή διαδικασία».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

«Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις...Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Μονάδα Πυγμαχίας Παρίσι 2024 (PBU). Όπως και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας τους κανονισμούς που ισχύουν επί του παρόντος.

Οι ανάμικτες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Παράλληλα με τα ποστ που υποστήριζαν την Άντζελα Καρίνι, όπως χαρακτηριστικά εκείνο του Έλον Μασκ, τα οποία κατέκλυσαν την πλάτφόρμα «Χ» αμέσως μετά τον αγώνα, υπήρξαν και ορισμένες δημοσιεύσεις υπέρ της Κελίφ.

Χαρακτηριστικά, μια πυγμάχος, η Ιρλανδή Έιμι Μπρόντχερστ, η οποία κέρδισε πρόσφατα την Κελίφ σε ανάρτησή της είπε τα εξής:

«Μου στέλνουν πολλά μηνύματα και με ρωτάνε για την Κελίφ. Προσωπικά δεν νομίζω ότι κλέβει. Έτσι γεννήθηκε και δεν είναι στον έλεγχο της. Το γεγονός ότι έχει ηττηθεί από εννέα γυναίκες στο παρελθόν, τα λέει όλα».


Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που μίλησαν για κακόβουλες επιθέσεις ενάντια στην Κελίφ αναφορικά με το ότι είναι ίντερσεξ, μοιράζοντας φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι μεγάλωσε ως γυναίκα.

 Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Καρίνι ζητάει συγγνώμη από την intersex αντίπαλό της - «Σέβομαι την απόφαση της ΔΟΕ»

Ηράκλειο: Η στιγμή της σφοδρής σύγκρουσης τριών οχημάτων - Δείτε βίντεο

Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. με το καΐκι στο Κάτω Κουφονήσι για το παράνομο κάμπινγκ - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr