Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιατί η Αμερικανίδα σφαιροβόλος αγωνίζεται με μάσκα - Το μετάλλιο στο Τόκιο και η παρατήρηση στο BBC

«Χουλκ» είναι το παρατοσύκλι της Ρέιβεν Σόντερς που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην Ιαπωνία - Είχε αποκλειστεί για 18 μήνες γιατί απέφυγε τρεις ελέγχους ντόπινγκ

Η Ρέιβεν Σόντερς έκανε θραύση κατά τη διάρκεια των προκριματικών της σφαιροβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού την Πέμπτη, λόγω της ιδιαίτερα εκκεντρικής εμφάνισής της.

Η Σόντερς, που δηλώνει non binary, φορούσε μια μαύρη μάσκα full-face και γυαλιά ηλίου καθώς προσπαθούσε να μπει στον τελικό. Ωστόσο δεν ήταν μια τυχαια επιλογή από την Αμερικανίδα η οποία έχει το παρατσούκλι «Χουλκ», αλλά έχει δηλώσει και πως ταυτίζεται με τον υπέρ-ήρωα. Όπως λέει η ίδια, αισθάνεται πως ο Χουλκ είναι το alter ego της όταν αγωνίζεται καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το άγχος με το οποίο συνεπάγεται ο αθλητισμός σε κορυφαίο επίπεδο. Ισχυρίζεται ότι ταυτίζεται με τον δύσκολο δρόμο του υπερήρωα προς τον έλεγχο της δύναμης και της ισχύος του.
 

«Στην αρχή δυσκολευόμουν να ελέγξω πότε έβγαινε ο Χουλκ ή πότε δεν έβγαινε» δήλωσε η ίδια στο Yahoo Sports το 2021. «Αλλά μέσα από την πορεία μου, ειδικά όταν ασχολήθηκα με την ψυχική υγεία και τέτοια πράγματα, έμαθα πώς να διαμερισματοποιώ, με τον ίδιο τρόπο που ο Μπρους Μπάνερ έμαθε να ελέγχει τον Χουλκ. Εμαθε πώς να αφήνει τον Χουλκ να βγαίνει τις σωστές στιγμές και με αυτόν τον τρόπο του έδινε και ένα σημάδι ψυχικής ηρεμίας. Αλλά όταν έβγαινε, ο Χουλκ έσπαγε ό,τι έπρεπε να σπάσει».

Η 28χρονη συνήθισε να φοράει μάσκες κατά τη διάρκεια των περιορισμών του κορωνοϊού και συνέχισε να το κάνει, λέγοντας ότι αυτό την βοηθά να συγκεντρωθεί και να αποφύγει να μιλά με άλλους ανταγωνιστές που μπορεί να της αποσπάσουν την προσοχή κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγώνων.

Η Σόντερς σχημάτισε ένα «Χ» με τους καρπούς τους στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Τόκιο. Όπως είχε πει, ήταν ένα σήμα υποστήριξης στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και της ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η χειρονομία αντιπροσωπεύει «το σημείο τομής όπου συναντώνται όλοι οι άνθρωποι που καταπιέζονται».



Η ΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα για τη χειρονομία, καθώς είχε απαγορεύσει στους αθλητές να διαμαρτύρονται στο βάθρο στο Τόκιο, αλλά η Σόντερς δεν τιμωρήθηκε.

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί και η σεξουαλικότητά της καθώς σχολιαστές στο BBC αναγκάστηκαν να απολογηθούν, αφού ένας εξ αυτών αναφέρθηκε στην 28χρονη ως «αυτή», ενώ έχει δηλώσει non binary και θέλει να την προσφωνούν με τις αντωνυμίες αυτοί/αυτές.
 

Η Σόντερς, η οποία απολαμβάνει να παίζει πιάνο στον ελεύθερο χρόνο της, έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, τερματίζοντας πέμπτη πριν κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στο Τόκιο. Ηταν επίσης ταλαντούχα μπασκετμπολίστας πριν επικεντρωθεί στον στίβο στο κολέγιο.

«Είχα όνειρα για το μπάσκετ. Αρχικά άρχισα να ασχολούμαι με τη σφαιροβολία για να βοηθήσω το μπάσκετ», δήλωσε η ίδια. «Δεν το σκέφτηκα πολύ, αλλά έπαιζα μπάσκετ από την τρίτη δημοτικού. Στην πραγματικότητα σκεφτόμουν να μετακομίσω στη Φλόριντα με έναν ξάδερφο πριν ξεκινήσω με τη σφαιροβολία. Έτσι μου έδωσε έναν λόγο να μείνω στο σπίτι και να προπονηθώ».  

Η τρίτη προσπάθεια της 28χρονης στα 18.62μ. την Πέμπτη της έδωσε την πρόκριση για τον τελικό της Παρασκευής. Η Σάρα Μίτον από τον Καναδά ηγήθηκε των προκριματικών με βολή στα 19.77μ. Η Σόντερς είχε τιμωρηθεί με 18μηνο αποκλεισμό για την παράλειψη τριών ελέγχων ντόπινγκ και έχασε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023. Η αναστολή έληξε τον Φεβρουάριο του 2024, επιτρέποντάς της να αγωνιστεί στους Αγώνες του Παρισιού.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποινή κάθειρξης 10 ετών για τον διεστραμμένο Βρετανό ζωολόγο που είχε βιάσει και βασανίσει πάνω από 42 σκυλιά


Στα ύψη η ένταση στο Ισραήλ που απειλεί να εξοντώσει τον νέο ηγέτη της Χαμάς εν αναμονή της ιρανικής επίθεσης

Με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία ο 19χρονος τζιχαντιστής που ετοίμαζε χτύπημα σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στην Αυστρία`
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr