Παρίσι 2024: Ιστορικός τελικός στα 100 μέτρα με εμπόδια στις γυναίκες - Το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε σε ένα δέκατο

Δείτε πώς η Μασάι Ράσελ πήρε την μπουκιά από το... στόμα της Γαλλίδας Σιρένα Σάμπα-Μαγιέλα - Η αναμέτρηση θύμισε τον τελικό στα 100μ. ανδρών όπου ο Αμερικανός Νόα Λάιλς πήρε το χρυσό από τον Κισάν Τόμσον για 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου

Η Μασάι Ράσελ πήρε το χρυσό στο Παρίσι στο ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ένα εξαιρετικά αμφίρροπο αγώνισμα στα 100 μέτρα με εμπόδια γυναικών, η 24χρονη από το Ποτόμακ του Μέριλαντ ξεπέρασε την αντίπαλό της για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου και ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου - για πρώτη φορά για τις ΗΠΑ από το 2016. Σημείωσε χρόνο 12.33.

Η Ράσελ περίμενε με αγωνία να εμφανιστεί ο χρόνος της μετά την κούρσα και έτρεχε ξέφρενα για να πανηγυρίσει, καθώς η Γαλλίδα Σιρένα Σάμπα-Μαγιέλα δάκρυζε με το ασημένιο μετάλλιο στην πατρίδα της. Ήταν το πρώτο μετάλλιο της Γαλλίας στον στίβο στους αγώνες του Παρισιού.


Η Μαγιέλα σημείωσε χρόνο 12.34 και την ακολούθησε από κοντά η υπερασπίστρια του χρυσού μεταλλίου του Τόκιο Τζασμίν Καμάτσο Κουίν από το Πουέρτο Ρίκο, η οποία πήρε το χάλκινο μετάλλιο με 12.360.

Η Κουίν ήλπιζε να είναι η πρώτη που θα επαναλάμβανε χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα εμπόδια γυναικών και μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, έχασε την ευκαιρία για τρία εκατοστά του δευτερολέπτου.

Με τη νίκη της, η Ράσελ έγινε η τρίτη Αμερικανίδα που κερδίζει τα 100 μέτρα εμπόδια στους τελευταίους έξι Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θρίλερ... και στα 100 ανδρών
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις 4 Αυγούστου είδαμε έναν εξίσου συγκλονιστικό αγώνα στα 100 των ανδρών. Και αυτή η αναμέτρηση κρίθηκε κυριολεκτικά στο νήμα καθώς δύο αθλητές σημείωσαν τον ίδιο χρόνο 9.79 αλλά ένας πήρε το χρυσό καθώς ο νικητής ήταν κατά 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου γρηγορότερος.

Ο Νόα Λάιλς από τις ΗΠΑ αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης σε μια φαντατική κούρσα που το φινάλε της βρήκε τον μετέπειτα νικητή και τον Τζαμαϊκανό αντίπαλο του Κισάν Τόμσον να περιμένουν αποσβολωμένοι την τελική ετυμηγορία των κριτών…

Κι όλα αυτά ενώ ο Φρεν Κέρλι (τρίτος τελικά) έκανε σχεδόν τέλεια εκκίνηση (0.108 αντίδραση) και κρατήθηκε στην κούρσα. Ο Τόμπσον έφυγε καλά και μέχρι τα 98 μέτρα ήταν πρώτος, αλλά... έσφιξε στο τέλος και έχασε ρεκόρ και χρυσό. Ο Λάιλς έβγαλε το μεγάλο όπλο του. Top end speed (ταχύτητα στην κορύφωση της κούρσας) και ενώ στα 50μ ήταν 7ος, τους μάζεψε όλους μετά τα 90 μέτρα για να πάρει στο φώτο φίνις το χρυσό από τον Τόμσον.

Γιατί νίκησε ο Λάιλς στα 100μ. αφού το πόδι του Τόμσον πέρασε πρώτο την γραμμή
Mε γυμνό... μάτι, όσοι δεν βλέπουν και τόσο συχνά αγώνες στίβου, θεωρούσαν πως νικητής ήταν ο τελευταίος, καθώς αυτός φάνηκε να περνάει πρώτος την γραμμή του τερματισμού. Και όντως έτσι έγινε... Ο Κισέιν Τόμσον ήταν αυτός που πέρασε το πόδι του. Ήταν όμως αρκετό αυτό για να του δώσει την πρώτη θέση στην κούρσα της μίας ανάσας;

Όχι, λόγω μίας λεπτομέρειας του κανονισμού που σε τόσο οριακές καταστάσεις, μόνο ασήμαντη δεν είναι. Σχετικά με το φώτο φίνις λοιπόν αναφέρει πως ο χρόνος για κάθε σπρίντερ δεν σταματάει μόλις περάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος του από την τελική γραμμή, αλλά όταν περνάει ο κορμός του σώματός του.

Ο Τζαμαϊκανός έβαλε το πόδι του πρώτα, ενώ ο Αμερικάνος στο τέλος έσκυψε το κεφάλι και έγυρε το σώμα του μπροστά, με αποτέλεσμα για 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου (σ.σ. δηλαδή για 0.005 δευτερόλεπτα) να αναδειχθεί ο γρηγορότερος αθλητής του κόσμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι είναι οι Έλληνες του εξωτερικού που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα - Οι αποτρεπτικοί παράγοντες


Το για πάντα είναι στην ψυχή μας και όχι στις συνθήκες, έλεγε πριν έναν χρόνο η Κορινθίου για τη σχέση της με τον Αϊβάζη


Η Αλίσα Νιούμαν αποκάλυψε γιατί έκανε twerking στον τελικό του ύψους: Δεν το έκανα για να διαφημίσω το OnlyFans μου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr