Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Κίνα νικήτρια και στο ομαδικό των γυναικών - Πήρε και τα 5 χρυσά στο πινγκ πονγκ

Ξανά στα μετάλλια μετά από 16 χρόνια η Κορέα

Η Κίνα πέτυχε το απόλυτο στην επιτραπέζια αντισφαίριση στο Παρίσι. Αναδείχτηκε νικήτρια σήμερα 10/08 και στο ομαδικό γυναικών κι έτσι κατέκτησε και τα πέντε χρυσά μετάλλια στο τουρνουά των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων. Στον τελικό, που ολοκλήρωσε μετά από δύο εβδομάδες το ολυμπιακό πρόγραμμα του αθλήματος στο υπέροχο South Paris Arena 4, επικράτησε της Ιαπωνίας με το… κλασικό 3-0 κι επιβεβαίωσε ότι είναι ανίκητη στο αγώνισμα. Μετά την ανδρική της ομάδα κατάφερε το 5 στα 5 και στο ομαδικό γυναικών, σε μία ολυμπιακή κυριαρχία τόσο μεγάλη, που τη θέλει να μην χάνει ούτε επί μέρους ματς! Η Ιαπωνία κατάφερε να φτάσει στον τελικό Ολυμπιακών Αγώνων δεύτερη συνεχόμενη φορά κι εκτός από το ασημένιο μετάλλιο κρατά την ανταγωνιστική απόδοση και το γεγονός ότι κοίταξε στα μάτια το αντίπαλο δέος. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Κορέα, η οποία στον «μικρό» τελικό κατέβαλλε τη Γερμανία με 3-0.

Η Κίνα προχώρησε από την κορυφή του ταμπλό και η Ιαπωνία από τη βάση ως πρώτα φαβορί και συναντήθηκαν για πολλοστή φορά σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης στα τελευταία οκτώ χρόνια. Τον ρόλο του φαβορί τον κρατούσε φυσικά η Κίνα, η οποία επικρατούσε σταθερά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Η Ιαπωνία έκανε πολύ δυνατό ξεκίνημα και με αποφασιστικότητα και δυνατή ψυχολογία κυνήγησε τη νίκη στο διπλό, που θα της έδινε άλλο αέρα για τη συνέχεια κι ενδεχομένως περνούσε πίεση στις Κινέζες. Σε μία αλλαγή του διπλού από τον κόουτς Τακεχίρο Γουατανάμπε και τη νεαρή Μίβα Χαριμότο, αντί της Μίου Χιράνο, δίπλα στη Χίνα Χαγιάτα, προηγήθηκε 1-0 και 2-1 σετ των Τσεν Μενγκ/Γουάνγκ Μανγιού. Επιπλέον, βρήκε τη μεγάλη ευκαιρία στο 5ο σετ όταν πήγε μπροστά με 9-5. Σε εκείνο το σημείο όμως, μίλησε η τεράστια κλάση των καλύτερων του είδους! Οι Κινέζες έφτασαν στο ματς μπολ με πέντε διαδοχικούς πόντους και τελικά το ματς με 12-10.

Φυσικό ήταν να ωφεληθεί και ψυχολογικά από αυτή την εξέλιξη η παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά η πίεση δεν έφυγε. Στο επόμενο ματς η Χιράνο άρχισε με 6-1 επί της Σουν Γινγκσά, στο τρίτο στη σειρά η Χαριμότο πήρε το 1ο σετ από τη Γουάνγκ και πήγε το 2ο σετ στην παράταση. Κι εκεί όμως, η αντίδραση από την τριάδα του Μα Λιν ήταν ιδανική και γράφτηκε το τελικό 3-0 μέσα σε ΄ντουνους πανηγυρισμούς στο κατάμεστο γυμναστήριο.

Η εξέλιξη του τελικού Κίνα - Ιαπωνία 3-0:

Τσεν Μενγκ/Γουάνγκ Μανγιού - Χίνα Χαγιάτα/Μίβα Χαριμότο 3-2 (9-11, 11-6, 6-11, 11-6, 12-10)

Σουν Γινγκσά - Μίου Χιράνο 3-0 (13-11, 11-6, 11-6)

Γουάνγκ – Χαριμότο 3-1 (12-14, 12-10, 11-7, 11-6)

H Κίνα παρατάχθηκε στο Παρίσι με την ίδια τριάδα, που είχε στο Τόκιο. Η Τσεν Μενγκ αναδείχτηκε «χρυσή» Ολυμπιονίκης και στο απλό γυναικών, το ίδιο είχε κάνει και πριν από τρία χρόνια κι έφτασε τα τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Η Σουν είχε πάρει στις 30/07 την πρωτιά και στο διπλό μικτό με τον Βανγκ Τσουτσίν. Με το σημερινό αποτέλεσμα η Κίνα συμπλήρωσε 21 νίκες σε ισάριθμους αγώνες στο ομαδικό γυναικών των Ολυμπιακών τουρνουά και όλες με 3-0! Με τα πέντε χρυσά η Κίνα έφτασε ξανά στο απόλυτο στο άθλημα μετά από την Ατλάντα το 1996, το Σίδνεϊ το 2000, το Πεκίνο το 2008, το Λονδίνο το 2012 και το Ρίο το 2016.

Η Ιαπωνία έχει την ικανοποίηση ότι ανεβαίνει στο βάθρο του ομαδικού γυναικών για τέσσερα σερί ολυμπιακά τουρνουά. Είχε και το χάλκινο μετάλλιο της χαγιάτα στο απλό. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τους συνεχόμενους τελικούς στα Παγκόσμια πρωταθλήματα των τελευταίων χρόνων στέλνει μήνυμα ότι έχει το βάθος και την ποιότητα για να φτάσει κάποια στιγμή να σπάσει την πρωτοκαθεδρία της Κίνας.

ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 16 ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΟΡΕΑ

To μεσημέρι η Κορέα, νούμερο 3 στα φαβορί, δικαίωσε τις προβλέψεις στο ματς για τις θέσεις 3-4 απέναντι στη Γερμανία (Νο 5). Δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα στο εναρκτήριο διπλό, αλλά ξέφυγε από την πίεση και μετά το έργο της ήταν πιο απλό. Με νίκη 3-0 βρέθηκε ξανά στα μετάλλια του ομαδικού γυναικών μετά από 16 χρόνια και την έναρξη του αγωνίσματος ως ολυμπιακό το 2008.

Η Γερμανία αρκέστηκε στην 4η θέση στην κορυφαία διοργάνωση για δεύτερη συνεχή φορά, πάντως παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με μετάλλιο στο ομαδικό γυναικών του Ολυμπιακού τουρνουά (ασημένιο το 2016 στο Ρίο). Θυμίζουμε επίσης ότι αναγκάστηκε ήταν αναπληρωματική στην ολυμπιακή αποστολή και αντικατέστησε την τραυματία Νίνα Μίτελχαμ.

Στο διπλό οι Σιν Γιουμπίν/Τζεόν Τζι Χι πήραν προβάδισμα 2-0 σετ απέναντι στις Γερμανίδες Γιουάν Βαν/Σιαονά Σαν, δέχτηκαν την ισοφάριση και στο 5ο σετ επικράτησαν με 11-8. Στο δεύτερο επί μέρους παιχνίδι η Λι Ουν Χι έπιασε σπουδαία απόδοση εναντίον της νεαρής Ανέτ Κάουφμαν και με το εμφατικό 3-0 σετ την υποχρέωσε στην πρώτη ήττα της στο ομαδικό του Ολυμπιακού τουρνουά. Την επικράτηση της Κορέας «σφράγισε» η Τζεόν Τζι Χι, η οποία είχε τον έλεγχο με το «δοντάκι» της Σαν και επιβλήθηκε με 3-0 σετ. Στον πάγκο της Κορέας ήταν ο Ο Κβανγκ Χον, ομοσπονδιακή προπονήτρια στη Γερμανία είναι η Κροάτισσα, πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ταμάρα Μπόρος.

Ειδήσεις σήμερα:

Βραζιλία: Δέκα άνθρωποι περίμεναν σε άλλη πύλη τη μοιραία πτήση και δεν επιβιβάστηκαν ποτέ

Φωτιές: Κίνδυνος ακόμα και για megafires από αύριο, λένε οι επιστήμονες - Όλα τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή

Ολυμπιακοί Αγώνες: Μετά την 7η θέση στο Παρίσι για την Κύπρο, η Κουλιτσένκο απολαμβάνει τις διακοπές της στο Κάπρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr