Ολυμπιακοί Αγώνες: «Χάλκινος» ο Κουρουγκλίεφ, νίκησε στον τελικό του ρεπεσάζ με 5-4 τον Αμινέ

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Χάλκινος» ο Κουρουγκλίεφ, νίκησε στον τελικό του ρεπεσάζ με 5-4 τον Αμινέ

Ο Έλληνας πρωταθλητής στον τελικό του ρεπεσάζ κατάφερε να χαρίσει στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο στην πάλη μετά από 20 χρόνια - «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που με βοήθησε να πάρω την ελληνική υπηκοότητα»

olympics-arthrou-02
Από το 2004 είχαμε να πανηγυρίσουμε ένα μετάλλιο στο άθλημα της πάλης, αλλά τα καταφέραμε έστω και με δραματικό τρόπο

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d3bm15uqtodt)

Όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ πήρε το ελληνικό διαβατήριο στα χέρια του (ενώ είχε χαρίσει στη χώρα μας δύο ευρωπαϊκά μετάλλια έχοντας προσωρινή άδεια παραμονής) οι γνώστες του αθλήματος ήταν σίγουροι ότι στο Παρίσι ο γεννημένος στο Νταγκεστάν της Ρωσία παλαιστής θα έφερνε στην Ελλάδα ένα μετάλλιο και στην κατηγορία των 86 κιλών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κλείσιμο
Στην κλήρωση του Ολυμπιακού τουρνουά δεν στάθηκε τυχερός καθώς στον προημιτελικό βρέθηκε αντίπαλος του Ιρανού Χασάν Γιαζντανιτσαράτι σ' έναν αγώνα που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο τελικός της κατηγορίας των 86 κιλών...

«Συγγνώμη από τους Έλληνες, θα τα δώσω όλα για το χάλκινο», είχε υποσχεθεί το μεσημέρι της Πέμπτης, ελπίζοντας ότι ο Ιρανός θα έφτανε μέχρι τον τελικό όπως και έγινε. Κι ο ίδιος φρόντισε να κρατήσει την υπόσχεση του.

Το πρωί στον πρώτο αγώνα των ρεπεσάζ διέλυσε με 10-0 τον Αυστραλό Τζέιντεν Αλεξάντερ Λόρενς και το τελευταίο εμπόδιο ήταν ο Μάιλς Ναζέμ Αμινέ από το Σαν Μαρίνο (αλλά αμερικανικής καταγωγής).

6288883
6288896


Ο Νταουρέν, ο οποίος δεν είχε μπορέσει να αγωνιστεί σε Ολυμπιακό τουρνουά με τα χρώματα της Ρωσίας (έπεφτε συνεχώς πάνω στον Αρτούρ Ναϊμόνοφ), δεν μπορούσε να αφήσει αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη...

Μπήκε στον αγώνα με απόλυτη συγκέντρωση, απέφυγε τις επιθέσεις του αντιπάλου του στα πρώτα δευτερόλεπτα και ένα λεπτό πριν τελειώσει το πρώτο τρίλεπτο πήρε τους δυο πρώτους του πόντους.

Ο Αμινέ δεν έδειχνε να έχει τρόπο να τον απειλήσει κι όταν μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό του αγώνα έγινε το 4-0, όλα έμοιαζαν να έχουν τελειώσει... Κι όμως 7 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε το σκορ έγινε 4-2 και με το σφύριγμα του διαιτητή ο Αμινέ έκανε μια τελευταία επίθεση απειλώντας με ισοφάριση με τον Νταουρέν να κρατιέται οριακά. Ο διαιτητής έδωσε έναν πόντο στον αθλητή από το Σαν Μαρίνο, ωστόσο προσέφυγε στο βίντεο για να έχουμε δύο πόντους στον Αμινέ και έναν στον Κουρουγκλίεφ για το τελικό 5-4 και το 8ο ελληνικό μετάλλιο της Ελλάδας στο Παρίσι.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια στο να πάρω την ελληνική υπηκοότητα»

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d3bmews7cugx)


«Εγώ δεν ήρθα εδώ για το χάλκινο. Ο στόχος μου ήταν το χρυσό, αλλά ο Θεός μου έδωσε αυτό το μετάλλιο. Ευχαριστώ την Ελλάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να παλέψω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργο Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και στον πρόεδρο της ομοσπονδίας Κώστα Θάνο που με πίστεψαν και με βοήθησαν να πάρω το ελληνικό διαβατήριο», είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Κουρουγκλίεφ και συμπλήρωσε:

«Ήμουν 100% σίγουρος ότι θα κερδίσω και όταν έκανε την επίθεση του ήμουν έτοιμος... Κρατούσα και ήμουν σίγουρος ότι δεν θα του δώσω τους πόντους που έψαχνε»

Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης ζήτησε από την ελληνική νεολαία «να έρθει στα γυμναστηρία και να στραφούν στον αθλητισμίο... Κι εγώ μικρός ξεκίνησα και είδατε που έφτασα. Ευχαριστώ πολύ τους προπονητές μου γιατί χωρός αυτούς δεν έφτανα εδώ, αλλά και όλους τους Έλληνες που μας στέλνουν την αγάπη τους και υπόσχομαι ότι θα σας προσφέρουμε μετάλλια και χαρές στο μέλλον».

Συνοπτικά τα 12 ελληνικά μετάλλια της πάλης σε Ολυμπιακούς Αγώνες:

ΧΡΥΣΟ
Στέλιος Μηγιάκης: 1980 ελληνορωμαϊκή (62 κ.)

ΑΣΗΜΕΝΙΑ
Γεώργιος Τσίτας: 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία)
Πέτρος Γαλακτόπουλος: 1972 ελληνορωμαϊκή (68-74 κιλά)
Δημήτρης Θανόπουλος: 1984 ελληνορωμαϊκή (82 κιλά)

ΧΑΛΚΙΝΑ
Στέφανος Χρηστόπουλος: 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία)
Πέτρος Γαλακτόπουλος: 1968 ελληνορωμαϊκή (63-70 κιλά)
Γεώργιος Χατζηιωαννίδης: 1980 ελεύθερη (62 κιλά)
Μπάμπης Χολίδης 1984 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά)
Μπάμπης Χολίδης 1988 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά)
Αμιράν Καρντάνοφ: 2000 ελεύθερη (54 κιλά)
Αρτιόμ Κιουρεγκιάν: 2004 ελληνορωμαϊκή (55 κιλά)
Νταουρέν Κουρουγκλίεφ: 2024 ελεύθερη (86 κιλά)

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντα από τη δράση των μελών της οργάνωσης που ανατίναζε ΑΤΜ σε Αττική και Φθιώτιδα

Στη φυλακή ο 32χρονος που κατηγορείται ότι κρατούσε φυλακισμένη και βίαζε τη σύντροφό του στο Διδυμότειχο

Η πισίνα μου είναι βάθους 1,20μ. - Δεν είμαι εγώ, στα 36 μου, η αιτία των δεινών της χώρας, λέει ο Κασσελάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ